Annonce
Erhverv

Otte år med millionoverskud: Trine og Jens Aksel tjener fedt på videresalg af bæredygtig palmeolie

Ægteparret Jens Aksel Christensen og Trine Christensen driver firmaet TBC Ingredients, som importerer og sælger forskellige planteolier, tørrede frugter og øvrige fødevareingredienser. Foto: Morten Pape
Det kører som smurt i olie for det fire mand store firma TBC Ingredients i Odder. Firmaet, der importerer og sælger alt fra vegetabilske olier til kokos, bananchips og kakao, har siden 2012 leveret overskud i millionklassen årligt, og den udvikling ser ud til at fortsætte.
Annonce

Odder: Palmeolie og Odder er måske ikke umiddelbart to ting, man forbinder med hinanden.

Men ikke desto mindre har netop videresalg af palmeolie vist sig at være en overmådelig god forretning for ægteparret Trine og Jens Aksel Christensen, der fra et kontor i Odders industrikvarter samarbejder med et af Europas førende vegetabilske oliefirmaer Olenex.

Mens firmaet leverer olien fra deres fabrikker i Europa, sørger parret for transporten af den spiselige olie videre ud til dens endemål i primært Skandinavien, men også andre dele af Europa, hvor den bruges i særligt fødevareindustrien, da den foruden at være forholdsvis billig, har den fordel, at den er fast ved stuetemperatur.

- Palmeolie har et smeltepunkt på 33-39 grader. Så det er typisk derfor, at det føles som om, det smelter på tungen, når du tager en bid af et stykke wienerbrød, forklarer Jens Aksel Christensen.

- Så den er vanvittigt velegnet til fødevareindustrien, hvor man bruger den primært for dens konsistens, da det smager ikke af noget, tilføjer han.

Men selvom salget af vegetabilsk olie de sidste otte år har sikret parret et overskud i millionklassen, har det været en lang og sej proces at nå dertil for firmaet TBC Ingredients, der blev grundlagt af Trine Christensen tilbage i 2004.

Annonce

Fra minus til plus

Ægteparret Christensen har kendt hinanden i mere end 25 år. Samarbejdet er derfor ikke uvant for parret, der faktisk mødte hinanden hos kølefirmaet Sabroe, hvor de begge var ansat tilbage i 1990’erne; Trine Christensen i regnskabsafdelingen og Jens Aksel Christensen i ledelsen.

I 1995 forlod Trine Christensen dog den fælles arbejdsplads for et job hos et aarhusiansk joint venture-selskab, der på tidspunktet solgte vegetabilske olier importeret fra Malaysia i Danmark. Men da arbejdsgiveren i 2004 satte sin fabrik til salg, stod Trine Christensen uden job. Og hun besluttede sig derfor for at starte eget firma.


I løbet af et par år, vil al den palmeolie, der bruges i fødevarer, være bæredygtig.

Jens Aksel Christensen, medejer, TBC Ingredients


Familiens kælder blev indrettet til kontor. Og så gik de første fem år af firmaets levetid ellers med at etablere kontakt til leverandører i blandt andet Malaysia og Indonesien og med at forsøge at finde nye kunder til firmaet – en ret så udfordrende opgave, da særligt fødevarevirksomheder er meget kræsne med, hvem de samarbejder med.

- Det tager lang tid at komme ind i varmen hos fødevareproducenterne. For firmaerne har det med at holde fast i deres leverandører. Og oveni det tager det også lang tid at blive godkendt som leverandør til fødevarebranchen, fortæller Trine Christensen.

- Så de første år var ikke ligefrem en skidegod forretning, supplerer Jens Aksel Christensen, der af samme grund stod for den primære indtægt til familien i de første år af virksomhedens levetid.

Men i 2010 blev flere års underskud endelig vendt til overskud i TBC Ingredients.

Annonce

En heldig fusion

Spørger man parret, hvordan det lykkedes dem at vende underskud til overskud i TBC Ingredients, er der særligt fire begivenheder, som de fremhæver som en katalysator for den nuværende succes.

Den første indtraf, da det asiatiske olieselskab Wilmar, som Trine Christensen samarbejdede med, i 2005 besluttede sig for at bygge en oliefabrik i Holland og to år senere at overtage en oliefabrik i Tyskland for at udvide fremstillingen af deres spiselige olier.

Fem hurtige om palmeolie

 1. Palmeolie er olie udvundet fra frugten af oliepalmen (Elaeis Guineensis). Den største volumen af palmeolie kommer fra Indonesien og Malaysia, der står for 85 procent af verdens produktion.
 2. Palmeolie er en af de mest anvendte vegetabilske olier i verden. Det er en vigtig råvare i alt fra madlavningsolie og småkager til biodiesel og læbestift.
 3. Produktionen af palmeolie er steget markant de sidste 30 år. Det har i nogle tilfælde bidraget til øget skovrydning, forurening af miljøet og socioøkonomiske problemer for de lokale indbyggere.
 4. Det er ikke let at finde en erstatning til palmeolie. Dels er udbyttet pr. hektar højere ved palmeolie end ved andre vegetabilske olier, og dels vil en udfasning af brugen medføre et økonomisk tab for de mange millioner mennesker, der i dag er beskæftiget i palmeoliesektoren.
 5. Køber man palmeolie produceret efter de principper og kriterier RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil, red.) har fastsat, sikrer man sig dog, at palmeolien er produceret på en miljømæssig og socialt ansvarlig måde.

- Det betød, at vi kunne spare penge på transporten. Så med et slag blev vi konkurrencedygtige på olien, fortæller Jens Aksel Christensen, der på tidspunktet arbejdede som direktør for Johnson Controls (tidligere Sabroe), men fulgte virksomheden tæt.

Dertil kom, at oliefabrikken på Aarhus Havn i 2005 valgte at fusionere med det svenske olieselskab Karlshamns AB. En fusion, der betød, at de fødevareproducenter, som hidtil havde sikret deres fødevareforsyning ved at få olie leveret fra de to firmaer, nu pludselig kun handlede med ét firma.

- Typisk vil fødevarevirksomhederne gerne have to leverandører at spille på for at sikre fødevareforsyningen. Så fusionen blev mit held, siger Trine Christensen, der pludselig fik travlt i forretningen med flere nye kunder.

Udviklingen fik endnu mere skub på, da AarhusKarlshamn AB, som firmaet blev døbt, i 2012 valgte at rykke en stor del af produktionen fra Aarhus til blandt andet Sverige, hvilket fik olieprisen til at stige for firmaets danske kunder.

Annonce

Bedre tid til kokos

I 2011 havde firmaet efterhånden fået så meget at se til, at Trine Christensen valgte at hyre sin mand ind i firmaet.

Beslutningen frigav tid til flere af de projekter, som firmaet tidligere havde haft for travlt til at give sig i kast med. Blandt andet rejste parret til Asien sammen for at besøge flere mulige samarbejdspartnere med henblik på at udvide sortimentet i firmaet.

- Da vi i forvejen leverer olie til flere fødevarevirksomheder, så giver det god mening også at kunne levere ting som kokos og kakao, da det er ingredienser, som flere af de samme kunder bruger, forklarer Trine Christensen, der på tidligere rejser i Malaysia og Indonesien rent faktisk havde været i dialog med en kokosforhandler, der var interesseret i et samarbejde.

Men hvor hun dengang havde mere end rigeligt at se til og derfor afviste et samarbejde, kunne hun med Jens Aksel Christensens hjælp pludselig få gang i den del af forretningen også.

TBC Ingredients får på ugebasis leveret to til tre containere med fødevareingredienser, som de videresælger til deres skandinaviske kunder. Kokos står for størstedelen af salget, men også andre ingredienser som kakao og bananchips er populære. Foto: Morten Pape

Det første nye produkt i sortimentet blev derfor kokosmel fra Vietnam. Siden fulgte kakao, tørrede frugter og flere andre fødevareingredienser fra rundt omkring i Asien.

Og særligt det vietnamesiske kokosmel har givet firmaet yderligere vind i sejlene, da prisen dels er lavere og kvaliteten samtidig på højde med de eksisterende leverandører på området.

- Jeg tror, jeg fik solgt 1000 tons kokos alene i løbet af det første halvandet år, fortæller Jens Aksel Christensen stolt.

Oveni fremgangen indtraf i 2012 så endnu en begivenhed, der for alvor satte skub i TBC Ingredients økonomi. Det skete, da firmaets samarbejdspartner Wilmar sammen med den amerikanske fødevaregigant ADM besluttede sig for at slå deres europæiske aktiviteter sammen i et nyt olieselskab, som fik navnet Olenex, og som TBC ingredients fra start fik agenturet på, hvilket betød endnu flere kunder i porteføljen.

Samme år flyttede parret derfor ud af kælderen i familiens hus og ind på deres nvuærende adresse i Odders industrikvarter, hvor de ansatte deres første udefrakommende medarbejder.

Allerede året efter fulgte så endnu en medarbejder, men selvom forretningen er vokset støt siden da, har parret i dag ingen ambitioner om, at firmaet skal blive større.

Annonce

En bæredygtig fremtid

- Vi kunne nemt tage en større portefølje ind. Men det vil vi ikke, siger Jens Aksel Christensen, der regner med at omsætningen for 2020 alene ender på lige omkring 95 millioner kroner.

For med et videresalg på op mod 155.000 tons palmeolie fra deres samarbejdspartner Olenex, sidder TBC Ingredients alene i Danmark på omkring 60 procent af den palmeolie, der bruges i fødevareindustrien.

Og selvom palmeolie måske kan få øjenbrynene til at rynke sammen hos enkelte miljøforkæmpere, er den palmeolie, som parret importerer, ifølge Jens Aksel Christensen langt fra så slem, som man kunne tro.

- Næsten 90 procent af den palmeolie, som vi sælger, er bæredygtig RSPO-certificeret palmeolie, fortæller Jens Aksel Christensen, der i samme åndedrag nævner, at firmaet er med i Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie - et forpligtende samarbejde mellem 30 toneangivende danske virksomheder, organisationer og myndigheder, der i fællesskab arbejder for at gøre al palmeolie, der bruges i Danmark, bæredygtigt.

-Så i løbet af et par år, vil al den palmeolie, der bruges i fødevarer, være bæredygtig, mener Jens Aksel Christensen.

Om TBC Ingredients

 • Firmaet blev stiftet i 2004 af Trine Christensen, der i dag ejer og driver firmaet sammen med sin mand Jens Aksel Christensen.
 • Firmaet består dels af et handelsselskab, der importerer og sælger fødevareingredienser fra Asien, og dels af et agentur for vegetabilske olier, som firmaet videresælger for joint venture-selskabet Olenex i Skandinavien.
 • Alt i alt håndterer firmaet omkring 155.000 tons varer om året, hvoraf størstedelen er vegetabilsk olie.
 • Produkterne bliver brugt i alt fra kager til brød, konfekt, slik, chips og mejeriprodukter.
 • Firmaet sælger mest til Skandinavien, men har også salg i England, Tyskland, Makedonien, Polen, Baltikum og Island.
 • Firmaet har leveret overskud hvert eneste år i løbet af de sidste 10 år. I 2019 leverede firmaet en bruttofortjeneste på lidt over 12 millioner kroner og et nettoresultat på 7,7 millioner kroner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce