Annonce
Horsens

Ægte dueller til Middelalderfestivalen: Man må slå så hårdt, man vil

Intet er indøvet, når "Tournament of The White Horse", løber af stablen ved middelalderfestivalen til august. Foto: Hartmann Schmidt

Tre nyheder på årets middelalderfestival i Horsens skal løfte autenticiteten og oplevelsen.

Horsens: Riddere, der kæmper mod hinanden, er ikke noget særsyn på Den Europæiske Middelalderfestival i Horsens. Alligevel vil en af årets nyheder, en autentisk ridderturnering, være helt anderledes end alle tidligere sværdslag og konfrontationer.

For i modsætning til den traditionelle ridderturnering vil "Tournament of The White Horse", som turneringen er blevet døbt, være blottet for indøvede dueller. Alt vil være autentisk, og der er mere end et godt show på spil.

- Der er tale om en sportsgren, som er på vej frem i Europa. To hold af fem riddere kæmper i middelalderrustning med rekonstruerede middelaldervåben og fuld kropskontakt. Man må slå så hårdt, man vil, og man må brydes alt det, man vil. Vinderen er det hold, der først får alle modstandere ned at ligge, fortæller Anders Kramer Vestergaard, der er projektkoordinator i Horsens Kommunes kultur- og eventafdeling.

Der er foreløbig tilmeldt 10 hold til turneringen, heriblandt seks af de 10 bedste på verdensranglisten.

Turneringen, der efter planen skal være en fast tradition, er blot en af tre nyheder på årets middelalderfestival.

Annonce

Man må slå så hårdt, man vil, og man må brydes alt det, man vil. Vinderen er det hold, der først får alle modstandere ned at ligge

Anders Kramer Vestergaard, projektkoordinator i Horsens Kommune

Ægte middelalder

Autenticitet er et nøgleord for arrangørerne bag middelalderfestivalen, og det vil man i år forsøge at underbygge ved at hellige et areal til en egentlig historielejr. I den forbindelse har arrangørerne inviteret dygtige reenactorer, entusiaster ud i at genskabe en historisk tid.

- Det bliver en blanding af håndværk, historie og stemning. Vi har før haft områder, der forsøger at genskabe middelalderen i detaljer, men det har været blandet sammen med alt muligt andet. Her etablerer vi et område, hvor man kan få et indtryk af middelalderen ned i mindste detalje, siger Anders Kramer Vestergaard.

Reenactorerne er en broget flok af arkæologer, kemikere, militærfolk og lignende, der har interessen for middelalderen til fælles.

- Her er virkelig tale om entusiaster. Det er mennesker, der er vant til at leve flere uger ad gangen på middelaldermanér. De ville også gøre det uden et publikum, for de brænder for det, så publikum får virkelig en middelalderoplevelser, siger han.

Besøg af munkeorden

Indlevelsen vil også være ægte, hvad angår den sidste nyhed, der består i en klosterhave, der får placering ved indgangen til middelalderpladsen.

- Vi har generelt forsøgt at skabe en større følelse af indlevelse i år, og her er der særligt fokus på klosterhaven, der kommer til at ligge ved kirken og vil vise, hvordan en klosterhave så ud i middelalderen, siger Anders Kramer Vestergaard.

Ved klosterhaven vil man kunne møde 30 munke og nonner, som vil bruge festivaldagene på at fortælle om lægeurter, planter og kirkeliv.

- Samtidig vil man kunne opleve optagelsesritualer for munke. Vi får besøg af munke fra Johannitordenen, der er en historisk kriger- og hospitalorden. De vil fortælle om, hvordan det er at være medlem af en moderne munkeorden, siger han.

Årets middelalderfestival foregår fredag 24. august til lørdag 25. august på Fængslet i Horsens.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tag debatten - den er gratis

Er der noget, der kan sætte sindene i kog i Horsens, er det byens udseende. Seneste eksempel er viceborgmester Martin Ravns læserbrev om, at Lilli Gyldenkildes Torv efter hans mening kan blive den næste ghetto i Horsens. Efterfulgt af et læserbrev af Sisse Landert, som græmmes over sin bys udseende. Efterfulgt af to læserbreve fra Andreas Boesen og Susan Gyldenkilde, som forsvarer byggeriet. I avisen og på hsfo.dk har vi gennem flere år dækket både planer, spadestik, beslutninger og kritik tæt og grundigt. Emnet optager vores læsere helt enormt. Det kan vi se både på hsfo.dk og i de kommentarer, vi får til artiklerne via Facebook. Derfor vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at afdække udviklingen og på fair og ordentlig vis bringe de forskellige synspunkter videre. Nogle af artiklerne bringer vi gratis på hsfo.dk, mens andre kræver, at man har betalt abonnement. Det får vi jævnligt kritik for af læsere, som mener, at når det er en artikel, der interesserer mange, bør den være gratis. Jeg medgiver, at vi selv har et medansvar for den manglende forståelse, fordi medierne i en periode forærede alt indhold væk på digitale platforme. Men i takt med fyringer af journalister og fotografer verden over er der ved at komme en forståelse for, at ordentlig journalistik koster penge at lave og er en vare, der skal betales for. I debatten om byens udseende tog kritikken en ny drejning, da byrådsmedlem Jakob Bille skrev følgende i en kommentar på Facebook: "Folkebladet kunne nu godt have gjort denne artikel tilgængelig for alle. De har jo valgt at gøre alle de kritiske indlæg tilgængelige for alle." Bare så der ikke er nogen tvivl: Læserbreve er altid gratis indhold på hsfo.dk. Uanset om de er for eller imod, hvad et byråd har besluttet. Fælles for det indhold, det kræver et digitalt abonnement at få adgang til, er derimod, at det er unik og selvstændig journalistik. Tendensen på vores og de fleste andre medier er, at flere og flere artikler bliver låst. På hsfo.dk har vi også det princip, at den daglige leder, som du læser her, er betalt indhold - bare ikke lige i dag, hvor alle kan læse med.

Annonce