Annonce
Østjylland

Århusianske kvinder føler sig utrygge om aftenen

Arkivfoto fra en aften i Aarhus. Foto: Jens Thaysen
I kølvandet på mordet af den britiske kvinde Sarah Everard er en debat om kvinders utryghed blusset op i Storbritannien, som nu også spreder sig i Danmark. Radio4 sendte en reporter afsted for at tale med kvinder i Aarhus, om deres frygt for at gå alene hjem om aftenen.

Aarhus: Især på de sociale medier spreder debatten om utryghed blandt kvinder sig i øjeblikket, hvor flere skriver, at de føler sig bange for at blive overfaldet, når de går alene i mørket.

Drabet på den 33-årige britiske kvinde satte for alvor gang i debatten, men ifølge Asser Hedegård Thomsen, retsmediciner fra Aarhus Universitet, er risikoen for et drab, som det begået mod den britiske kvinde, Sarah Everard, meget lille. Han har undersøgt de sidste 25 års drab, og vurderer at mellem en til to kvinder om året dræbes af en de ikke kender.

Frygten for at gå alene om aften, er alligevel til stede blandt danske kvinder. Derfor sendte de på radiostationen Radio4 en reporter ned på gågaden i Aarhus for at spørge kvinderne selv, hvad de oplever og tænker, når de går hjem alene om aftenen.

- Når nogen går imod mig, sørger jeg for at gå ud mod vejen i stedet for ind mod væggen, for ikke at kunne blive fanget derinde. Jeg er også opmærksom på at ranke mig mere op og gå maskulint, eller tage en hue på så man ikke ser håret, for at virke så stor og truende som jeg kan være, fortæller den første kvinde til Radio4.

- Jeg har taget mig selv i at tage mine nøgler mellem fingrene og ned i lommen, fordi jeg ved, at hvis nogen kom og overfaldt mig, ville jeg ikke bare blive lammet af frygt, jeg vil reagere og være klar, siger en anden kvinde.

En tredje giver hendes bud på, hvorfor tanker om utryghed dukker op, når hun går hjem om aftenen.

- Man har altid hørt, at man ikke må snakke med fremmede og skal passe på i mørket. Man har gennem skolen fået at vide, at man aldrig må gå alene. Som kvinde er jeg blevet fortalt, at man altid skal gå sammen to og to, uddyber hun i radioindslaget.

De adspurgte kvinder, Cecilie Jacobsen, Natacha Rasmussen og Sara Henriksen, giver forskellige bud på en løsning af problematikken. Der bliver nævnt alt fra mere sikkerhed og overvågning, en ændring i forældres opdragelse, inddragelse af politikere på Christiansborg til blot mere opmærksomhed og dialog. De er dog enige i, at det er et problem, at kvinder føler sig utrygge i nattelivet.

Herunder kan du lytte til det fulde indslag, hvor der udover kvindernes udtalelser bliver fremlagt statistik over hvor mange, der årligt bliver udsat for vold og overgreb, og et par mænd fortæller om deres oplevelser og syn på problemet. 

Senere i Radio4 talte de med retsordførerne fra Enhedslisten og Venstre, Rosa Lund og Preben Bang Nielsen, om muligheden for, at der er en politisk løsning på kvinders utryghed. Lyt med her. 


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Borgmester og hele kommuneledelsen i coronaisolation: Kommunen flirter med omsiggribende nedlukningsgrænse

Annonce