Annonce
Kultur

Århusiansk 'profiler' skrev en bog om seriemorderes sind: Nu udkommer den på ni sprog

Florence McLean er psykolog og landets eneste profiler. Hun har interviewet 34 seriemordere for at forstå baggrunden for deres handlinger. Nu er hun aktiuel med bogen "Seriemorder - Mennesket bag Monsteret". Aarhus april 2021. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl
Psykolog og 'profiler' Florence McLean udkom i foråret med en bog om seriemordere og deres psykologi for at gøre os klogere på, hvorfor et menneske bliver seriemorder og forebygge, at det sker i fremtiden. Nu bliver bogen udgivet på ni andre sprog, og den århusianske forfatter arbejder på en to'er.

AARHUS: Den århusianske psykolog Florence McLean, der også er en af landets få profileringseksperter, har interviewet ikke mindre end 34 seriemordere for at forstå baggrunden for deres handlinger.

Hendes tanker og teorier om dette udkom i april i bogen "Seriemorder - Mennesket bag Monsteret".

- Bogen er blevet modtaget positivt hele vejen rundt. Det har været fuldstændig overvældende og meget mere, end jeg havde turde håbe på. Folk er både interesseret i delen om seriemorderne, men også de synspunkter jeg har om forebyggelse blandt børn og unge, så man kan nå at spotte, hvordan de har det, inden der sker de her forfærdelige ting, siger Florence McLean, der i 17 år har arbejdet med udsatte børn og unge i Aarhus Kommune.

Annonce

Det er et opslidende job, og i sensommeren sagde hun op for at blive selvstændig.

- Jeg havde håbet, at bogen kunne blive et springbræt til noget andet, og den har nu betydet, at jeg kan beskæftige mig med det her på fuldtid. Jeg har en roligere hverdag, hvor jeg kun tager de jobs i min praksis, som jeg virkeligt synes er spændende og har mulighed for meget ro og fordybelse i hverdagen, samtidig med at jeg også har fået foredrag og undervisning i kalenderen, siger Florence McLean.

Ni sprog

Den århusianske profiler kan nok se frem til endnu flere aftaler i kalenderen i 2022, for Saga Egmont, der hører under forlaget Lindhardt og Ringhof, har netop besluttet at hendes bog "Seriemorder - Mennesket bag Monsteret" skal oversættes til ni sprog.

Der er aldrig nogen, der kan lave det, jeg har lavet igen - heller ikke mig selv - for i dag kan man ikke bare ringe til FBI eller komme i kontakt med John Douglas, for den sags skyld.

Florence McLean psykolog, forfatter og profiler

- De beskæftiger sig med oversættelser og vil oversætte den til alle de sprog, de opererer inden for - italiensk, engelsk, svensk, finsk, tysk, polsk, fransk, spansk og hollandsk. Forlaget fortalte, at de sjældent oversætter til alle ni sprog på én gang, men i dette tilfælde mente de, at den ville være interessant i alle de lande, fortæller Florence McLean.

I første omgang bliver oversættelserne udgivet på digitale platforme som e- og lydbog, men det er muligt, at den også udkommer som fysisk bog senere.

Florence McLeans bog bliver nu oversat til ni sprog. PR-foto

Florence McLean synes, det er rigtig interessant, at bogen nu kommer så bredt ud.

- Jeg er psykolog, og det er det, jeg står på og som betyder mest. For mig er det vigtigste, hvad der ligger bag ved gerningsmanden. Jeg vil helt bagom mennesket. Tidligere har det meget været efterforskere og politifolk, som kom på banen, når det handlede om serieforbrydelser. Som psykolog kommer man et lag dybere ned. Det er også derfor, at Bent Isager (tidligere leder af Rejseholdet, red.) og jeg er teamet så godt op, da vi dækker hele mennesket godt sammen, siger Florence McLean, der i 2019-21 har taget en uddannelse som profiler i USA for hele tiden at blive klogere på sit felt.

Annonce

Ringede til John Douglas

Materialet til bogen stammer blandt andet fra hendes speciale på psykologistudiet, hvor hun i slutningen af 1990'erne også beskæftigede sig med profiling af seriemordere.

For at komme i kontakt med seriemorderne ringede hun dengang til FBI, der satte hende i kontakt med John Douglas, der blev sparringspartner på specialet "Seriemorder, forståelse og forebyggelse".

Han er en af FBIs første profilere, og mange kender ham i dag fra hans bog "Mind Hunter: Inside The FBI's Elite Serial Crime Unit", som Netflix-serien "Mindhunter" bygger på.

- Der er aldrig nogen, der kan lave det, jeg har lavet igen - heller ikke mig selv - for i dag kan man ikke bare ringe til FBI eller komme i kontakt med John Douglas, for den sags skyld. Det var en anden tid. Derfor er det noget unikt, siger Florence McLean, der forsøgte at få fat i John Douglas, da hun senere skulle skrive bogen.

Det lykkedes hende ikke, men til gengæld havde en pressekoordinator fra forlaget heldet med sig, da hun sendte den færdige bog til ham. Douglas returnerede med gode ønsker for fremtiden.

Florence McLean er psykolog og en af landets eneste profilere. Hun er igen dykket ned i sit fyldige materiale for at skrive sin anden bog om seriemordere og profiling. Foto: Kirstine Lefevre Sckerl

Florence McLean er nu klar til endnu en gang at grave sig ned i sit fyldige materiale om seriemordere og profiling.

- Forlaget og jeg er i opstarten til at lave en to'er. Jeg er interesseret i seriemorderes psykologi og profiling, så det kommer den til at handle om. Der er så meget information at hente i mit materiale sammen med ny viden, jeg har fået hen ad vejen, blandt andet fra min uddannelse. Jeg tænker, at tiden er moden til at dykke mere ned i, hvad der ligger bag. Folk spørger mig nogle gange; "Hvorfor skal vi høre om alle de ugerninger?". Men det er min kongstanke, at vi er nødt til at forstå 'mennesket bag monstret', for så kan vi gøre noget på forkant, mener Florence McLean, der håber, at hun kan være klar med sin næste bog om et års tid.

Florence McLean

Florence McLean er 56 år og bor i Aarhus.

Hun er uddannet cand.psych. fra Aarhus Universitet i 2004 og har i 17 år arbejdet med sårbare og udsatte børn og unge i Aarhus Kommune. Hun er specialist i klinisk psykologi og psykoterapi (børn og unge) og godkendt superviser og specialist i børneneuropsykologi.

I 2020 blev hun uddannet i criminal profiling og gerningsstedsanalyse fra Forensic Criminology Institute i USA, og i 2021 blev hun færdig med uddannelsen Criminal Profiling - træning program, fra Heritage Universitet - Behavior & Law i Washington, USA.

Profiling, en disciplin hvor man kan tegne af en specifik profil af en gerningsmand- eller kvinde ud fra deres adfærd og handlinger på gerningsstedet.

Hendes bog "Seriemorder - Mennesket bag Monsteret" udkom på forlaget Lindhardt og Ringhof 19. april 2021. Den bliver nu oversat til ni sprog.

Bogen bygger også på viden fra hendes speciale på psykologistudiet, hvor hun interviewede 34 seriemordere.

Florence McLean har medvirket i en række krimi-dokumentarer på DR, "Når mænd slår kvinder ihjel", "Når kvinder slår ihjel", "Når forbrydelse ryster os" og flere podcasts, tv-magasiner og artikler. I 2022 er der flere programmer på vej, hvor hun er med som ekspert og vært.

Annonce
Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Erhverv For abonnenter

HAI skaffer nye kunder midt i krisen: - Det er helt surrealistisk for at sige det mildt

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Se med LIVE: Messerschmidt og Carsten Nielsen krydser klinger inden afstemning om forsvarsforbeholdet

Horsens

Slut med dankort og pantkort: Nu skal du bruge en app for at komme af med dine tomme flasker og dåser på pantstation

Erhverv For abonnenter

Råvarepriser driller betonfirma, succes med pulsure og tilbagegang i lokalbrugser: Her er 19 lokale regnskaber

Brædstrup

Varmekunder kan tjene på varmecheck: Det er lovsjask af værste skuffe, mener formand for varmeværk

Odder

Efter fire mislykkede graviditeter: Nu lever Nicolai og Jannie af legetøj

Det halter med udredning af astmapatienter: I fire år troede Janne, at hun havde astma, men medicinen hjalp aldrig

Horsens

Skrev historie: Horsensianer tog første danske VM-medalje i 20 år

Erhverv For abonnenter

Kollegiebyggeri, der skyder op ved banegården, får en kvadratmeterpris langt over normalen: De unge skal kunne spejle sig i godt håndværk

Hedensted

Brand i etageejendom: Alle beboerne blev evakueret

Annonce