Annonce
Østjylland

Århusiansk arkitekt i fornemt selskab med gadelampe

Anne Qvist er stolt over at være med i bogen sammen med store navne. Foto: Hans Petersen
Anne Qvist er sammen med store navne som Poul Henningsen, Arne Jacobsen og Olafur Eliasson.
Annonce

AARHUS: Den århusianske arkitekt og designer, Anne Qvist, har fået plads i en ny bog om danske lamper fra 1920 til nu.

Hun er dermed kommet i selskab med store danske navne som Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Piet Hein, Kaare Klint, Verner Panton, Finn Juhl, Hans J. Wegner, Olafur Eliasson, Louise Campbell og Cecilie Manz.

- Jeg er stolt og rørt over at være i så flot selskab. Mange af dem når jeg jo ikke til sokkeholderne, og det er en stor anerkendelse at være sammen med de gode, gamle drenge, siger Anne Qvist, der har værksted i Sydhavnen i Aarhus.

- I Danmark varer årets længste nat 17 timer. Derfor spiller kunstigt lys så stor en rolle, ikke mindst for dansk hygge, skiriver bogens forfatter Malene Lytken.

Hun gennemgår i tekst og billeder den designmæssige udvikling fra de første olie- og gaslamperover de revolutionerende elektriske glødepærer til LED-lyset.

Bogen

  • Malene Lytken. "Danske lamper - 1920 til nu".
  • 272 sider. 350 kroner.
  • Forlaget Standard Publishing.
Annonce

Designikoner

Malene Lytken er uddannet designer på École Nationale des Beaux-Arts de Lyon og cand.mag. i kunst- og designhistorie fra Københavns Universitet.

Hun skriver blandt andet, at dansk lampedesign handler ikke kun om form. Det enestående for dansk belysningskultur er, at belysning og hygge er tæt forbundet.

De første 100 fortællinger handler om Poul Henningsen ikoniske PH-lamper og hans livslange arbejde med at skabe et design, hvor lyskilden afskærmes sådan, at lyset ikke blænder, men bidrager til, at vi føler os godt tilpas.

57-årige Anne Qvist er på banen med lampen "Outfit, model L905". Det er en gadelygte med tre lamper, hvor den nederste lyser fra tre meters højde mod folk på fortovet. De oprindelige gadelamper lyste fra 11 meters højde.

- Intet er tidløst, man hører altid til i en tid og skaber ud fra dens muligheder. At lyskilderne har flyttet sig meget i de senere år, bør have betydning for nyt design, siger Anne Qvist i bogen.

Danske lamper købs til høje priser, og ældre modeller lanceres som designikoner, der nyder stor popularitet i udlandet.

Designer og arkitekt Peter Bysted er også repræsenteret med et par lampet i bogen, blandt andet en pullertlampe til orienterings- og ganglys. Den viser folk vej o definerer rummets grænser. Han er uddannet på Arkitektskolen i Aarhus i 1978.

Anne Qvist ved sin gadelampe. Pr-foto
Peter Bysteds pullertlampe. Foto fra bogen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se Danmark: Bjergtagende solopgang

Annonce