Annonce
Østjylland

Århusianerne er i top i kampen mod madspild

Aarhus kommer ind på en andenplads i forhold til at købe flest overskydende portioner mad igennem appen Too Good To Go. Siden 2016 har århusianerne købt over 50.000 portioner mad, der ellers var havnet i skraldespanden. Foto: Jens Thaysen

Århusianerne har siden 2016, hvor appen Too Good To Go blev lanceret, været med til at redde over 50.000 portioner overskudsmad hos supermarkeder, bagerier og restauranter i Aarhus. Det får århusianerne ind på en andenplads i at være bedst til at

AARHUS: Årligt smider danskerne 260.000 ton mad i skraldespanden, eller det som svarer til en tredjedel af den mad, som vi handler ind i dagligvarebutikker.

Madspilds-appen Too Good To Go har siden 2016, da den kom på markedet, reddet over halvanden million måltider. I Aarhus står århusianerne for over 50.000 måltider, som er blevet spist i stedet for at blive smidt ud. Det placerer Århus på en andenplads over de danske byer, som er bedst til at redde overskudsmaden - kun overgået af København.

Derudover viser en undersøgelse foretaget af Too Good To Go, at over 64 procent af århusianerne, som bruger appen, gør det, fordi det er godt for miljøet, hvorimod under en tredjedel gør det på grund af den økonomiske besparelse.

Og med et køb på Too Good To Go kan man netop gøre begge dele. Gøre noget godt for miljøet og samtidig købe et billigt måltid mad.

Jeg har været super tilfredse alle gange, jeg har brugt appen. For mig er det meget halvt om halvt, hvorfor jeg gør det. Jeg vil rigtig gerne passe på miljøet, men jeg gør det samtidig også, fordi det er lækkert og billigt.

Maria Møller Madsen, bosat i Viby

Fakta om appen


  • Den typiske forretning sætter dagligt mellem 5 og 15 måltider til salg.
  • Forretningerne får udleveret 100% biologisk nedbrydeligt emballage, hvis ikke de selv har emballage.
  • Maden hentes i forretningen lige omkring lukketid.
  • Indholdet i en lykkepose eller -boks sælges til en brøkdel af originalprisen - typisk pris vil være mellem 20 og 40 kroner.
Schweizerbageriet er en ud af de 43 butikker og restauranter i Aarhus, som er med til at mindske madspildet med appen Too Good To Go. Foto: Jens Thaysen

64 steder i Aarhus er med

Der er rig mulighed for at blive mæt i overskudsmad i Aarhus. Hele 64 butikker, restauranter og bagerier er med i kampen mod madspild i Aarhus, hvor også Brabrand, Risskov, Egå, Viby, Åbyhøj, Årslev, Tranbjerg og Hasselager er med. Udelukkende i Aarhus er der 41 butikker, som tilbyder overskudsmad.

På Scandic Hotel er der morgenbuffet, flere steder er der sushi til afhentning i aftentimerne og bagerier er også med på bølgen.

26-årige Maria Møller Madsen bor i Viby, og hun er stor tilhænger af Too Good To Go' appen.

- Jeg har været super tilfreds alle gange, jeg har brugt appen. For mig er det meget halvt om halvt, hvorfor jeg gør det. Jeg vil rigtig gerne passe på miljøet, men jeg gør det samtidig også, fordi det er lækkert og billigt, siger Maria Møller Madsen, der skyder på, at hun sammenlagt har gjort brug af appen 10 gange.

Hun har udelukkende købt brød fra SchweizerBageriet, Emmerys og fra bageren i Kvickly i Viby.

- Det er ingen penge, du giver i forhold til, hvad det ellers ville koste, og man får virkelig meget for pengene. Jeg vil gætte på, jeg har købt en gang om måneden, og jeg kunne sagtens gøre det hver uge, men man får simpelthen så meget, så jeg ville ikke kunne nå at spise det. For mig er det en luksusting at gøre, selvom det er billigt, fortæller Maria Møller Madsen.

Annonce

Styrker butikkernes grønne profil

Forbrugernes ønske om at gøre noget godt for miljøet går godt i tråd med forretningernes mulighed for at styrke deres grønne, bæredygtige profil, da de netop kan sælge deres overskydende mad og mindske deres daglige madspild.

I SchweizerBageriet, hvor Maria Møller Madsen har købt overskydende brød kort før lukketid, er de glade for at være med på listen over forretninger, der tilbyder overskudsmad på Too Good To Go.

- Vi har meldt os til, fordi vi mener, at den her måde at komme af med overskydende mad er en rigtig god ide - så går varerne og al den kærlighed, vi har lagt i vores bagværk, ikke til spilde. Vi er meget glade for ordningen, siger Anders Hermansen fra SchweizerBageriet.

Han fortæller, at det ikke kun er Maria Møller Madsen som fra tid til anden kommer forbi efter bagerbrød, der synger på sidste vers i butikken, men at de ofte har udsolgt af det overskydende brød.

- Med den her ordning kan vi komme af med vores brød og kager, som vi ellers skulle smide ud. Så det er vores mulighed for at være med til at droppe madspild og dermed blive mere bæredygtige. Det er også tydeligt at se, at der mange forbrugere, som hilser initiativet velkomment - vi sælger i hvert fald alle vores Too Good To Go poser hver dag, siger Anders Hermansen.

Annonce
Horsens For abonnenter

Gittes varmeregning er steget med over 150 procent: Vores økonomi er en lille smule stram lige nu...

Danmark

Tirsdagens coronatal sætter rekord med yderligere 33.493 tilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Horsens For abonnenter

Peter Sørensen sår tvivl om parkeringshus ved banegården efter skrotning af plan for godsbaneareal - Martin Ravn er helt tryg

Odder

Overså bremsende bil: To personer kørt på skadestuen efter uheld

Horsens

Kroen kan købes for 1,5 mio. kr., men ApS jonglerer med flere muligheder

Politiet har ingen fartmålinger: Alligevel er Lars' Tesla beslaglagt på sjette måned

AC Horsens For abonnenter

Prisen på AC Horsens' guldklump stiger: Flotte landskampe kan være millioner værd - her er sportschefens planer og overvejelser

Horsens

Coronasmitten buldrer afsted i Horsens: Over 500 smittede det seneste døgn

Odder

Rema-direktør er ude med hård kritik: - Jeg har aldrig mødt en så utroværdig og uvederhæftig person som ham

For abonnenter

Klokken 11.50 i går døde Knud-Erik Dam - han besluttede det selv og så frem til det

Kultur For abonnenter

Fra hippie-miljø i Aarhus til sognepræst i Hedensted

Brev fra Borgen For abonnenter

Flot balance mellem det højtidelige og det folkelige: Dronningen fortjener at blive fejret

Brædstrup

De ældre skal i bevægelse: Nu kommer der gode gåstier i skoven

Annonce