Annonce
Udland

Årets hidtil kraftigste jordskælv dræber mindst en i Peru

Stringer/Reuters
Et jordskælv med en beregnet styrke på 8,0 har ramt Peru. Det er det kraftigste på verdensplan i 2019.

Et voldsomt jordskælv har natten til søndag lokal tid ramt Peru. Mindst en person har mistet livet, og adskillige hjem er ødelagt.

Jordskælvet med en beregnet styrke på 8,0 ramte 75 kilometer sydøst for landsbyen Lagunas i det nordcentrale Peru.

Det oplyser Den Amerikanske Geologiske Undersøgelse (USGS).

Det ramte i knap 110 kilometers dybde.

Jordskælvet er det kraftigste, der er målt på verdensplan i 2019. Det næstkraftigste ramte tidligere i maj Papua Ny Guinea med en beregnet styrke på 7,5 fremgår det af USGS' statistikker.

Søndagens jordskælv kunne mærkes i store dele af Peru - heriblandt i hovedstaden Lima. Også i Colombia og Ecuador kunne det mærkes.

- Det er et voldsomt jordskælv. Det største i 12 år - siden 2007, siger Perus præsident, Martin Vizcarra, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Mindst en person er blevet dræbt, efter at et massivt stenstykke ramte hans hjem i Perus Cajamarca-region. Det oplyser lokale nødhjælpsfolk.

Mindst 11 personer er kvæstet, og mere end 50 hjem er ødelagt.

Adskillige skoler, kirker og hospitaler har også meldt om ødelæggelser.

I februar ramte et jordskælv med en beregnet styrke på 7,5 i Perus naboland Ecuador. Det forårsagede ødelæggelser og kvæstede ni personer i Ecuador. Peru slap dog for større konsekvenser som følge af det jordskælv.

Peru ligger i en region, hvor der generelt af meget seismisk aktivitet.

Den 14. januar ramte et jordskælv med en beregnet styrke på 7,3 den sydlige peruanske by Arequipa.

Her blev to personer dræbt, og flere bygninger styrtede sammen.

/ritzau/AFP

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce