Annonce
Erhverv

Årets høst er i hus: Flere landmænd har sat rekord

Årets høst er meget bedre end sidste års katastrofehøst. Arkivfoto
Det har længe set godt ud, og nu er det ved at være en kendsgerning: Årets høst bliver meget bedre, end den var sidste år.

Horsens: I de 20 år, jeg har høstet hvede, har jeg ikke haft så stort et udbytte, som jeg har haft i år.

Sådan lyder det fra den lokale svineproducent Henrik Nielsen fra Vinten, der også er formand for Østjysk Landboforening.

- Udbytterne har generelt været noget højere end sidste år. Det er der ikke tvivl om. Der var en længere periode i august med noget ustabilt vejr, hvor kornet egentlig var ved at være modent, men så kom der en lille uges tid med godt vejr sidst i august, og der fik mange heldigvis høstet det hele. I vores område hører jeg, at det har været fornuftige udbytter og nogle steder også rekordudbytter, siger Henrik Nielsen.

Det er blot ét år siden, at høsten blev betegnet som værende katastrofal efter en sommer uden regn.

Den samme positive tendens, som Henrik Nielsen oplever, ser man over store dele af landet, fortæller planteavlschef for LMO Planteavl, Lars-Ejler Hansen.

- Jeg tror ikke, det bliver rekordår generelt, men der er egne og jordtyper, der har haft rekord i år. Mellemjorde har haft det godt - det vil sige ikke alt for stiv lerjord, men god gedigen jord, som ikke har nået at mangle vand, for det var jo tørt en overgang, siger planteavlschefen.

Lige som Henrik Nielsen er han meget tilfreds med en uges tørvejr sidst i august.

- Høsten blev en lidt bøvlet omgang, fordi vi fik en del vand i august, men heldigvis fik vi noget godt vejr til sidst, hvor de allerfleste blev færdige med at høste. Det var guld værd, at det holdt tørt til sidst, for vi var lige ved at tage nej-hatten på. Kornet var jo godt og vel modent, og det begynder at koste udbytte, når det står i regnvejr, dels fordi der falder noget af, dels fordi mikroorganismer begynder at æde af kornet. Det kan også begynde at spire, fortæller planteavlschefen.

Annonce
I vores område hører jeg, at det har været fornuftige udbytter og nogle steder også rekordudbytter.

Henrik Nielsen, landmand

Lav kornpris

Det er de fleste afgrøder, der har klaret sig godt i år.

- Hveden har klaret sig rigtig godt mange steder. Og det har været et af de bedste år for vårbyg i rigtig mange år. Vinterbyg har også givet godt i år. Af en eller anden grund er det som om, at rug ikke rigtig har været oppe at toppe, selv om det bestemt ikke har været dårligt. Rapsen har også været god, siger Lars-Ejler Hansen.

Selv om høsten har været god, er det ikke ensbetydende med, at alle kommer til at tjene styrtende med penge.

- For dem, der skal sælge deres korn, er priserne lavere i år, så måske ender det med at blive det samme rent økonomisk som sidste år, fordi priserne er på et lavere niveau. Os, der dyrker korn til grise, skal selvfølgelig ud at købe mindre, end vi skulle sidste år, hvor kornet var dyrt, og hvor priserne på gris var meget lavere, end den er i år. For svineproducenterne, som selv avler deres korn, er det rigtig godt i år, siger Henrik Nielsen.

Selv om høsten er i hus, er vejret igen blevet en udfordring for landmændene.

- Når vi snakker vintersæd, var der jo optimale forhold, da det skulle sås sidste efterår. Nu står vi så i en anden situation. Der er ikke blevet sået så meget endnu. Vi håber på, at vi kan få en god uge med tørvejr, for mange jorde er lige til den våde side i øjeblikket. Vinterbyg skal helst sås nu, mens hvede og ryg kan sås indtil midt i oktober, siger Lars-Ejler Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Nissens-produktion lagt ned af corona-virus: Vi er taknemmelige for ingen ansatte er smittet

Annonce