Annonce
Livsstil

Årets gang i Troensehaven: Storkenæb er et must i haven

Engstorkenæb breder sig overalt i haven, hvis den får lov til det. Den sår sig selv flittigt. Her er det den lyseblå, som har fået lov til at brede sig i grøftekantsbedet. Foto: Helle Troelsen
Der tages hul på årets haveartikler med et portræt af stauden storkenæb. Hvis jeg kun måtte vælge en plante, jeg kunne bringe med mig til en kommende have, ville det være storkenæb. Jeg ville stille som krav, at jeg kunne tage flere arter med fra storkenæbsslægten, for der er så mange forskellige, der hver især kan noget helt særligt.

Slægten storkenæb er udbredt med flere end 400 arter bredt rundt i Europa, Asien og Nordamerika. På latin hedder storkenæb Geranium, og planten tilhører familien Geraniaceae.

Dem, vi fortrinsvis dyrker som haveplanter i Danmark, er de storblomstrede arter. Det drejer sig primært om pragtstorkenæb - Geranium magnificum, storrodet storkenæb - Geranium macrorrhizum, Oxford-storkenæb - Geranium oxonianum, tæppestorkenæb - Geranium cantabrigiense, blodrød storkenæb - Geranium sanguineum, engstorkenæb - Geranium pratense og bølgekronet storkenæb - Geranium phaeum.

Der findes også en masse hybrider, hvor gartnerier har krydset forskellige arter, så planten får de bedste egenskaber. Det kan være en forlænget blomstring, størrelsen - eller helt særlige farver og tegninger på blomsten.

Annonce

En af de mest sælgende hybrider er storkenæb ”Rozanne”. Den blev kåret til århundredets bedste plante ved Chelsea Flower Show, både på grund af de store blåviolette blomster, og fordi den blomstrer uafbrudt fra juni og til frost. Jeg har den stående i rosenbedet foran tegnestuen, for den får ret lange stængler med blomster for enden, som blander sig smukt op mellem rosernes grene.

Sorten ”Rozanne” er meget populær og har vundet priser for størrelsen på blomsten og for sin lange blomstringstid, der varer fra juni til frost. Her væver den sig ind mellem rosernes grene og skaber en fin kontrast til de gule blomster på rosen ”Graham Thomas”. Foto: Helle Troelsen

En anden hybrid, der vinder frem for tiden, er ”Dreamland”, der er knap på langbenet, men som dækker jorden fint med sart rosa blomster, der ligeledes blomstrer fra juni til frost.

Fordelen ved ”Dreamland” er, at den er ret tørketålende, har jeg erfaret, så den er plantet i et sydvendt bed som bunddække mellem roser og stauder.

De forædlede engstorkenæb

Også inden for hver art af storkenæb forædles der på blomsternes farver og former. Især finder man mange forædlinger blandt engstorkenæb - Geranium pratense, der fra naturens hånd har en tendens til at krydse sig mellem hinanden.

Denne fyldte enestående engstorkenæb har sortsnavnet ”Plenum Album”. Den breder sig ikke, og det er svært at frøformere på den, så jeg tror, at den er frøsteril. Foto: Helle Troelsen

I beskyttende miljøer kan man styre forædlingen, og så får man nye skønne sorter, blandt andet de fyldte skønheder såsom ”Summer Skies” og ”Plenum Album”. Jeg passer godt på dem, så de ikke løbes over ende af andre mere invasive stauder. Derfor får de deres særlige plads i bedene ved siden af dem, der ikke breder sig voldsomt.

Jeg har også plantet nogle helt mørk-løvede sorter af engstorkenæb med blå blomster - et fantastisk miks. I handelen har de sortsnavne såsom ”Midnight Reiter” og ”Boom Chocolatta”. Jeg har svært ved at se forskellen på de to sorter.

Denne hvide engstorkenæb har de smukkeste lyserøde tegninger på kronbladene. Hvis man klipper den ned efter blomstring, skyder den igen med nye blade og giver endnu en blomstring. Foto: Helle Troelsen

Ellers er de enkeltblomstrende storkenæb villige til at så sig overalt i haven. De findes i hvide, lyseblå og rosa farver, og så er der dem, man kalder for ”Splish Splash”, der har et miks af blå og hvide tegninger. De sælges i havecentre under navnet, men jeg har oplevet, at de to farver blander sig helt af sig selv, når de krydser sig i havens bede.

Annonce

Blodrød storkenæb er ikke så blodrød

Når jeg i mine bed-design foreslår blodrød storkenæb til det hvide bed, så reagerer folk ofte med, at det nok vil være for kras at blande de to farver sammen. Det er lidt et misvisende navn til denne art, for blomsterne på blodrød storkenæb spænder fra hvide, rosa, pink til lilla. Nogle changerer mellem nuancerne, men blodrøde er de ikke. Man skal helt ind i jordstænglerne for at finde den rødlige farve, så måske stammer navnet derfra.

Blodrød storkenæb vokser vildt i Danmark, hvor jorden er mager og til den tørre side. Her ses den i klitterne ved Vesterhavet. Foto: Helle Troelsen

Jeg har ret mange forskellige sorter af blodrød storkenæb, for de er så fine i kanten af bedene. De er lave i væksten, har fine fligede blade, der sidder tæt og dækker jorden flot. De breder sig uden dog at udkonkurrere naboerne, og så er de utrolig tørketålende.

Derfor har jeg plantet dem som bunddække mellem andre tørketålende stauder i bede, der vender mod syd, hvor de overlevede selv en tør sommer, som den vi havde i 2018.

Blodrød storkenæb i sorten ”var. Striatum” er plantet i kanten af bedet. Den er tørketålende og tæppedannende og tager gerne kampen op med den ellers ret anmassende rosenskovmærke. De klæder hinanden så fint. Foto: Helle Troelsen

Blodrød storkenæb finder man i den vilde natur i Danmark, hvor den ynder at vokse på mager og sandet jord. Den skal have masser af sol og tåler derfor at vokse på tørre steder.

Jeg har stødt på den flere steder langs med vestkysten, hvor den vokser blandt vilde græsser i kystnære klinter og langs med klitplantager.

Annonce

Vildart har forvildet sig ind i min have

Kærstorkenæb - Geranium palustre havde sået sig selv i tagrenden på hønsehuset, da vi havde glemt at tømme den for visne blade.

Jeg undrer mig den dag i dag over, hvordan kærstorkenæb var landet der. Jeg har artsbestemt den ved, at de rosa blomster sidder parvis, at den blomstrer i juni-juli, og at stilkene har nedadrettede hår.

Det er en art, som vokser vildt i Danmark mest på fugtige, næringsrige enge, hvor der er halvskygge. Mon ikke disse vækstvilkår kan tilbydes i vores tagrende, hvor der er fugtig og næringsrig komposteret bladmuld og halvskygge fra det store egetræ.

Måske har jeg forvekslet den med en anden art, som jeg ikke kan identificere, for normalt dyrkes denne storkenæb ikke som haveplante.

Annonce

En overlevelsesdygtig art

Har man plantet bølgekronet storkenæb - Geranium phaeum i haven, så slipper man næppe af med den foreløbig.

En meget populær sort er den brunviolette, som også er den oprindelige farve hos arten, man kender fra naturen. På planteskoler og havecentre sælges den brunviolette bølgekronet storkenæb under navne som ”Angelina” og ”Samoboor”. Heller ikke her kan jeg se den store forskel mellem disse to og dem, som man finder i naturen.

Jeg har planten den brunviolette storkenæb i et bed med planter i mørke, brændte farver. Den blomstrer meget tidligt i maj og står så smukt sammen med orange og purpurfarvede tulipaner, gyldenlak og vibeæg.

Den har tofarvede blade med brunlige tegninger, der også passer så fint ind resten af sæsonen. Man kan godt forvente, at den sår sig overalt, hvis ikke man nipper blomsterne af, inden de sætter frø.

Jeg har også en hvid bølgekronet storkenæb et andet sted i haven, men den breder sig slet ikke så flittigt.

Hvis man ikke er efter denne brunviolette bølgekronet storkenæb, så tager den magten i bedene. Den blomstrer tidligt, og efter blomstringen breder bladrosetten sig til en tæt tue, der dækker for alt lys. Foto: Helle Troelsen

Den bliver bare større og større, som årene går, og så kan man dele den i flere små planter, for den sætter nye små rosetter ved basis af planten. Dem kan man vrikke af og prikle ud andre steder. Den blomstrer lidt senere end den mørke, og blomstringen varer lidt længere tid.

Annonce

Tager kampen op med skvalderkål

En klassisk gammel art af storkenæb er den storrodede storkenæb - Geranium macrorrhizum.

Den findes i mange sorter og har været utrolig populær, for den er rigtig fin som bunddækkende staude. Faktisk kan den tage kampen op mod skvalderkål. Jeg har et udfordrende sted bagerst i skovbedet, hvor jeg har plantet en lyserød sort kaldet ”Ingwersen’s Variety”. Her holder den skvalderkål i ave.

Et andet sted i haven har jeg plantet sorten ”Spessart”, der er mere hvid og har samme egenskaber, nemlig at holde ukrudt væk fra bedet. Den danner en fin kant langs med roser, der vokser op ad et hegn, hvorfra der gerne breder sig ukrudt.

Man kan godt forveksle storrodede storkenæb med tæppestorkenæb - Geranium cantabrigiense. De ligner hinanden, og så dufter de ens, når man nulrer bladene mellem fingrene.

En meget smuk tæppedannende storkenæb tilhører arten cantabrigiense og blev foræret til mig i gave af en besøgende i haven. Den har nu fået en hædersplads for foden af trappen til tegnestuen, og har nu bredt sig som et fint dækkende tæppe. Foto: Helle Troelsen

Jeg fik engang foræret sorten ”Biokovo”, der er hvidrosa i farven. Den er så yndig, at den har fået en hædersplads for foden af trappen til min tegnestue.

Annonce

En storkenæb, der vækker minder

Der er især en sort, jeg er særlig glad for, for de skaber minder om min mormors have. Det er en klassisk gammel sort, der hører til pragtstorkenæb - Geranium magnificum. Den mest almindelige er ”Rosemoor”, man ofte så i haverne mange år tilbage i tiden.

Denne storkenæb ”Rosemoor” vækker minder hos mig, for den voksede i min mormors og forældres haver, da jeg var barn. Det er en klassisk gammel sort. Foto: Helle Troelsen

Den har fantastisk smukt løv og er rigt blomstrende i blålilla farver. Blomstringen holder ikke så længe, men så dækker løvet som fine tuer i bedet langs med træhuset, hvor jeg har mine arve-planter stående.

I starten af juni vælter den ud over stensætningen med kaskader af blålilla farver og akkompagnere bonderosernes store pink blomster. I tidernes morgen fik jeg en aflægger fra mine forældres have, som de havde fra min mormors have, og sådan kan denne sort gå i arv, for den er længe levende.

Annonce

Oxford-storkenæb er en krydsning

En anden art af storkenæb - Geranium oxonianum, der har fået navnetm fordi den oprindelig stammer fra Oxford, er en krydsning mellem to andre arter. Og for at gøre det hele lidt kompliceret, så findes der over 40 forskellige sorter af denne art, der har forskellige blomsterfarver eller løv.

Storkenæb ”Rose Clair” breder sig med udløbere og vil gerne kravle hen over andre planter. Her vokser den side om side med lavendler i rabatten langs med køkkenhaven. Foto: Helle Troelsen

Hvis jeg skulle måle på antallet af planter af den sammen sort af storkenæb, så har jeg flest såkaldte ”Rose Clair”, der tilhører denne art. Den vokser langs med det over 20 meter lange espalieret i køkkenhaven og breder sig med udløbere.

En brogetbladet Oxford-storkenæb, der vokser i halvskygge i skovbedet, hvor den trives optimalt. Foto: Helle Troelsen

Den vil gerne udkonkurrere andre planter, for den bliver ret høj og tæt i væksten. Den kravler hen over lavendlerne og prydjordbærrene, så jeg vil tynde kraftigt ud i dem til foråret.

En anden sort, som jeg tynder ud i ovre i skovbedet, har de fineste lyslilla blomster og brogede blade. Navnet er ukendt. Den både sår sig ved frø og breder sig. Men smuk er den, så den vil jeg nødig undvære.

Annonce

Alle de andre

Hvis jeg skulle fuldende listen af arter af storkenæb, som man dyrker i haverne, så ville denne artikel fylde flere sektioner. Men der er dog en enkelt, som får lidt linjeplads.

Jeg vil aldrig undvære storkenæb renardii i min have. Den har de fineste lyslilla blomster med tydelige ”blodårer” i mørk lilla. Foto: Helle Troelsen

Det er renardii, som jeg faldt pladask for, fordi den har de smukkeste blomster med fine åretegninger på kronbladene. Den breder sig ikke meget, men danner fine kompakte tuer af blade med loddent gråligt løv. Blomstringen foregår i juni-juli og varer ikke længe.

Jeg er altid på udkig efter nye sorter af storkenæb, for der opstår altid et hul i bedene og et behov for at dække det med noget smukt. Hvorfor ikke vælge en storkenæb, der har så mange fine egenskaber.

Ugens tip

Fuglene tørster, når det er frostvejr, hvis ikke de har adgang til vand. Hold et fuglebad eller kar frostfrit ved at hælde kogende vand i det i løbet af dagen.

Ellers kan man hæve det op ved at stille det på nogle mursten og så placere fyrfadslys nedenunder.

Der findes også elektriske varmere til for eksempel akvarier eller til at holde hønsenes vandtrug frostfrit.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Erhverv

Han har tjent sin første løn i ni år: At have et job betyder mere end penge

Ordning med lønkompensation bliver forlænget i to uger

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce