Annonce
Livsstil

Årets gang i Troensehaven: Til pynt, til uhygge og til gryden

Her ligger årets høst af græskar og pynter i krukkemiljøet på gårdspladsen. Fem af dem – de mindste - er høstet i egen have, de største og flotteste har jeg købt i en gårdbutik på Samsø. Foto: Helle Troelsen
Hvert år må jeg konstatere, at jeg ikke rigtigt lykkes med at dyrke de store flotte græskar, der mest bruges til pynt. Jeg lykkes dog som regel ret godt med at dyrke butternut-squash og hokkaido. Det ærgrer mig noget, for det hører årstiden til, at græskar pynter uden for hoveddøren sammen med krukker tilplantet med efterårets vækster.

Heldigvis kan man efterhånden købe et pænt udvalg mange steder udover de orange, der er beregnet til at skære ud som halloween-lygter, og som i øvrigt ikke er så velegnede til at spise.

Jeg havde i år ellers forestillet mig, at græskarrene ville brede sig ud over plænen i den nyetablerede hobbyhave, hvor der var gjort plads til at plante dem i bede under frugttræerne.

Jorden blev forinden forkælet med masser af næringsrig kompost, og der blev suppleret med lidt ekstra i løbet af sæsonen. Trods det, så er der kun kommet tre sølle græskar ud af fem planter - ikke imponerende!

Annonce

Hvad er det, jeg gør galt, hvorfor vil de ikke gro og sætte masser af bær hos mig? Det har jeg sat mig for at undersøge nærmere.

Græskar er et bær

Ja, du læste rigtigt. Græskar er ikke en grøntsag men et bær. Når man ser på de lårtykke squash med en længde på en halv meter, som jeg høster i min køkkenhave, fordi jeg har glemt at høste dem i tide, så må man sige, at det er store bær.

Eller når jeg hvert år i oktober lægger vejen forbi Tivoli i København, hvor Danmarks største kæmpegræskar Cucibita maxima udstilles, så forundres jeg over, at græskar er et bær. Det er også verdens største bær. Særlige arter af kæmpegræskar kan blive gigantiske. Sidste år slog vinderen af Danmarks største græskar nordisk rekord. Det vejede 970,4 kg, og der skulle en kran til at løfte det på plads.

Annonce

Græskar stammer fra Amerika

Græskar og squash stammer oprindeligt fra Amerika. Det var en af de første afgrøder, man dyrkede. De tidligste er dateret tilbage til mellem 7000 og 5000 år f.kr., hvor de blev dyrket af indianere. Der er fundet rester af græskar i huler i Mexico.

Europæiske erobrere tog frø fra græskar og squash med tilbage til Europa, hvor de dengang primært blev fremavlet i Middelhavsområdet. Her var klimaet lunt og kunne sammenlignes med, hvor bærrene oprindeligt voksede i Amerika. Det dateres tilbage til 1600-tallet, hvor det især var Spanien og Frankrig, som fremavlede mange nye sorter.

Det siger noget om, at græskar og squash kræver et lunt klima for at nå at vokse sig store og modne. Derfor var det først langt senere, at de nordligste lande i Europa tog dem til sig og begyndte at dyrke dem. Men der havde man også fremavlet sorter, der med godt resultat kan dyrkes under vores himmelstrøg. Det gælder f.eks. de velkendte gule og grønne squash, hokkaido og butternut-squash.

På Samsø har jeg set store marker fyldt med de klassiske, orange halloween-græskar. På marker ved siden af kan man ane pyntegræskarrene i gule, grønne, hvide og orange farver og i alle tænkelige former, striber og pletter. Hokkaido og butternut-squash vokser side om side med søgrønne centner-græskar, der både kan spises og er til pynt.

Annonce

Hvad er forskellen på squash og græskar?

Jeg har lidt svært ved at forså, hvad forskellen er på squash og græskar. Og er zucchini og courgetter det samme som squash? For der findes så mange forskellige betegnelser for dem - squash og sommersquash, græskar og vintergræskar. Fælles for dem er, at de stammer fra samme plantefamilie ”Cucurbita ”, som meloner og agurker i øvrigt også stammer fra.

I Italien er benævnelsen for squash zucchini, i Frankrig kalder man dem courgetter. Det er det samme bær, man taler om, og det er en squash. Kært barn har mange navne.

Men hvad er så forskellen på squash og græskar? Det er ganske enkelt tidspunktet på året, hvor de er klar til at blive høstet og spist samt deres evne til at kunne gemmes til forråd. Squash høstes tidligst og spises umoden kort efter høst, hvorimod græskar er mere hårdskallet, hvilket gør dem egnede til at blive gemt til vinteren.

Før i tiden var græskar derfor en værdifuld handelsvare, fordi den kunne holde så længe, at andre grøntsager for længst var spist.

Annonce

Forspiring af squash og græskar

Squash og græskar er en af de afgrøder, man bør forspire. Det er især vigtigt for hokkaido, butternut-squash og de såkaldte vintergræskar, der har en lang udviklingstid på 80-130 dage alt efter sort, hvis de skal nå at modne, før frosten sætter ind. Planterne skal nemlig nå at blive store i væksten og sætte blomster, før de sætter græskar.

Det er et mindre problem med de tidlige squash, man spiser, før de modner, altså dem, som man også kalder for zucchini og courgetter. Man kan godt nå at få et stort udbytte, hvis de sås på friland sidst i maj. Vejret skal nemlig være lunt, jorden bekvem, og faren for nattefrost skal være ovre.

Halloween-græskar Cucurbita pepo ligger strøet ud over en mark på Samsø. Det ser ud, som om de ligger, hvor de har vokset sig store. Planterne er visnet, og græskarrene ligger og eftermodner. Nu er de klar til at høste og blive til lygtemænd til halloween. De egner sig ikke så godt til madlavning, så de er mest til pynt. Foto: Helle Troelsen

Jeg såede i år 10 forskellige sorter af vintergræskar, fordi jeg ville have et flot udvalg af de fineste. Der var de irgrønne flade, de store bulede grønne, nogle med dutter og andre med striber i de skønneste farver og former. Der var de små buttede, som starter med at være grønne og ender med at blive mokkafarvede. Jeg købte dem sidste år og tog frø.

Frøene blev sået i april i hver sin potte i så- og priklejord og blev placeret indenfor i vindueskarmen. Det gik stærkt med spiringen, for efter 14 dage var der små kimplanter, som jeg pottede om i større potter med næringsrig pottemuld.

Midt i maj blev de sat ned i drivhuset og voksede her videre. Græskarplanter er mere følsomme over for blæst end for kulde, så derfor skulle de stå i læ i den første tid, indtil det blev lunere i vejret i juni. Ikke en eneste plante gik til, så jeg havde rigeligt at tage af, da de skulle plantes ud. Der blev kun plads til fem.

Annonce

Der plantes ud i haven

Græskar er ret glubske planter, der kræver meget gødning og vand. Og så fylder de meget, for de får lange stængler, der løber hen ad jorden. Nogle kan blive over 10 meter lange, for de søger derud, hvor der er masser af sol.

I Hobbyhaven er der både sol og læ, så jeg tænkte, at de fint ville kunne udvikle bladmassen til en start under frugttræerne for så at lade planternes lange stængler brede sig ud i solen, når de skulle sætte bær. Blot jeg holdt dem ved lige med vand og næring, så gik det nok, tænkte jeg.

Det, jeg gjorde forkert, var følgende: De blev plantet alt for tæt. Hver plante kræver minimum 1 kvm. Store planter kræver nemlig et stort rodnet. Jeg plantede to-tre pr. kvm. Det er altså væksten nede under jorden, der bestemmer kravet til plads, for hver plante sendte, som forventet, lange stængler ud over plænen.

Jeg har i flere år dyrket butternut-squash (tv) og hokkaido (th). Fremover vil jeg kun dyrke butternut-squash, for dem lykkes jeg bedst med. Begge dyrkes til at bruge i madlavningen. Foto: Helle Troelsen

Der var for meget konkurrence fra frugttræerne, de var plantet under, selv om der skam kom lys ned til planterne. Der blev for tørt, og der var kamp om næringsstofferne.

Jeg fik ikke vandet nok og ikke regelmæssigt nok. Græskar kræver rigtig meget vand, langt mere end så mange andre afgrøder. De må nemlig aldrig mangle vand.

Annonce

Der sættes bær

Der må maksimalt være fire græskar på hver plante, for at de kan udvikle store græskar. De satte blomster, og jeg sørgede for, at der kun var fire-fem hunblomster på hver plante. En plante bærer både han- og hunblomster. Hanblomsterne sidder for enden af en lang stilk, og hunblomsterne sidder for enden af en udposning, der senere gerne skulle udvikle sig til græskar.

Jeg var så ivrig efter at plukke hanblomsterne af, for de smager virkelig godt, når de ristes i olivenolie. Måske var jeg for ivrig og plukkede for mange af, så hunblomsterne ikke blev nok bestøvet.

Trillebøren er fyldt med squash, også kaldet sommersquash Cucurbita pepo. De er blevet alt for store til, at de er en fornøjelse at spise. De skal helst høstes som små, for at konsistens og smag er optimal. De sætter squash i sådan en fart, at man ikke kan nå at spise dem alle. Derfor har jeg altid kun to planter, hvilket er rigeligt til at forsyne en familie. Foto: Helle Troelsen

Nede i køkkenhaven voksede squashplanterne til store flotte planter, der hver især fyldte mere end en kvm. De sætter ikke lange stængler, men bliver ved med at skyde fra basis af planten.

Butternut-squash bandt jeg op til espalier, for sidste år havde jeg stor succes med at dyrke dem i plantestativ. Der var opstået et hul ved siden af abrikostræet, så her kunne de plantes. De voksede lystigt og satte masser af squash. Vi har allerede høstet flere og venter nu med spænding på, om de sidste når at blive klar, inden det bliver alt for koldt, og væksten derfor går i stå.

Græskarplanterne er allerede visnet. De få græskar, der kom ud af anstrengelserne, er høstet. Men squashplanterne, herunder butternut-squash, er stadig grønne og friske.

Annonce

Høst af græskar

Græskar høstes, når de er fuldt udvoksede, og både stængel og skræl er hård, ellers kan de være svære at opbevare i længere tid. Hvis man vil gemme dem til at spise, så skal de tages ind, inden den første frost kommer.

Så længe vejret tillader det, og der ikke er udsigt til en meget våd periode eller nattefrost, er det bedst at lade græskar stå, hvor det blev plantet og modne her. Selv om planten er visnet ned, så bliver græskarret ved med at modne. Er det en regnfuld periode, så er der risiko for, at stænglen begynder at rådne. Man kan stille dem på højkant imens de stadig er i haven, så vandet løber fra.

Butternut squash Cucurbita moschata har jeg plantet i espaliér ved siden af abrikostræet. Her har to planter bredt sig og sætter masser af bær. Græskar og squash er faktisk bær, selv om det lyder mærkeligt. Foto: Helle Troelsen

Det er typisk i første halvdel af oktober, at græskar er modne nok til høst. Det kunne jeg også konstatere, da jeg i forrige weekend var på Samsø og købte nogle pragteksemplarer med hjem.

Nu står de pralende ved siden af mine egne undermålere af græskar, der kunne have haft en langt bedre vækstsæson, hvis de var blevet sået i Samsøs fede jord og lune klima.

Annonce

Eftermodning af græskar

Hvis græskarrene derimod skal spises og opbevares i længere tid, er det vigtigt, at de eftermodner. Både stængel og skræl skal blive helt gennemtørre. Så rådner de ikke så let. Jeg eftermodner kun de græskar, der er lækre at spise, f.eks. hokkaido. De andre pyntelige græskar bruges udenfor som dekoration, og de må holde så længe, de kan. Ofte klasker de sammen efter frost, eller de når at rådne ved stænglen, når efteråret er vådt og klamt.

Man eftermodner ved at opbevare græskarrene ved minimum 20 grader (gerne højere) i mindst 10 dage.

Holdbarhed og opbevaring

Pyntegræskar kan holde sig fra tre-fire uger og måske helt frem til jul. Vintergræskar kan - alt efter sort - holde sig fra et par måneder og helt op til et år, hvis de tørres ordentligt og opbevares et tørt og køligt sted ved ca. 12 grader.

Pyntegræskar Cucurpita pepo findes i mange sjove former, mønstre og farver. De bruges udelukkende til dekoration og egner sig ikke til at spise. Foto: Helle Troelsen

Temperaturen må ikke komme under 10 grader. De må ikke stå direkte på gulvet, hvor der kan dannes kondens, men stil dem på f.eks. riste eller kviste, så der kan komme luft under dem.

Hvis jeg skulle gøre om

Hvis jeg boede på landet og havde en mark med bunker af møg, ville jeg dyrke vintergræskar. Så plantede jeg dem oven i møgbunken og lod stænglerne brede sig ud over marken, hvor de kunne få masser af sol. Jeg ville dække møgbunken med planteaffald, så der blev holdt på fugten i tørre perioder og hælde en masse vand på, som jeg har opsamlet i regnvandstønder.

Man kan tænke sig til meget og beslutte sig til lidt. Jeg vælger nu, at jeg aldrig mere dyrker vintergræskar i Troensehaven.

Så hellere tage på weekend på Samsø eller andre steder, hvor der dyrkes græskar, og fylde bilen med pragteksemplarer nøje udvalgt til at pryde på gårdspladsen sammen med efterårets krukker.

Hokkaido køber jeg i gårdsalg eller supermarkeder, når jeg har brug for dem. Men jeg vil ikke undvære at dyrke butternut-squash og zucchini, courgetter, eller hvad de nu hedder. Så kan jeg nemlig både få fornøjelsen af blomster og squash.

Ugens tip: Gemmeæbler

Nu skal gemmeæblerne plukkes, inden de bliver rusket af træerne og får stød. Stødte æbler kan ikke gemmes, for de rådner hurtigt, når svampe får adgang til frugtkødet gennem den beskyttende, brudte skræl.

Gode gemmeæbler er f.eks. coxorange, ingridmarie, gråstener, belle de boscoop og andre madæbler.

Jeg lægger dem i trækasser og stiller dem under udhænget på stråtaget. Hvis man har et køligt, frostfrit rum, der kan lukkes af for musene, så er det det bedste. Jeg dækker æblekasserne med hundetæpper, og lader kattene våge over dem, så musene ikke får frit spil.

Æblerne kan holde sig til starten af foråret. Jeg kigger ofte til dem og sorterer de rådne fra og dem, musene har nået at gnave i. De bliver smidt ud i haven, hvor fuglene (og musene) får fornøjelsen af dem.


Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce