Annonce
Horsens

Årets bedste hestekur: Ponyer i nissehuer tændte julelys i de gamles øjne

Birthe Frederiksen betegner sig selv som bypige. Men hun var meget begejstret for ponyen Boz. Foto: Søren E. Alwan

To små ponyer besøgte torsdag plejehjemmet Gedvedhus. Det blev en stor succes for stedets beboere.

Gedved: Julen vrinskede sig torsdag ind i plejecenter Gedvedhus - i form af to små ponyer, kun 80 cm høje, med nissehuer. De skabte stor juleglæde hos plejecenterets beboere, der strålede og nærmest smilede om kap.

I timerne inden besøget havde de været i gang med at vaske gulerødder, og nogen blev også skrællet og brugt til den gulerodskage, der blev serveret efter hestebesøget.

- Det er da hyggeligt. Vi har aldrig haft besøg af heste før, sagde en smilende Birthe Frederiksen, da hun havde haft ponyen Boz helt tæt på.

- Jeg er egentlig en bypige, men jeg har redet, da jeg var helt ung, sagde hun.

Mange af beboerne havde i dagens anledning besøg af pårørende, og for de børn, der var til stede, var besøget også et hit.

Det er beskæftigelsesvejleder Gitte Sørensen, der fik idéen til hestebesøget.

- Vi plejer at gøre et eller andet særligt for beboerne til jul, og jeg havde set i fjernsynet, at Trine Dyrpasser også besøgte plejehjem med sine ponyer. Så tænkte jeg, at kunne være en god idé. Så vidt jeg ved, er det ikke noget, man plejer at gøre på plejehjemmene i Horsens Kommune, sagde Gitte Sørensen.

Udover beboere og pårørende, var der også gæster udefra.

- Vi har inviteret beboere fra Egebakken og fra Skovly, så der er kommet busser fra Egebjerg og Hovedgård, fortalte Gitte Sørensen.

Annonce

Vi plejer at gøre et eller andet særligt for beboerne til jul, og jeg havde set i fjernsynet, at Trine Dyrpasser også besøgte plejehjem med sine ponyer.

Gitte Sørensen, beskæftigelsesvejleder
Anne Marie Jensen fik mulighed for at køre en tur med ponyen Boz. Foto: Søren E. Alwan

Gik tur

Beboere i kørestol fik mulighed for at gå tur med hestene. Anne Marie Jensen kørte rundt på det indendørs fællesareal med ponyen Boz. Hun smilede, så glædestårerne trængte sig på.

Bagefter var det 97-årige Irma Johansen, der kørte en tur med ponyen, og hendes greb om tøjlen vidnede om, at det ikke var første gang, hun havde godt tag i en hest.

- Jeg har arbejdet med heste tidligere, fortalte Irma Johansen, der storsmilende kørte flere ture med Boz.

Et enkelt uheld blev det også til undervejs, for indtaget af gulerødder resulterede i en lille bunke hestepærer på plejehjemmets linoleumsgulv. Men det blev hurtigt klaret.

Det var Trine Dyrepasser og Liselotte Olsen, der havde medbragt de to ponyer Boz og Tulle. Sidstnævnte er af racen Mini Shetland, mens Boz er mere blandet i racen.

- Vi kommer meget på plejehjem og bosteder. I løbet af julen er vi afsted to-tre gange om ugen. Vi har fire ponyer i alt, der bor i Viby, fortalte Trine Dyrepasser.

- Som man kan se, er det med til at skabe juleglæde. For mange vækker det minder, og hestene er nemme at komme rundt med. Vi kan f.eks. tage dem med i en elevator, hvis det skulle være nødvendigt, forklarede Trine Dyrepasser.

Centerrådsformand Ejlif Hedegaard var meget tilfreds med arrangementet.

- Jeg kan huske, at første gang Gitte Sørensen præsenterede os for idéen, tænke jeg, om det nu kunne gå på et plejehjem. Men jeg synes, det er fantastisk at se, hvor glade folk er, sagde centerrådsformanden.

Det er centerrådet, der har været med til at finansiere besøget.

- Vi holder jo bl.a. loppemarked, og pengene skal gå til oplevelser for beboerne. Og man må sige, at de får en oplevelse, sagde Ejlif Hedegaard.

Beboerne på Gedvedhus havde forberedt sig påp hestebesøget ved at skrælle gulerødder.Foto: Søren E. Alwan
Liselotte Olsen og ponyen Tulle tog gladeligt imod gulerødderne. Foto: Søren E. Alwan
Anne Marie Jensen ver meget glad for at få besøg af ponyen Boz. Bagved er det Trine Dyrepasser med nissehuen. Foto: Søren E. Alwan
De ældre på Gedvedhus fik besøg af et par ponyer - de har forbredt besøget ved at skrælle gulerødderFoto: Søren E. Alwan
De ældre på Gedvedhus får besøg af et par ponyer - de har forbredt besøget ved at skrælle gulerødderFoto: Søren E. Alwan
De ældre på Gedvedhus får besøg af et par ponyer - de har forbredt besøget ved at skrælle gulerødderFoto: Søren E. Alwan
De ældre på Gedvedhus får besøg af et par ponyer - de har forbredt besøget ved at skrælle gulerødderFoto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HH Elite

HH fik igen succes med syv mod seks

Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce