Annonce
Brædstrup

Åbning af Gudenåen ud i Døde Å: Gravemaskiner er atter i gang i Klosterkær

Så er der igen gang i gravearbejdet i nærheden af Klosterkær ved Mossø. I første omgang er det arkæologerne, der tjekker, om der ligger noget værdifuldt fra forhistorien i undergrunden. Foto: Peter Hald
Arkæologer fra Horsens Museum graver søgegrøft før omlægning af Gudenåen.
Annonce

Klostermølle: Forleden rykkede nogle store gravemaskiner ind i området mellem Højlundvej og Klosterkær i nærheden af Sukkertoppen, og opgaven er i første omgang at grave en rende, der skal fungere som en søgegrøft for arkæologer fra Horsens Museum.

Denne manøvre er en opvarmning til den kommende åbning af Gudenåen ud i Døde Å, der munder ud i det store ferskvanddelta Klosterkær ved Mossø.

Der er ikke dukket noget kulturhistorisk op. Men hvis arkæologerne finder noget helt vildt, må vi flytte forløbet.

Simon Marsbøll, biolog

Annonce

Det oprindelige åløb

Gennem godt et års tid har Horsens Kommune været i gang med et meget stort naturgenopretningsprojekt, der går ud på at hjælpe Gudenåen med at finde tilbage til sit oprindelige åløb gennem kæret.

Projektet går kort fortalt ud på at bringe naturen og Klosterkær tilbage til sin "ur-tilstand" i tiden før 1100-tallet, da munke anlagde Klosterkanalen for at få gang i et vandkraftværk.

Klosterkanalen betød, at det oprindelige åløb i kæret blev til "Døde Å", fordi der ikke længere løb så meget vand igennem her. Men nu bliver det nærmest omvendt. Der skal mindre vand i Klosterkanalen, men mere i det gamle åløb, og det skulle også gavne udviklingen i Klosterkær. Klosterkanalen vil dog fortsat kunne benyttes af kanosejlere.

Før den sidste og afgørende omlægning af åløbet skal arkæologerne sikre sig, at der ikke er værdifulde fortidslevn i området.

- Vi forventer ikke at finde noget... indtil videre har jeg ikke hørt, at der er fundet andet end fint sand. Der er ikke dukket noget kulturhistorisk op. Men hvis arkæologerne finder noget helt vildt, må vi flytte forløbet, siger biolog Simon Marsbøll fra Horsens Kommune.

- Der graves, hvor det nye traché kommer til at ligge, der hvor vandet skal gå fra den nuværende Gudenå og ned til Døde Å lige ved siden af det eksisterende omløbsstryg. Nu kan man se, hvordan det kommer til at se ud, siger Simon Marsbøll.

Med andre ord kommer der til at løbe Gudenåvand i den nye rende, der bliver 15 meter bred og falder tre promille hen mod kæret.

Noget af det jord, der graves op, kan i øvrigt bruges til at sikre Højlundvej mod eventuelle oversvømmelser i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

Se alle målene: Rekordmål af Kjær og kanonkugle af Therkildsen knækkede Hobro

Horsens

Efterlyst 22-årig fundet i god behold

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce