Annonce
Kultur

Åbent spørgsmål på havnen: Hvem malede "Wannabe Mermaid" rød?

Tirsdag skal eksperter forsøge at rense de røde plamager af spraymaling af "Wannabe Mermaid". Foto: Jakob Hedegaard-Høgh
Eksperter skal rense havfrueværk efter sidste uges hærværk. Skadernes omfang afgør regningens størrelse.

Horsens: Selv om virksomheden Casa åbent har meldt ud, at den ligger inde med gode video-overvågningsbilleder af to personer, der i sidste uge begik hærværk mod Horsens ny havfrueskulptur "Wannabe Mermaid" på havnen, har de ansvarlige endnu ikke meldt sig endnu.

Det konstaterer Christian Holm, der er ejendomsinspektør i Ejendomsselskabet Casa, efter hærværket, der skete torsdag aften.

Da gik hætteklædte personer omkring kl. 18 ind på Jan Trøjborgs Plads, hvor skulpturen står foran Casas hovedkvarter, og overmalede den ene side med rød spraymaling.

Efterfølgende oplyste Casa, der i december donerede skulpturen som en kunstgave til byen, at gerningsmændene var blevet fanget af firmaets video-overvågning.

Opfordringen lød, at de ansvarlige burde melde sig selv. Det er imidlertid ikke sket, og nu har virksomhedens sikkerhedsselskab trukket skarpe billeder ud af overvågningssystemet.

- Det er nogle optagelser, vi afleverer til politiet en af de nærmeste dage, forklarer Christian Holm, som håber, at ordensmagten kan identificere gerningsmændene.

Annonce

Det er selvfølgelig superærgerlige penge at skulle bruge på sådan noget, men det er også en fantastisk ærgerlig start for skulpturen, der bygger på en smuk tanke om at forskønne byen.

Kasper Pedersen

Det kan blive kompliceret

Hvor alvorlig skade, bronzeskulpturen, der er skabt af kunstneren Maria Rubinke, har lidt, er mandag eftermiddag endnu uvist.

Et firma med ekspertise i den type opgaver skal tirsdag i gang med at fjerne plamagerne af rød spraymaling.

- Hvis det kan klares med vand uden kemi, så er det ikke så besværligt, men hvis de skal til at bruge kemi, bliver det lidt mere kompliceret, for så skal skulpturen højst sandsynlig efterbehandles igen, siger Christian Holm.

Kasper Pedersen fra Galleri Franz Pedersen, som har formidlet kunstværket for Casa, bekræfter Holms forklaring.

Galleristen har været i kontakt med det støberi i Italien, hvor "Wannabe Mermaid" er fremstillet, og han forklarer, at opgaven kan blive mere omfattende end bare det at vaske malingen af. Kunstværket er behandlet med et lag voks og en fin patinering, som kan blive ødelagt i renseprocessen.

- Hvis patineringen skal repareres, kan det godt gå hen og blive en større omgang, og der skal ikke meget til for at ødelægge det håndværk. Men det er et godt firma med erfaring, der har opgaven, så jeg er fuld af fortrøstning, siger Kasper Pedersen.

En smuk tanke

Hverken Christian Holm eller Kasper Pedersen kan spå om prisen for afrensningen. Den afhænger helt af, hvor alvorlige skaderne er.

Uanset de økonomiske omkostningers størrelse ærgrer situationen Kasper Pedersen.

- Det er selvfølgelig superærgerlige penge at skulle bruge på sådan noget, men det er også en fantastisk ærgerlig start for skulpturen, der bygger på en smuk tanke om at forskønne byen, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Bygholm Sø klarede weekendens store mængder regn: Vi har været meget spændte

Annonce