Annonce
Horsens

Åben Skole-pulje gik 33.128 kroner over budgettet - og det er en god ting

Horsens Badminton Klub har været med i flere Åben Skole-projekter i løbet af 2019. Arkivfoto: Morten Pape
Der er kommet gang i Åben Skole-puljen efter en træg start, og derfor gjorde det ikke noget, at kommunen i 2019 gav flere penge end de 150.000 kroner, der årligt bliver afsat.

Horsens: Åben Skole-puljen i Horsens Kommune har årligt 150.000 kroner at dele ud af, men sidste år blev der givet bevillinger til 12 projekter for i alt 183.138 kroner. Alligevel kan kommunen overføre mere end 100.000 kroner til dette års uddeling - oven i de i forvejen budgetterede penge.

Årsagen er, at Åben Skole-puljen, der blev startet i 2015, havde en træg start, hvor man ikke var i nærheden af at modtage ansøgninger nok til at kunne dele 150.000 kroner ud. Man har derfor opbygget et "lager", som gør, at der er lidt mere at dele ud af nu, hvor puljen er blevet mere populær.

Åben Skole-puljen er i korte træk et tilbud, som foreninger og skoler kan søge til, hvis de samarbejder om et givent projekt.

- 2019 er det bedste år, vi har haft med Åben Skole-puljen, fordi vi er kommet bredt ud, og der har været mange gode samarbejder. Overordnet er det her i mine øjne et godt tiltag, fordi det knytter skoler og foreninger tættere sammen, og de kan gøre god brug af hinanden. Foreningerne har instruktører og trænere, som kan understøtte idrætslæreren, og samtidig er det muligt for dem at finde nye medlemmer ved at besøge skolerne, siger Jakob Bille (LA), formand for kultur- og civilsamfundsudvalget i Horsens Kommune.

Annonce

12 ansøgere, 12 modtagere

Sammen med resten af udvalget fik han i denne uge en status for puljen, og selv om der altså blev brugt 33.138 kroner mere end budgetteret i 2019, håber Jakob Bille på, at der kommer yderligere gang i puljen.

- Jeg vil gerne have søsat endnu flere projekter, og det må gerne spænde fra SFO'en til udskolingen. Vi skal fra kommunal side oplyse endnu mere om puljen - den skal bare nævnes, hver gang der er mulighed for det, siger udvalgsformanden.

12 projekter ansøgte i 2019 om penge, og alle 12 ansøgninger blev godkendt. Fem ansøgninger blev godkendt af administrationen, da det drejede sig om beløb på under 5000 kroner, mens de resterende blev godkendt af udvalget.

Største beløb - 64.800 kroner - blev givet til Børnebasket Horsens i et samarbejde med seks skoler i Horsens over en periode, der både tæller det nuværende og næste skoleår.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Hvor skal pædagogerne komme fra?

Et vigtigt skridt til en bedre kvalitet i landets daginstitutioner. Sådan beskriver børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil resultatet af den aftale, som regeringen har indgået med støttepartierne fra SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet. Aftalen sikrer 1,6 milliarder kroner ekstra til landets kommunale børnehaver og vuggestuer frem mod 2025. Første del af puljen på 500 millioner kroner er på vej ud i kommunerne om meget kort tid. Pengene er øremærket til mere personale, så "børnene får den opmærksomhed, de har fortjent" som ministeren udtaler i en pressemeddelelse. Og det er mere end blot tomme ord. Kommunerne skal nemlig bevise, at de har brugt pengene på netop mere personale, og samtidig skal kommunerne dokumentere, at de flere voksne i daginstitutionerne ikke må føre til et fald i andelen af uddannede pædagoger. Man kan med andre ord ikke blot bruge pengene på uuddannede pædagogmedhjælpere for at få flest mulige hænder for pengene. De 500 millioner kroner er fordelt efter antallet af børn i 0-5 års alderen. De ekstra millioner betyder dog også, at det bliver lidt dyrere for forældrene at få deres børn passet. Ifølge SF's Jakob Mark bliver det dog ikke et problem, idet han mener, at mange forældre er villige til at betale mere for flere hænder omkring deres børn, hvilket han meget vel kan have ret i. På et budgetborgermøde i Odder i efteråret var der i hvert fald flere forældre, der spurgte, hvorfor kommunen ikke bare satte taksterne op, hvis der manglede penge. Svaret var, at det kan man ikke, fordi kommunerne ifølge loven kun kan sende 25 procent af prisen for en vuggestue- eller børnehaveplads videre til forældrene. Det betyder så, at forældrene nu skal betale lidt ekstra for de millioner, regeringen har fundet til kommunernes daginstitutioner. Spørgsmålet bliver bare, om man kan finde det antal uddannede medarbejdere, der skal til for at leve op til regeringens aftale. Ifølge tal fra pædagogernes fagforening, BUPL, var der i december 2019, hvad der svarer til mindre end 70 fuldtidsledige pædagoger i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder kommuner tilsammen. Dertil kommer selvfølgelig pædagogiske assistenter. Alene i Horsens regner man med, at der kan ansættes mindst 35 flere voksne allerede i år. I Odder bliver der kun penge til en lille håndfuld, mens Hedensted får råd til cirka det dobbelte. Der skal med andre ord også kigges på, hvor de mange flere hænder skal komme fra.

Annonce