- Jeg gik fra at være en stor og stærk håndværker til at være skind og ben

Grundet sine rygsmerter måtte Jacob Søgaard Haun skiftede branche fra at være elektriker til at blive maskiningeniør. Foto: Nicolaj Rosendahl, Proaktiv Fysioterapi

- Jeg gik fra at være en stor og stærk håndværker til at være skind og ben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Siden 2011 har 39-årige Jacob Søgaard Haun haft store problemer med prolapser i ryggen. Først sidste efterår da han prøvede behandlingsformen Be Activated, fik han for alvor bugt med de mange smerter, han har tumlet med i årevis.

En helt almindelig hverdagssituation udviklede sig for elektriker Jacob Søgaard Haun til en årrække med rygsmerter, operationer og genoptræning. Jacob Søgaard var tilbage i 2011 i gang med at skifte sin baby på puslebordet. Den lille dreng vippede og var ved at falde ned af puslebordet, Jacob Søgaard nåede at gribe sin søn, men idet oplevede han et voldsomt smæld i ryggen, og han vidste, at der var noget galt.

Faktisk kom smerterne først i timerne og dagene efter. Så Jacob Søgaard konsulterede en kiropraktor, han før har brugt. Men for at komme til klinikken, der ligger på første sal, måtte han nærmest kravle op ad trappen. Kiropraktoren gav Jacob Søgaard nogle knæk i ryggen og mente, at de skulle fortsætte behandlingerne. Efter cirka ti behandlinger fattede kiropraktoren mistanke til, at noget var galt. Jacob Søgaard blev scannet, og det viste sig, at der var en stor prolaps i ryggen. Han blev i perioden herefter opereret af flere omgange og var efterfølgende sengeliggende i et halvt år, hvor morfin skulle få smerterne til at forsvinde.

- Jeg fik morfin for at holde smerterne ud, men jeg kunne ikke engang føre en samtale med folk, for jeg faldt i søvn. Jeg kunne godt se, at folk talte til mig, men jeg kunne ikke høre det. Alt mit fokus var på at absorbere smerten. Jeg kan ikke beskrive smerten, når det gjorde rigtigt ondt. Jeg kom frem til, at det med min ryg nok ikke var det smarteste at fortsætte som elektriker, så jeg endte med at søge ind som maskiningeniør, siger Jacob Søgaard, der i dag har fået job hos Lego.

Kroniske rygsmerter

Men smerterne fortsatte efter operationerne, og selvom Jacob Søgaard passede sin træning i samarbejde med en lokal fysioterapeut, så viste det sig, at hvert år når det blev koldt i vejret, kom smerterne i ryggen tilbage.

- Jeg har kunne holde smerterne for døren med kombination af træning og morfin, men morfinen gjorde, at jeg ikke måtte køre bil. Så der var meget hjemmearbejde. Men jeg kom til et punkt, hvor jeg ikke kunne styre smerterne med morfinen. Ryggen føltes anderledes, og jeg var overbevist om, at der var endnu en prolaps på vej. En læge kiggede på det, og der var en begyndende prolaps. Alt var smadret i ryggen, men lægen ville ikke operere, fordi han var bange for at gøre mere skade, siger Jacob Søgaard.

I stedet var vejen frem for den tidligere elektriker at træne ryggen op igen. Igennem fysioterapi og behandlingsformen Be Activated mærkede han for første gang en forskel i sin ryg og resten af kroppen. Fysioterapeuten kunne se, at der var flere ting, som skulle rettes op på. Jacob Søgaard havde problemer med et skævt bækken og manglende styrke i sine baller, mens tidligere træning havde gjort hans lårmuskler unaturligt store og dominerende.

- Fysioterapeuten trykkede nogle steder, og jeg kunne mærke, hvordan spændtheden med det samme aftog. Og jeg kunne bevæge mig normalt. Jeg fik kontrol over muskler, som jeg ikke har haft kontakt til tidligere.. De muskler har været slukket og forværret hele situationen. Det er tydeligt, at det er løsnet op efter et besøg, og det føltes muligt at træne en prolaps væk. Det er det, jeg er i gang med nu, siger Jacob Søgaard, som i efteråret fortsatte med behandlingen hos Proaktiv Fysioterapis fysioterapeut Henrik Søndergaard, der også er certificeret inden for Be Activated-behandlingen.

Muskler skal aktiveres

Og Henrik Søndergaard ser også stor fremgang hos Jacob Søgaard. Behandlingen går i sin enkelthed ud på at trykke på nogle bestemte punkter, der aktiverer forskellige muskler i kroppen.

- Det gælder om at få musklerne i kroppen til at gøre det, de er designet til og ikke til at kompensere for noget, der ikke fungere. Da vi testede Jacob første gang, var det tydeligt, at der var muskler, der ikke var kontakt til. Kroppen begynder at kompensere og finder en anden måde at bevæge sig på, end den der er mest hensigtsmæssig. I Jakobs tilfælde gjorde det, at området omkring prolapserne bare blev presset endnu mere sammen. Det gælder om at trykke på aktiveringspunkter i kroppen og få kontakt til de rigtige muskler, siger Henrik Søndergaard og tilføjer om de resultater, han og Jacob Søgaard har set.

- Jeg kan se det, når vi er på briksen med Jacob. Vi laver en test, hvor vi for eksempel tester styrke. Så laver jeg muskelaktiveringen og tester igen, og der ser vi at Jacob bliver markant stærkere , og når han efterfølgende går rundt i lokalet, kan han mærke en forskel i kroppen. Kroppen slapper mere af, spændingerne i lænden er aftaget, og han bevæger sig mere naturligt. Nøglen til det er en god vejrtrækning, først herefter er der muligt for de forskellige musklerne at gøre det, de er designet til, siger fysioterapeuten.

Smerterne skal væk

Jacob Søgaard kan også selv mærke en effekt, og selvom han godt kan tænke tilbage på fordommens styrke og balance i kroppen, så er det noget af det, som de mange operationer og rygproblemer har ødelagt. Derfor satte han sig mål for, hvad behandlingen og den efterfølgende træning skal føre til. Igennem Be Activated har han fundet en behandling, der gør det muligt for at ham at genoptræne ryggen og komme smerterne til livs.

- Det er vigtigt for mig, at der er et formål. Det skal holde op med at gøre ondt. Det betyder alverden, at jeg kan se fremskridt. Det er det, der gør, at jeg er til at holde ud for min familie. Jeg gik fra at være en stor og stærk håndværker til at være skind og ben. Jeg kunne ingenting, da smerterne var værst, siger Jacob Søgaard.

Gennem forløbet hos Henrik Søndergaard har Jacob Søgaard lært, hvordan han selv kan bruge Be Activated, og hvordan han selv kan trykke og på den måde aktivere de rigtige muskler, som gør, at han kan træne kroppen igen. Når han har gjort det, så kan han både lave konditionstræning og styrketræning, og for at få det maksimale ud af sin træning, kan han aktivere punkterne igen for at kunne give træningen en sidste skalle, og det gør en konkret forskel for ham. Han har ud over færre smerter også kunnet forbedre sin løbetid på favoritruten.

- Det fede ved forløbet er, at jeg er oplært i, hvordan jeg kan selvmedicinere. Med programmet får jeg ikke en behandling, som virker for altid. Det virker et par timer for mig. Det er et program, jeg kører igennem for at låse op i kroppen, og for at jeg kan gå i gang med min træning. Jeg behøver ikke at have en konsultation. Det er et vigtigt værktøj. Det er derfor, at jeg aldrig før er nået i mål når jeg tidligere har lavet min genoptræning. Formålet er at holde smerterne for døren og ikke så meget at blive 18 år igen. Mit mål må siges at være, at det ikke skal gøre ondt i ryggen. At man samtidig kommer i form er med til at gøre mig gladere og mere positiv, siger Jacob Søgaard Haun.

Se her, hvordan fysioterapeut Henrik Søndergaard, aktiverer Jacob Søgaard Hauns vejrtrækningsmuskel og hoftebøjerne:

FAKTA
Be Activated er en behandlingsfilosofi og -tilgang, som er speciel gavnlig til:- behandling af smerter og skader

- præstationsfremme for idrætsudøvere

- behandling af fysisk og mental stress.

En indledende samtale og undersøgelse danner baggrund for behandlingen. Be Activated foregår ved simple tryk på bestemte punkter i kroppen. Tryk som medfører ændringer i og aktivering af "slukkede" muskler, og som vil tillade din krop at foretage et øjeblikkeligt skifte. Et skifte der fører til øget modstandskraft, styrke og fleksibilitet. Resultaterne af Be Activated kan være utrolige - en aktiveret krop vil hurtigt skifte fra en tilstand af spænding, smerte og nedsat styrke, til en stærk og afslappet tilstand med fremragende ydeevne. Be Activated vil hjælpe dig til at udnytte din krops fulde potentiale.

Denne artikel er sponsoreret af Proaktiv Fysioterapi, som sætter fokus på behandlingsformen Be Activated.

Om sponsoreret indhold på vores nyhedssites

Sponsorerede artikler laves i et samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle native-afdeling og en annoncør.

Ved artikler markeret med "Sponsoreret indhold", har annoncøren betalt for artiklen og har indflydelse på det emne, artiklen beskæftiger sig med, mens Jysk Fynske Mediers journalister på native-redaktionen står for bl.a. idéudvikling, vinkling, billedvalg og tekst.

Sponsorerede artikler bringes side om side med almindeligt redaktionelt indhold, og skal leve op til de samme kvalitetsstandarder samt til den værdi, stil og tone, læserne kender fra Jysk Fynske Mediers øvrige indhold. Den ansvarlige native-redaktør har til enhver tid fuld redigeringsret over det native-indhold, der publiceres hos Jysk Fynske Medier.

- Jeg gik fra at være en stor og stærk håndværker til at være skind og ben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce