Hjertepatienter vilde med Odder-træning

Smil, hep og sved på panden. 1. januar overtog Odder Kommunes Træningscenter hjerterehabiliteringen fra Horsens Sygehus, og det er patienterne glade for. Foto: Lars Juul

Hjertepatienter vilde med Odder-træning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Træning efter blodpropper og hjerteoperationer rykkede fra årsskiftet fra Horsens Sygehus til Odder Kommunes Træningscenter, og det er en opgave, kommunen løser fremragende, mener patienterne.

Odder: - Vi kan da mærke det! Sveden pibler frem hos hjertepatienterne, når de tæsker motionscykler og træningsbolde hos Odder Kommunes Træningscenter i VitaPark Odder to gange i ugen. De bliver udfordret af fysioterapeuterne, som har været med til at planlægge det første hjertetræningshold i kommunen. I alt er 20 borgere med til at træne på det nye lokalhold, og det er en opgave, kommunen varetager fremragende, mener motionisterne.

Tidligere skulle hjertepatienter i Odder Kommune tage turen til Horsens to gange i ugen for at komme til genoptræning, men i januar flyttede hjerterehabiliteringen fra regionen ud i kommunerne. Det giver god mening, mener borgerne selv, for det motiverer til at møde op.

- Her kommer træningen tæt på folk. Når man er borger i lokalsamfundet, og genoptræningen ligger lige om hjørnet, så har man nemmere ved at komme afsted hver gang, siger Roald Kramer, der netop har færdiggjort sit rehabiliteringsforløb.

Fakta
Forløbet varer 12 ugerSeksualitet, rejser og det nye liv med en hjertesygdom er nogle af de emner, deltagerne taler om og bliver undervist i over fem undervisningsforløb

Træningen er konditions- og styrketræning

Træningen foregår lokalt hos Odder Kommunens Træningscenter iVitaPark Odder

Alle deltagere bor i kommunen og har en hjertekarsygdom. De har f.eks. fået ballonudvidelse, hjerteklapoperation eller bypass-operation

Kernesund og venskaber

Tyve hjertepatienter har i årets første fire måneder begyndt deres rehabiliteringsforløb i lokalt regi, og selvom ikke alle øvelser er lige nemme, så gør deltagerne en dyd ud af at møde op til træning. Roald Kramer har kun få gange måttet melde afbud, men ellers har forløbet været prioriteret højt, fordi den lokale træning har været så god.

- Behandlingen er helt i top. Jeg føler mig kernesund. Vi får træning og vejledning, og der er virkelig nogle kompetencer her, som gør, at man kommer til sin træning, og man er glad hver gang, fordi personalet er så dygtige. De har været med til at støtte os, der har været med, forklarer han smilende.

Roald Kramer fik tre ballonudvidelser i december efter en blodprop i hjertet, og efterfølgende blev han udskrevet til rehabilitering på træningscentret. Han ville ikke have været glad for at skulle køre til Horsens for genoptræning to gange i ugen i de tre måneder, forløbet varer, og udover et stærkt hjerte og en god kondition har han også fået en uventet gevinst ud af det lokale tilbud.

- Her er et godt socialt samvær. Vi kommer alle fra området, og man lærer folk at kende, selvom vi er meget forskellige. Her er ikke forskel på folk. Hjerteproblemer kan ramme enhver, og selvom der er 30 års forskel på nogle af os, så kan vi tale sammen, forklarer han.

Vender angst for træning

Sygeplejersken, diætisten og de tre fysioterapeuter, der står bag træningen hos VitaPark Odder, har taget flere kurser i efteråret for at være klar til at varetage rehabiliteringen. Trods de kompetente behandlere, har de fleste deltagere haft angst for at træne, fortæller fysioterapeut Signe Orehøj Erichsen, og det genkender Roald Kramer.

- Når man har været igennem et hjerteforløb, er man utryg over for, hvor meget man kan presse sig selv i træningen. Kan man presse sig, så sveden hagler af? Hvor går grænsen? Vi tror, vi ikke kan, men jeg lærte hurtigt, at jeg godt kan okse løs og give den gas, forklarer han.

Hjertepatienter vilde med Odder-træning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce