Leder: Forhadte bøde-maskiner har alligevel en effekt


Leder: Forhadte bøde-maskiner har alligevel en effekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Redaktionschef Jakob Krogh Nørgaard jn@hsfo.dk
Billede
Leder. 

Da Sydøstjyllands Politi i 2015 opgraderede antallet af ATK-vogne (automatisk trafikkontrol) i politikredsen fra to til ni vogne, vakte det en del kritik. "Pengemaskiner", var et af de ord, der oftest blev brugt om de kameraer, der skulle fange endnu flere bilister med for høj fart og uddele endnu flere fartbøder.

Det skulle da også hurtigt vise sig, at antallet af fartbøder steg markant i politikredsen, efter de nye vogne blev taget i brug.

Mange bilister blev blitzet af de nye kameraer, og ATK-vognene blev en pengemaskine, der tjente flere penge ind til politiet.

Ordensmagten har dog stædigt holdt fast ved, at den ekstra fartkontrol ikke er sat i verden for at give flere penge, men for at få bilisterne til at køre langsommere.

Nu tyder meget på, at det faktisk er det, der er sket - eller i det mindste, at bilisterne er begyndt at køre langsommere der, hvor fartkontrollerne stilles op.

Som Horsens Folkeblad skrev den anden dag, var der i 2018 færre bilister, der blev snuppet i at køre for stærkt i forhold til i 2017 - selv om der blev gennemført stort set samme antal fartkontroller i politikredsen. I Hedensted Kommune, hvor faldet har været meget tydeligt, var det i 2016 ca. hver 16. bilist, der kørte forbi en ATK-vogn, som kørte for hurtigt. I 2018 var det hver 28.

Det er en forskel, der kan mærkes. Og så begynder de rullende fartmålere at ligne en gevinst for trafiksikkerheden mere end en bødemaskine.

Det er glædeligt at se, for regnestykket er ganske enkelt: Lavere hastighed på vejen er lig med færre alvorlige trafikulykker.

En ting kan dog frustrere midt i glæden over ATK-vognenes effekt. Der er nogle bilister, som kører meget stærkt, og som ikke lader deres kørsel påvirke af udsigten til en bøde. Som vicepolitiinspektør Jesper Engelund udtalte til Folkebladet:

"De rigtig farlige - dem, der kører meget for stærkt - har vi stadig svært ved at flytte."

Til den gruppe bilister skal der andre midler end bødemaskiner til.

Så begynder de rullende fartmålere at ligne en gevinst for trafiksikkerheden mere end en bødemaskine.

Leder: Forhadte bøde-maskiner har alligevel en effekt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce