Hudsygdom rammer hele familien - den smitter ikke, men går i arv


Hudsygdom rammer hele familien - den smitter ikke, men går i arv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Else Kayser, Marselis Boulevard 34, Aarhus, regionsrådsmedlem (Ø) i Region Midtjylland
Billede
Læserbrev. 

Læserbrev: Kender du et menneske, der lider af psoriasis?

Det gør de fleste.

Faktisk er der omkring 150-200.000 borgere i Danmark, der lider af hudsygdommen.

Den smitter ikke, men desværre går den ofte i arv. Det en lidelse, som hører ind under gruppen af autoimmune sygdomme, som omfatter omkring 400.000 borgere i Danmark.

Fælles for gruppen af borgere med sygdommen er, at de rammes på deres fysiske, psykiske og sociale velbefindende.

De stigmatiseres ofte ikke kun som den enkelte, men desværre også deres familie.

Undersøgelser viser, at familiemedlemmer føler sig følelsesmæssigt påvirket af sygdommen, og det påvirker deres sociale liv og deres arbejdsliv.

"Psoriasis har langt større konsekvenser for vores samfund, end de fleste er klar over. Livet for både patient og pårørende ændres betydeligt, når psoriasis flytter ind", udtaler landsformand for Danmarks Psoriasis Forening Jens Sloth Nielsen.

Vi ved, at psoriasispatienter på mange måder er en underprioriteret patientgruppe sammenlignet med kræft- og hjertepatienter.

Man glemmer også at fortælle, at psoriasispatienter faktisk har en kortere levetid og ofte har et levet liv med lidelse og smerte.

Det er derfor vigtigt, at der kastes mere lys på lidelsen med henblik på at aflive myterne og stoppe den stigmatisering og diskrimination af de borgere, der må leve med hudlidelsen.

Desværre er det en patientgruppe , der også klemmes i forhold til udredning og behandling.

Der er ventetid hos privatpraktiserende hudlæger, og der er ventetid på opfølgning af behandling på regionens hudafdeling på Aarhus Universitetshospital.

Her mangler man ressourcer.

Derfor foreslår Enhedslisten ud fra begrebet "Lighed i sundhed", at der ved de kommende regionale budgetforhandlinger sættes flere ressourcer af til området.

Dette er med henblik på at styrke den faglige indsats i hudafdelingen, afhjælpe ventelistegarantien og opfylde behandlingsgarantien.

Enhedslisten foreslår, at der igangsættes forsøg med opsøgende indsats i regionens sundhedshuse, omfattende undervisning af patientgrupper og sundhedspersonale i sundhedhusene og hjemmeplejen. At universitetshospitalet rykker ud til borgerne.

Hudsygdom rammer hele familien - den smitter ikke, men går i arv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce