Et demokratisk underskud?


Et demokratisk underskud?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Mandag 9. oktober kl. 17 var der med en uges varsel indkaldt til borgermøde i Galten. Tidspunktet og det korte varsel levnede ikke mange muligheder for at bl.a. børnefamilier kunne deltage.

Desuden giver den korte frist ubehagelige associationer til skiftende regeringers lynhøringer og forhastede beslutninger. Hvad der ligger til grund for denne måde at disponere på, skal andre tættere på beslutningen have lov til at svare på. Jeg vil dog her give udtryk for en kraftig undren, når erfaringen viser, at deltagelsen i sådanne møder er dalende, og at forskning viser, at afstanden mellem borger og kommune er langt større end tidligere.

Ser vi bort fra den korte frist og tidspunktet, kan man også spørge sig selv, om tiden ikke er løbet fra denne gamle måde at forsøge med borgerinddragelse. Partierne lider af medlemsflugt, og hvor der tidligere blev snakket politik på kongresser, ved generalforsamlinger, grundejerforeninger og ved møder på gadehjørnet eller i brugsen, sidder der nu en lille sluttet skare og dikterer den politiske dagsorden i de respektive partier.

Viljen til at inddrage flere findes formodentligt stadig, men en fortravlet hverdag med arbejde, fritidsinteresser og et altoverskyggende tilbud af digitale, sociale-/ og underholdnings-medier giver ikke den enkelte borger megen tid og lyst til at tage hjemmefra. Denne borger har nok hørt sætningen "Det kan der IKKE gøres noget ved. - Det er besluttet på Christiansborg" - så ofte, at det er nok til at få idéen om, at kommunalpolitik kun er en snakkeklub, hvor der ikke kan besluttes noget alligevel. Det er ærgerligt og ender med, at beslutningerne virker forkerte og ulogiske for den enkelte.

Jeg vil forslå, at man vender processen rundt, så politik udvikles og besluttes nedefra og op. Her ser jeg det nærliggende, at man forsøger at inddrage de muligheder, der allerede findes. Digitale brugerpaneler, afstemninger eller hurtige tilkendegivelser pr. sms kan nå meget længere ud og giver f.eks. også handicappede eller psykisk syge borgere mulighed for at blive hørt og stadig være en aktiv del af demokratiet.

I stedet for at vælge en slags "pseudodemokrati", hvor politikere dækker sig ind under "Vi har spurgt borgerne", skylder vi hinanden at tage demokratiet alvorligt, kæmpe for det og tænke borgerinddragelse 2017.

Et demokratisk underskud?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce