Trafiksikkerhed. Spænd hjelmen, please


Trafiksikkerhed. Spænd hjelmen, please

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Adm. direktør<br />Kim Møller-Nielsen
Mikkel Østergaard/Scanpix Denmark
Kommentar. 

Horsens: At en cykelhjelm potentielt kan redde liv i ulykkestilfælde, giver ikke anledning til stor uenighed. Spørg bare på landets skadestuer. Men hvorfor er det så sådan, at man på en helt almindelig morgen i Horsens - eller hvilket som helst anden by - kun kan tælle brug af cykelhjelm i 10-20 procent af tilfældene?

Undersøgelser viser, at det primært er af forfængelige årsager, at hjelmen ikke anvendes: Enten vil man nødigt ødelægge frisuren, eller også føler man, at man ser dum ud.

Mange taler stadig om Poul Nyrup med cykelhjelm, selvom det rent faktisk skete i 1995. Så i dag er det sådan, at langt de fleste børn bruger hjelm, men når man rammer teenage-årene, så slår de forfængelige spilleregler til, og hjelmen fravælges ofte.

Tving mig, please

Spørger man den gruppe af cyklister, som er bange for at skille sig ud ved at bruge hjelm, hvad der skal til for, at de vil begynde at anvende hjelm, peger de på, at det skal gøres lovpligtigt. Med andre ord: tving mig, please!

Analyse Danmark lavede for et par måneder siden en undersøgelse, der bekræfter billedet. 49 procent mente, at det skal gøres lovpligtigt for alle - også voksne - at bruge cykelhjelm. Andre undersøgelser viser det samme.

Jeg mener, at det er en sølle holdning, for lovgivning bør være den sidste udvej. Som i så mange af livets andre forhold, er det altid bedst, hvis man gør noget af lyst, og ikke fordi man er tvunget til det.

Det bør være nok at tænke på, hvad risikoen ved en ulykke er. Men desværre viser erfaringerne fra talrige kampagner, at det ikke har den store effekt at slå på risikoen. Rygekampagnerne bekræfter også dette - trods store skræmmekampagner stiger antallet af unge rygere kraftigt i disse år.

Rollemodeller

Løsningen er nok i virkeligheden en kombination af mange ting, der skal ændres over tid, og som samlet påvirker en holdning til brug af hjelm.

Alle er rollemodeller på den ene eller anden måde, og derfor er det væsentligt, at man går foran i enhver sammenhæng. Det duer ikke, at en folkeskolelærer på cykeltur med en klasse ikke bruger hjelm. Ej heller er det specielt godt, at et forældrepar beder deres børn om at bruge hjelm, men ikke selv gør det.

Det gælder også, selvom man ikke føler sig som nogen rollemodel, for selv en studerende på vej til uddannelsesinstitutionen uden hjelm, viser et signal til andre. Det skal gøres mere social acceptabelt, før flere vil bruge cykelhjelm, hvilket på sigt betyder, at der reddes flere liv.

Det starter ved dig - spænd hjelmen, please.!

Trafiksikkerhed. Spænd hjelmen, please

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce