Søndagsdilemma: Tre personer tager stilling til aktuelle emner


Søndagsdilemma: Tre personer tager stilling til aktuelle emner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Din 84-årige mor har kørekort og elsker at køre bil. Men du synes egentlig ikke, at hun er i stand til det. Hvordan håndterer du situationen? Tre lokale meningsdannere tager stilling.

Jeannette Refstrup, Horsens, direktør
Jeannette Refstrup, Horsens, direktør.

Jeg tror på at sige tingene lige ud. Derfor vil jeg sige: "Mor, jeg mener ikke, du længere er i stand til at køre bil på forsvarlig vis. Jeg synes, du skal aflevere dit kørekort."

Jeg vil fremføre konkrete eksempler på, at hun ikke kan køre længere.Hvis hun insisterer på at sætte sig bag rettet, vil jeg appellere til hendes samvittighed ved at udmale, hvor meget skade hun kan gøre på andre mennesker.

Jeg vil foreslå løsninger: "Dine børnebørn vil elske at få lov at køre dig frem og tilbage til for eksempel fødselsdage" og: "Er du klar over, hvor meget taxa du kan køre for det, det koster at have bil?"

Jeg vil også insistere på, at hun lader en læge vurdere sagen.

Måske vil jeg endda gå så langt, at jeg siger til hende, at jeg ikke vil have hende på besøg, hvis hun kører selv.

Thomas la Cour, Horsens, journalist
Thomas la Cour, Horsens, journalist.

Det afhænger af, hvad jeg ikke mener, hun er i stand til. Hvis hun bor ude på landet og bruger bilen til og fra den lokale købmand nogle gange om ugen, ville jeg muligvis lade hende fortsætte under en eller anden grad af opsyn. Så ville jeg tage turen med hende ind i mellem og vurdere, hver grelt det stod til.

Hvis hun derimod gerne ville ud at køre på E45 eller gennem byer som Aarhus eller København, var det formentlig en anden sag. Der er så meget at holde øje med, at de færreste 84-årige kan gøre det sikkert.

Det letteste vil være at sige, at hendes kørsel skulle stoppes med det samme. Men hvis mobiliteten er en væsentlig del af hendes livskvalitet, er der grund til at stoppe op og analysere situationen lidt grundigere.

Hvis hun ikke skønnes at udgøre en væsentlig fare for omgivelserne, ville det være ærgerligt at tage den måske sidste fornemmelse af selvbestemmelse fra hende.

Mona Juul, Horsens, direktør
Mona Juul, Horsens, direktør.

Heldigvis er min mor kun 71 år og har ikke kørekort. Men så er der også lige den detalje, at jeg selv - af uransagelige årsager - ofte bliver betragtet som en dårlig billist. Folk bliver køresyge af at køre med mig. Jeg fatter det simpelthen ikke. Men næppe mange vil tage min vurdering og rådgivning seriøs.

Ældre Sagen har lavet en række spørgsmål, som kan være rettesnor. Og de anbefaler, at man ud fra disse tager en sober og god snak... Men altså min erfaring med (stædige) ældre er, at det ikke er nemt at spørge ind til, om de har svært ved at tolke lyssignaler, om deres reaktionsevne er nedsat, eller om de har svært ved at orientere sig. Hvem vil svare ja til det, hvis de samtidig ved, at de så mister deres mobilitet?

Jeg ville overtale min 84-årige mor til et lægetjek af syn, reaktionsevne osv. Altså lade køreevnen fundere på fakta frem for følelser. Det giver husfred.

Søndagsdilemma: Tre personer tager stilling til aktuelle emner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce