Læserbrev: Holdninger fra den ukritiske medløber og den eftertænksomme modløber


Læserbrev: Holdninger fra den ukritiske medløber og den eftertænksomme modløber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bent Riis, Borgmestervej 26, Horsens
Billede
Horsens debat. 

Læserbrev: Henholdsvis 3. november og 1. december bragte Horsens Folkeblad to længere debatindlæg, som jeg finder ganske tankevækkende at sammenligne.

Begge indlæg handler om de kolossale by-forandringer, der sker i Horsens i disse år.

De to indlæg repræsenterer samtidigt også to meget forskellige mentaliteter - nemlig den ukritiske medløber og den eftertænksomme modløber.

Medløber-betragtningerne havde overskriften "Hvorfor skal vi altid banke vores egne i hovedet?".

Det var forfattet af den permanent kasketbærende freelance-journalist Thomas La Cour, som dog altid letter på kasketten og bukker dybt, når han møder repræsentanter for byens økonomiske og politiske magt.

Hans budskaber kan som regel nedkoges til, at Casa og socialdemokraterne altid har ret, og at de, som mener noget andet, bare lider af misundelse og jantelovs-mentalitet.

Denne forslidte frase om jantelovens hærgen trækkes op af posen igen og igen, hver gang nogen tillader sig at kritisere de politiske beslutninger - borgmesteren har desværre også gjort det, og det er fattigt, ynkeligt og debat-dræbende.

Thomas La Cours konklusion på sine naive betragtninger formulerer han i disse næsten gribende slut-ord:

"Hvorfor kan man ikke glæde sig over, at der sker noget i byen, og at en lokal storentreprenør finder det besværet værd at bygge her?"

Man må vel heraf forstå, at det er upassende at spørge, om alt det, der sker, er godt eller dårligt - for når bare, der sker noget, så er alting jo godt - og at "storentreprenørens besvær" må betragtes som den rene idealisme og selvopofrelse!

Jeg siger bare tak for kaffe og blødt brød...

Det andet - og noget mere begavede - debatindlæg bar overskriften "Lyt til brok-hovederne - de har sikkert ret".

Forfatteren til betragtningerne er Jeannette Refstrup, og hun bruger ordet brok-hoveder som et respektfyldt ord om de mennesker, der ikke bare falder hovedløst på halen for enhver forandring.

Morsomt og skarpt udtrykker hun essensen af det, der skal siges, når tidsånden er uden ånd, og forandringerne bliver et mål i sig selv.

Krydret med velvalgte citater fra den amerikanske forsker i forandring Laurie Lewis gøres der opmærksom på, at brok-hovederne ikke bør afvises som individer, der blot er drevet af tvivlsomme motiver som misundelse og jantelov.

De brokker sig tværtimod, fordi de faktisk har en viden om al det, der nu, med fandens vold og magt, skal forandres.

De ved noget om fortiden og om de minder, som bæres af gamle steder og gamle huse. De har en sans for, at det bevaringsværdige skal - just bevares...

Men læs selv Jeannette Refstrups klumme, hvis du stadig har avisen fra 1. december liggende. Hendes ord er nemlig en nødvendig påmindelse om, at brok-hovederne fortjener respekt og medløberne foragt.

Læserbrev: Holdninger fra den ukritiske medløber og den eftertænksomme modløber

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce