Hvis Brædstrup Kro bliver revet ned, mister vi en rig historie


Hvis Brædstrup Kro bliver revet ned, mister vi en rig historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karen Bækbøl, Trædenvej 22, Brædstrup
Billede
Horsens debat. 

Læserbrev: Hvor findes der en rigmand, der vil redde den gamle kultur i Brædstrup, den smukke krobygning?

Da den blev bygget på det sted, hvor den nu står, i ca. 1809 og blev renoveret 1908, var der ikke mange borgere i Brædstrup. I 1850 var der 151 borgere, og siden voksede byen op om Brædstrup Kro, postgården overfor med daglig postbefordring til Silkeborg og Horsens. Tinghusets retslokale og arrest til syv fanger ligger tæt ved, og herredsfoged Hunderup, som også var i politiske kredse.

Tinghuset er snart færdigrenoveret og har foran en lille hyggelig park med sø og hængebirk. Den kunne nemt gøres mere smuk og tiltrækkende.

Fra kroen gennem parken kan man se hele den smukke tinghusbygning, hvis ikke der lige stod 15 biler foran, men derimod bagved.

Tinghuset rummer: retslokalet og cellerne, frihedsmuseet og de smukke kunstudstillinger. Her kan man virkelig få nogle oplevelser, som ikke alle andre byer kan byde på.

Fra H.C. Andersens rejsedagbøger har Det kgl. Bibliotek sat en notits på nettet:

"H.C. Andersen besøgte papirfabrikant Drewsen i Silkeborg, og kørte derfra Torsdag d. 6 Juni 1850 med dagvognen til Brædstrup, hvor han besøgte herredsfoged og kancelliråd Hunderup i den gl. dommergård på Vestergade lige overfor Brædstrup kro."

Havde H.C. Andersen ikke været så sparsommelig, at han helst overnattede hos private bekendte, så var han ganske sikkert gået ind på Brædstrup Kro og havde boet der.

Nu var det herredsfogeden/dommer Hunderup, han besøgte, og til hvis lille søn han lavede et papirklip.

Endnu mere forundret bliver man, når H.C. fortæller, at han i Silkeborg brugte en hel dag på at fiske i Gudenåen, og så en mand fange en kæmpe gedde, som havde et mærke på ryggen efter ørnekløer. Derefter fik han selv en fisk på krogen, som svømmede afsted med krogen i munden.

H.C. drømte hele natten, at det var ham, der løb afsted med en krog i halsen.

Netop dommer Hunderup, som han åbenbart kender i forvejen, er den, der fører justitssagen om møller Mortensen fra Bredvadmølle. Man beskylder ham for at have sat ild til møllen i1852.

Mølleren og hans kone og deres på stedet fødte barn var i arresten fra 24. maj 1852 til 10. august 1853.

Der kunne laves et historisk museum i et par rum, som også kunne danne rammen om industriens pioner med brug af vandkraft fra Gudenåen - fabrikant Christian Fischer Vestbirk Trikotagefabrik, læs i Årsskriftet 2017. Hans familiegravsted er på Østbirk kirkegård.

Disse historiske hændelser findes ikke hvor som helst. De ligger lige uden for døren af Brædstrup Kro.

Hvis Brædstrup Kro bliver revet ned, mister vi en rig historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce