Erhvervslivet i Horsens er mere end Dansk Industri


Erhvervslivet i Horsens er mere end Dansk Industri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Jeannette Refstrup, Bavnehøjvej 26, Horsens
Billede
Horsens debat. 

Læserbrev: Stort tillykke til nabokommunerne Hedensted, Odder og Ikast-Brande med fine placeringer i Dansk Industris årlige analyse af lokale forhold. Det er godt gået.

Knap så meget tillykke til den kommune, jeg selv er en del af - Horsens. Her er det nemlig gået tilbage. Og det var ikke ligefrem prangende i forvejen. Horsens Kommune er rykket 18 pladser tilbage, så vi nu ligger som nummer 47 ud de 93 analyserede kommuner.

Det må naturligvis kunne gøres bedre. Da jeg er medlem af Business Horsens' bestyrelse, sidder jeg selvfølgelig og overvejer, hvad jeg selv kan være med til at gøre bedre (og har du input til det, må du gerne sende en mail, en sms, en brevdue eller slå på tråden).

Jeg har imidlertid et par indvendinger mod Dansk Industris analyse, men lad os lige først slå fast, hvor svarene til analysen kommer fra. Jeg kan ikke i årets analyse eller den tilhørende data- og metodebeskrivelse finde ud af, hvordan respondenterne er udvalgt. Men i et tidligere års analyse var der tale om Dansk Industri-medlemmer og "lignende brancher" (2016-analysen). Et fair gæt er, at tilfældet er det samme i år.

Nu til indvendingerne.

For det første: 97 lokale virksomheder har svaret.

Er 97 virksomheder mange?

Jeg kan ikke finde et tal på, hvor mange virksomheder, der er i Horsens Kommune.

Men i 2017 etablerede over 400 nye virksomheder sig i Horsens (tal fra Experian / Erhvervsstyrelsen, gengivet i Horsens Folkeblad, 25. januar 2018).

Så 97 virksomheder er ikke mange, konkluderer jeg.

For det andet: Er 97 Dansk Industri-virksomheder repræsentative for erhvervslivet i Horsens?

Hvis man kigger i Region Midtjyllands seneste statistiske oversigt "Midt i statistikken - Horsens Kommune" fra 2017, var 225 virksomheder (2014-tal) i kategorien "Industri." Ikke mange, når der som nævnt alene sidste år var 400 nye virksomhedsetableringer i Horsens Kommune.

En almindelig indvending er: "Jow-jow, men industrivirksomheder repræsenterer mange arbejdspladser. Og det er mere interessant end virksomhedernes antal."

Regions Midtjyllands statistik viser, at i 2015 kom 18 pct. af arbejdspladserne i Horsens Kommune fra "industri, råstofindvinding og forsyningsvirksomhed".

82 pct. af arbejdspladserne kom altså fra andre virksomheder end industriens.

Jo, jeg kan godt se, at Dansk Industri har andre medlemmer end industrivirksomheder. Jeg kan bare ikke se, hvor mange. Men det er næppe så mange, at man kan sige, at Dansk Industri repræsenterer hele erhvervslivet i Horsens Kommune.

Erhvervslivet er også landmænd, coaches, oversættere, butikker, banker, arkitekter, ejendomsmæglere, tømrere, elektrikere og mekanikere, hoteller og restauranter, butikker og fodplejere og alt muligt andet. Og de har muligvis andre holdninger og behov end Dansk Industri-medlemmerne.

Så: Vi skal selvfølgelig tage analysen alvorligt.

Men vi skal ikke ophøje analysen til sandheden om erhvervslivet i Horsens.

Erhvervslivet i Horsens er mere end Dansk Industri

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce