Laksefeber er smitsom - men nyd medicinen

Laksen breder sig i de danske vandløb i disse år. Her er det Henrik Gadebjerg, Esbjerg, der glæder sig over en smuk sekskilos laks fra Sneum Å, fanget på premiererdagen 16. april. Foto: Arne Mariager

Laksefeber er smitsom - men nyd medicinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark er blevet et lakseland, og alle har råd til at prøve - men pas på: Laksefiskeri er stærkt vanedannende.

"Du skal have fisket laks i adskillige år, fanget nogle stykker og mistet flere, før du kan kalde dig laksefisker. Men du skal kun have fisket laks én gang for at tabe din sjæl"

Sådan skrev the grand old man i dansk sportsfiskeri, kunstmaleren og forfatteren Svend Saabye i bogen "Lystfiskerliv" i begyndelsen af 1950'erne.

Saabye var født i 1913, og flere generationer af yngre, danske sportsfiskere har taget den bog til sig som en bibel og følt sig draget mod laksefiskeriets oplevelser. Og de har tænkt: Mon det nu er så vildt fascinerende, som det påstås? Og så en dag slog laksen til. Og de vidste, at så fascinerende er det...

Mandag 16. april startede laksesæsonen i de danske vandløb. Fra solopgang flokkedes laksefiskerne langs de store vest- og sydjyske åer i håb om at få laks på krogen. En lang vinter er gået med drømme om laks og med at planlægge, hvordan de sølvblanke muskelbundter kan narres til hug. Og nu, langt om længe, kunne fiskerne så forsøge at dulme lakse-feberen.

Det er den danske super-laksefisker, Jan Grünwald, der har formuleret begrebet "laksefeber" og begyndte at bruge diagnosen som fraværs-årsag. Han lagde en seddel på sekretærens skrivebord. Da hun mødte om morgenen, fandt hun sedlen: Kommer ikke. Laksefeber!

Sådan kan man kun sygemelde sig, hvis man selv ejer firmaet. Men feberen er rigtig nok. Der er ikke tale om pjæk. Og det er med laksefeber som med malaria: Har man først fået sygdommen, kan den altid blusse op igen. Og det gør laksefeber.

Avisens guide til danske lakse-åer
De senere år er det takket være en stor indsats lykkedes at genskabe den danske laksebestand. Der er opdrættet og udsat lakseyngel. Der er etableret gydepladser, og frem for alt er en masse spærringer i forbindelse med dambrug og vandmøller blevet fjernet, så laksenes opgang til gydepladserne er forbedret. I 2018 kan man således fiske laks i ni af vore større vandløb.I flere af vandløbene er der endda rigtig gode muligheder. På sigt kan flere af de danske åer komme til at byde på noget af det bedste laksevand i Europa - i forhold til åernes størrelse.

For at beskytte laksebestanden er der indført kvoter for hvor mange laks, der må fanges i de enkelte vandløb. Fiskerne er forpligtede til selv at holde sig orienterede om kvoternes tilstand. Det er let gjort, for alle de lokale sportsfiskerforeninger har glimrende hjemmesider, hvor alle oplysninger er tilgængelige. Det samme er tilfældet hos Fiskeristyrelsen.

Sæsonen 2018, der lige er startet, byder på følgende kvoter:

Storåen: 475 laks fordelt over 250 laks op til 75 cm. Og 220 laks over 75 cm, målt fra snude til halespids. Desuden en kvote på fem laks til mindre tilløb i å-systemet - som det også gælder for alle de følgende åer:

Skjern Å: 425 laks, fordelt med 235 op til 75 cm. Og 185 laks over 75 cm.

Varde Å: 240 laks fordelt med 125 under og 110 laks over 75 cm.

Sneum Å:110 laks fordelt med 55 under og 50 over 75 cm.

Kongeåen: 55 laks, fordelt med 25 under og 25 over 75 cm.

Ribe Å: 200 laks fordelt med 110 under og 85 over 75 cm.

Brede Å: 60 laks fordelt med 30 laks under og 25 over 75 cm.

Vidå: 75 laks fordelt med 35 op til og 35 over 75 cm.

Gudenåen: Kan igen byde på laksefiskeri, alt sammen baseret på opdrættede laks, udsat i åen. Fordi den naturlige Gudenå-laksestamme er uddød. Det skyldes, at Tangeværket spærrer for laksenes opgang til gydepladserne. Da der udelukkende er tale om opdrættede laks, er der ikke en kvote-ordning for Gudenåen.
Noget af det fascinerende ved laksefiskeri er, at det foregår i storslået natur - såvel i Danmark som i udlandet. Her grubler en laksefisker over situationen ved Driva-elven i Norge. Foto: Arne Mariager
Noget af det fascinerende ved laksefiskeri er, at det foregår i storslået natur - såvel i Danmark som i udlandet. Her grubler en laksefisker over situationen ved Driva-elven i Norge. Foto: Arne Mariager

Brug for hjælp

- Laksefiskeri må der advares imod, siger en gammel ven.

- Det er hverken sports-eller lystfiskeri. Det er galskab. Laksefiskere skal ikke beundres. De skal hjælpes. De er uhelbredeligt syge!

Han ved, hvad han taler om, for hele hans liv er præget af laksefiskeri. Han er den dygtigste laksefisker, jeg kender - og som jeg har hørt om.

Intet kan holde ham fra fiskeriet. Hverken job, ægteskab, børn, brækkede ben - eller alder.

Nu er han en moden mand midt i 60'erne. Men i laksesæsonen vader han ud i stride norske elve. Han springer fra klippeblok til klippeblok over dybe render. Han står i vand til halsen for at bjerge en vanskelig laks. Et år, hvor han havde benet i gips, klatrede han rundt på stejle klipper - og fangede laks alligevel.

Derhjemme i kvarteret klager han over, at ryggen ikke er, hvad den har været.

- Man burde måske få lidt hjælp til haven, stønner han.

Men når laksesæsonen starter i Norge, med flom i elvene, forrykt strøm, iskolde vandmasser, der vælter gennem dalene medførende alt, fra træstammer til døde får, så står han der. For storlaksen er i elven! Han balancerer på klippekanten. Han vader ud, mens elven flår i benene - for så kan han lige nå en meter længere med det næste kast. Og der står laksen...

Sådan er det nemlig også med laksefiskeri. Man tror altid, at laksen står lige en anelse længere ude eller en anelse dybere.

Vejen til fiskekort
De forskellige lokale sportsfiskerforeninger sælger kort og henviser til steder, hvor du kan købe fiskekort. Priserne varierer lidt - men det koster fra 100 til 200 kr. at få et døgnkort. Omkring laksevandene kan du få yderligere information ved at gå ind på nettet og søge på sportsfiskerforeningerne i det område, hvor du ønsker at fiske.De foreninger, der er interessante i forbindelse med laksefiskeri er:

Holstebro og Omegns Fiskeriforening (Vedr. Storåen)

Skjernå-dalens sportsfiskerforening, Borris Fiskeriforening, Herning-Ikast Sportsfiskerforening og Skjern Å-sammenslutningen (Vedr. Skjern Å-systemet)

Ribe Sportsfiskerforening (Vedr. Ribe Å og Brede Å)

Sydvestjysk Sportsfiskerforening (Vedr. Sneum Å og Kongeåen)

Varde Sportsfiskerforening (Vedr. Varde Å)

Sportsfiskerforeningen Vidå for Tønder og omegn (Vedr. Vidåen)

Bjerringbro og Omegns Sportsfiskerforening (Vedr. Gudenåen)

Ud over fiskeriforeningerne kan du købe fiskekort til laksevandene på flere tankstationer og turistkontorer eller hos købmænd ved åerne.

Spørg bare - de fleste steder kan det lade sig gøre.
Årets laksepremiere skuffede i Danmarks største lakse-Å, men Peder Hønholt fra Silkeborg fangede dog denne dejlige laks på 9,6 kg. Foto: Jan Møller Jensen
Årets laksepremiere skuffede i Danmarks største lakse-Å, men Peder Hønholt fra Silkeborg fangede dog denne dejlige laks på 9,6 kg. Foto: Jan Møller Jensen

Prøv det

Historien om min gamle ven er ingenlunde atypisk. Blandt laksefiskere er hans opførsel helt normal. Sådan får man det, hvis man vover at gære forsøget.

Men min konklusion er modsat af min vens. Jeg mener ikke, der skal advares mod laksefiskeri. Tværtimod. Jeg råber til alle: Prøv det! For det er en mageløs oplevelse i sin egen form af kombination af spænding og vilde naturoplevelser. Derfor denne artikel.

Laksefiskeri tømmer hjernen for dagligt besvær. Laksefiskeri giver fysisk træning og mental oprustning. Laksefiskeri fjerner stress. Du traver mange kilometer uden at tænke over det. Du får frisk luft i lungerne. Laksefiskeri er naturmedicin. Men jeg vil ikke påstå, at laksefiskeri er medicin uden bivirkninger. Dem er der mange af. Først og fremmest er det stærkt vanedannende.

Den første gang en bare middelstor laks, fem til seks kilo, hugger, er man solgt til stanglakrids. Fiskens kraft er enorm. Og så er der det med laksefiskeri, at det både herhjemme og rundt omkring i verden foregår i stor, vidunderlig natur.

Den danske rekordlaks
Den største laks, der nogensinde er fanget i Danmark, blev halet op fra Skjern Å i påsken 1954. Det var vin- og tobakshandler D. C. Dinesen, København, der fik laksen i land efter en halv times hård fight.Fisken vejede 26,5 kilo og målte 135 cm - fanget ved skolebroen i Borris.

Der er faktisk fanget laks siden, som har været længere end Dinesens fisk. Således blev der i såvel Skjern Å som Storåen fanget laks på 141 cm for et par år siden, men der var tale om nedfaldsfisk. Det er laks, som kom op i åen for at gyde, overvintrede i åen næste forår søgte tilbage mod havet. Disse fisk er fredede.

Nedfaldsfisk er afkræftede. Derfor har de lav vægt. Hvis de to kæmper var blevet fanget, da de var på vej op til gydepladserne, ville Dinesens rekord være blevet slået. Men den står endnu. 26,5 kg - det er noget af en fisk!
Diset morgenfiskeri ved Skjern Å, mellem Tarm og Borris. Her er det Frank Thygesen (tv.) og Jimmy Nielsen begge fra Nr. Snede, der plejer deres laksefeber på premiererdagen. Jimmyy Nielsen fangede en laks på 84 cm. Men det var en nedfaldsfisk, så den kom tilbage i åen. Foto: Arne Mariager
Diset morgenfiskeri ved Skjern Å, mellem Tarm og Borris. Her er det Frank Thygesen (tv.) og Jimmy Nielsen begge fra Nr. Snede, der plejer deres laksefeber på premiererdagen. Jimmyy Nielsen fangede en laks på 84 cm. Men det var en nedfaldsfisk, så den kom tilbage i åen. Foto: Arne Mariager

Hvad koster det?

En gang var laksefiskeri for samfundets spidser. De mest velhavende. Og der er blevet hængende noget fisefornemt over laksefiskeri. Men så dyrt er det ikke længere.

I de danske lakse-vandløb, som der efterhånden er blevet nogle stykker af - og som efterhånden byder på fornemt laksefiskeri - koster et dagkort til de allerbedste fiskestykker et par hundrede kroner. Du kan købe et sæsonkort for omkring 1200 kroner - og du kan få familierabat, hvis ægtefælle eller børn også er blevet smittet.

Et års fiskeri i en super lakse-å for 1200 kr... Er det dyrt i en tid, hvor en kop kaffe på en café i København koster 50 kr.? Jeg mener: Et års fiskeri i de bedste laksevande for det, som du skal betale for 24 cafe latte? For slet ikke at tale om prisen på medicin! Der er mange laksefiskere, som mener, at der burde være "medicintilskud" til dem. Men desværre - medicin mod laksefeber er uden statstilskud.

Det er de danske sortsfiskerforeningers fortjeneste, at det er så økonomisk overkommeligt at fiske laks i Danmark. Foreningerne lejer fiskeretten hos en række lodsejere, men det er ikke alene foreningens medlemmer, der får glæde af det. Foreningerne sælger fiskekort til alle.

Som min gamle ven siger: Der er tale om venligtsindede pushere...

Selv i Norge, der har ord for at være frygtelig dyr at fiske i, er priserne mange steder særdeles overkommelige. Mange steder kan man fiske med gode chancer, selv for storlaks, for 100-150 norske kroner om dagen.

Det skal lige tilføjes, at der blandt de omkring 600 lakseførende elve i Norge er mange, som kun er til at fiske i, hvis der er faldet meget regn. Ellers er der ingen lakseopgang. Men mulighederne er mange.

Preben  Nielsen fangede denne flotte laks på 12,5 kg i Ribe Å på premiererdagen. Foto: Ribe Sportsfiskerforenings hjemmeside
Preben Nielsen fangede denne flotte laks på 12,5 kg i Ribe Å på premiererdagen. Foto: Ribe Sportsfiskerforenings hjemmeside

Kom billigt i gang

Det udstyr, der skal bruges til laksefiskeri, er også overkommeligt. Man vælger selv. Naturligvis kan man købe en dyr fiskestang og et dyrt hjul - til mange tusinde kroner. Bliver man ramt af laksefeber - og viser sygdommen sig at være kronisk - kan man altid købe lækkert grej. For det er dejligt at fiske med. Men for at komme i gang er det ikke nødvendigt.

Man kan gå ind i eksempelvis forretningen på havnen i Hvide Sande eller Gilleleje eller hvor som helst - og købe en solid spindestang for et par hundrede kroner. Og den kan hale lige så mange laks ind som en Hardy-stang til 6000 kr.

Når det gælder laksegrej: Lige ét enkelt godt råd, der bør tages alvorligt: Det skal være solidt. Først og fremmest et solidt hjul. Det kan være nødvendigt at bruge 300-400 kr. på et hjul. Og helt klart: Hold dig langt væk fra de der små, fikse sæt - med en lille stang på syv fod og et lille, spinkelt hjul, hvor man får det hele til et par hundrede kroner - inklusive et par blink og en spinder. Det nytter ikke. Heller ikke selv om hjulet er smart designet og har en iøjnefaldende farve. Laksen hiver det i stumper og stykker.

Men for "en tusse" er du i gang med stang, hjul og line.

Så go' vind... eller som sportsfiskere desværre siger: Knæk og bræk.

Laksefiskeri  er også kammeratskab. Når feberen griber, mødes ?patienterne? fra hele landet - som her fra laksepremieren ved Vildsted langs Kongeåen. Årets første laks beundres, og snakken går. Foto: Arne Mariager
Laksefiskeri er også kammeratskab. Når feberen griber, mødes ?patienterne? fra hele landet - som her fra laksepremieren ved Vildsted langs Kongeåen. Årets første laks beundres, og snakken går. Foto: Arne Mariager

Laksefeber er smitsom - men nyd medicinen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce