Mor, datter og moster på anklagebænken: Opbevarede millioner fra narkosalg

Tre kvinder kunne onsdag eftermiddag forlade Retten i Horsens på fri fod, efter de har siddet varetægtsfængslet siden marts. Kvinderne må dog vente til fredag på at få deres dom for hæleri af særlig grov beskaffendehed. Sagen er en del af et større sagskompleks med op mod 20 involverede og hashhandel for millioner af kroner. Arkivfoto: Palle Herløv

Mor, datter og moster på anklagebænken: Opbevarede millioner fra narkosalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tre kvinder blev løsladt efter syv måneders varetægtsfængsling. De afventer nu deres dom.

Horsens: - Yes. Åh hvor er det godt!

Begejstringen og lettelsen var til at tage at føle på blandt de omkring 30 personer på tilhørerrækkerne i retssal D i Retten i Horsens onsdag eftermiddag kort før klokken 15.

Tre kvinder på henholdsvis 42, 56 og 61 år - alle fra Horsens-området - var netop blevet løsladt, efter de har siddet varetægtsfængslet siden 7. marts, da de blev anholdt og sigtet for at stå bag opbevaring og transport af penge, der stammede fra og skulle bruges til handel med hash i særdeles omfattende omfang. På jurasprog hedder det hæleri af særlig grov beskaffenhed.

Forinden havde de tre kvinder - hvoraf de to ældste er søstre, og den yngste er den enes datter - forklaret detaljeret om de cirka tre måneder i vinteren 2017/2018, da de blev involveret i at transportere og opbevare millioner af kroner og euro i kontanter.

I alt erkender den 42-årige hæleri for 12,2 millioner kroner, hendes 61-årige mor erkender hæleri for 8,4 millioner kroner, mens den 56-årige moster erkender hæleri for 6,3 millioner kroner.

Jeg ved ikke, om det kan kaldes professionelt, men det var i hvert fald aftalt.
Lars Petersen, specialanklager
Det ved vi om narkosagen
7. marts 2018 slog politiet i Danmark, Sverige, Holland og Spanien til i en nøje koordineret aktion efter en efterforskning, der startede i efteråret 2017.Mindst 20 personer blev anholdt og sigtet for at være en del af en international narkoring. Det er Særlig Efterforskning Vest (SEV), der hører til i Aarhus, der har ledet efterforskningen i sagen.

16 af de anholdte kommer fra Horsens, tre personer blev anholdt i Sverige, en person i Holland.

I en pressemeddelelse 7. marts oplyste politiet, at man foreløbigt havde beslaglagt to ton hash, 11 kilo kokain og flere millioner kroner i kontanter.

Siden er flere personer blevet dømt i sagen. Det gælder den 33-årige Søren Maximus Møller Andersen fra Horsens, der i juni fik fire et halvt års fængsel for indsmugling af hash og hæleri. I juli blev et ægtepar fra Horsens dømt i sagen.

Den 33-årige Kim Steinbrenner Knudsen fik to et halvt års fængsel for at have opbevaret 300 kilo hash, mens hans hustru slap med 30 dages fængsel for hæleri.

I september blev den 22-årige Mikkel Jensen idømt et års fængsel for hæleri. Han erkendte at have afleveret en pose med cirka en million kroner til en anden mand, selvom han vidste, at pengene stammede fra narkokriminalitet.

Rigtig mange af de involverede i sagen er i familie med hinanden. To af de tre kvinder, der var for retten onsdag, er søstre, mens den tredje - en 42-årig kvinde - er den enes datter. Den 42-åriges ene bror og svigerinde sidder også varetægtsfængslet i sagen, mens hendes søn, der anses som bagmand i sagen, er fængslet in absentia og formentlig befinder sig i udlandet.

Skulle hente penge

Kvindernes indblanding i sagen begyndte, da den 42-åriges bror, som også sidder fængslet i sagen, kom hjem til hende og var helt ude af den.

- Han var bange og følte sig forfulgt. Han turde ikke være hjemme. Jeg vidste godt, at han havde mange penge liggende, men ikke hvor mange. Jeg kunne ikke lide at se ham sådan, så jeg lovede, at jeg nok skulle hente pengene, forklarede den 42-årige, der fik et chok, da hun kørte til sin brors bopæl.

- Der var virkelig mange penge. Der står to poser fyldt med penge. Jeg pakker dem ind i håndklæder og tager dem med hjem. Det var noget værre lort. Jeg hader, at de penge skal ligge hos mig, sagde hun.

Ifølge politiet var der knap to millioner kroner i kontanter i poserne, der senere blev afhentet hos den 42-årige af hendes søn.

Ifølge den 42-årige fortalte hun sin mor om pengene, og de to kvinder blev enige om, at det var en bedre idé at opbevare pengene hos den 56-årige kvinde.

- Jeg tænkte, at hvis politiet kommer, så er det nærmere hos mig end hos moster, forklarede den 42-årige om den idé, som den 56-årige erkendte, at hun havde indvilget i. De tre kvinder fortalte også om et meget tæt familiebånd, hvor de så hinanden næsten hver dag.

- Jeg turde sgu ikke

Kort før jul 2017 blev en rød metalkasse derfor anbragt hos den 56-årige kvinde på hendes adresse ved Horsens. Herefter begyndte en periode, hvor den 42-åriges søn flere gange "bestilte" penge hos sin mor, som herefter hentede nøglen til metalkassen hos sin mor - og herefter hentede penge hos sin moster.

Alle tre kvinder erkendte i retten, at de godt vidste, at pengene stammede fra kriminelle forhold.

Kun en enkelt gang måtte den 42-årige sige fra. Det var, da hendes søns fætter i februar bad hende om at aflevere nogle af pengene til en ukendt mand.

- Jeg fik en telefon med hjem, og så skulle en mand ringe for at aftale, at han skulle afhente penge. Jeg hentede penge hos moster, men så turde jeg sgu alligevel ikke, så jeg kørte ind for at banke min søns fætter op og få ham til at klare det selv, forklarede hun.

Sagen mod de tre kvinder er en del af et større sagskompleks om hashhandel og -import for millioner af kroner med mange anholdte. Politiet slog til i en koordineret aktion og anholdt op mod 20 personer den 7. marts.

Store pengebeløb

I retten fremlagde specialanklager, Lars Petersen, fra Østjyllands Politi sagen og fortalte, at der både er tale om et narkospor og et pengespor. Og at kvinderne kun er mistænkt for at være en del af pengesporet. Den del er også svær for kvinderne at komme udenom, da politiet siden efteråret har praktiseret omfattende rumaflytning, telefonaflytning og overvågning af sagens implicerede i nærheden af deres hjem.

Lars Petersen mente, at kvinderne skulle have en straf på ikke under to et halvt års ubetinget fængsel hver.

- Der er tale om meget store pengebeløb, og det er ikke bare sket en enkelt gang. Da kvinderne blev anholdt, lå der stadig penge i den røde kasse. Det var altså meningen, de ville fortsætte. Jeg ved ikke, om det kan kaldes professionelt, men det var i hvert fald aftalt, lød hans argument, inden han dog også argumenterede for, at kvinderne kunne løslades efter syv måneders varetægtsfængsling frem til endelig dom på fredag.

En smøg i solen

Kvindernes forsvarere talte for, at deres klienter skulle slippe noget billigere, end anklageren mente.

- De har handlet med misforstået godhjertethed. Et familiemedlem var i nød, og mor, moster og søster ville hjælpe. Det er det, der har været motivet, og ingen af de tre har fået noget som helst ud af det, understregede Linda Christensen, som var forsvarer for den 61-årige kvinde i sagen, mens hendes klient tog sin datters hånd bag om ryggen på forsvareren.

Alle tre forsvarere lagde i deres procedure vægt på, at kvinderne var ustraffede, havde gode personlige forhold - og begik lovovertrædelserne for at hjælpe familiemedlemmer. Derfor mente forsvarerne, at kvinderne kunne nøjes med betingede straffe i omegnen af halvandet år.

Mens de tre kvinder kunne nyde friheden med kys og kram fra familie og venner - og en smøg i solen foran retten - trak dommeren sig tilbage for at overveje, hvor lang en straf kvinderne skal have for de forhold, de har erkendt.

Der falder dom i sagen fredag eftermiddag.

Mor, datter og moster på anklagebænken: Opbevarede millioner fra narkosalg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce