Kriminalstatistik: Tyvene er på tilbagetog, men fulde folk slår på tæven

Landbetjent Viggo Nielsen har i godt 10 år ført kriminalstatistik over sit distrikt - gamle Nørre Snede Kommune. På næsten alle områder falder kriminaliteten - bortset fra voldssagerne. Arkivfoto

Kriminalstatistik: Tyvene er på tilbagetog, men fulde folk slår på tæven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Landbetjent Viggo Nielsens årlige statistik viser, at der bliver færre indbrud og tyverier - men der er blevet flere voldssager.

Nr. Snede: Landbetjent Viggo Nielsen fra Nørre Snede kan nu konstatere, at gamle Nørre Snede Kommune fortsat er et ret trygt sted at opholde sig.

Han har netop udsendt sin årlige kriminalstatistik for det distrikt, han dækker - nemlig postnummer-områderne Nr. Snede, Ejstrupholm-Gludsted, Hampen og Klovborg - og på flere områder er der en god udvikling.

- Det er glædeligt at konstatere, at antallet af anmeldte indbrud er faldet lidt, at tyverisagerne er halveret, og at hærværks-sagerne er kraftigt decimeret - i hvert fald de anmeldte, lyder det fra Viggo Nielsen.

Jeg tror faktisk ikke, at jeg har haft nogle voldssager, hvor begge parter har været ædru.
Viggo Nielsen, landbetjent
Pluk fra statistikken
Vold:2017: 15 sager (heraf fem fra statsfængslet). 2018: 20 sager (heraf ni fra statsfængslet)

Indbrud:

2017: 69. 2018: 64

Tyveri:

2017: 93. 2018: 47

Hærværk:

2017: 22. 2018: 14

(Tallene er samlet set fra postnummerområderne Nr. Snede, Ejstrupholm (og Gludsted), Hampen og Klovborg)

Der er nogle geografiske udsving. I 2018 var der for eksempel 36 indbrud i Ejstrupholm-området, mens der kun var 17 indbrud i Nr. Snede samt tre i Hampen og otte i Klovborg.

Med hensyn til vold var der i 2018 10 voldssager i Nr. Snede (heraf ni i fængslet), seks i Ejstrupholm, en i Hampen og tre i Klovborg.

Vold og alkohol

Statistikken viser en lille stigning i antallet af voldssager. I 2018 var der i alt 20 voldssager mod 15 året før, men halvdelen af anmeldelserne kommer fra fængslet, når der har været slagsmål mellem fangerne.

- Man skal ikke være bange for, at nogen springer frem fra en busk og slår løs på folk. De fleste voldssager opstår mellem bekendte, siger Viggo Nielsen.

- Det er en ret fredelig egn, men der er altid et forbedringspotentiale, og især håber jeg, at antallet af tåbelige voldssager vil falde. Det er så unødvendigt. Hvis ikke der fandtes alkohol, var der ikke mange voldssager herude. Jeg tror faktisk ikke, at jeg har haft nogle voldssager, hvor begge parter har været ædru... bortset fra dem i fængslet, fortæller landbetjenten.

- Vold og alkohol hænger meget tæt sammen. Typisk sker det under drikkelag mellem venner, som kommer op at diskutere - og begynder at slås. De fortryder ofte bagefter, og mange er blevet gode venner igen, inden sagen er afsluttet, men sket er sket, siger Viggo Nielsen.

Færre indbrud

Indbrud kan skabe stor utryghed, så Viggo Nielsen er derfor meget tilfreds med, at antallet af indbrud er faldet støt i løbet af de seneste 10 år. I 2018 var der i alt 64 indbrud i Nr. Snede, Ejstrupholm, Gludsted, Hampen og Klovborg. Det var fem indbrud færre end i 2017 og hele 69 færre end "rekordåret" 2011, hvor der dengang var 133 indbrud i gamle Nørre Snede Kommune.

En af forklaringerne på faldet i antallet af indbrud kan være, at folk er blevet bedre til at holde øje med hinandens huse, og at der ofte er stor opmærksomhed, når der kører mistænkelige biler rundt, siger landbetjenten.

Apropos biler oplyser Viggo Nielsen, at han gerne vil høre noget mere om en sort Citroen Berlingo, der er blevet set på Rørbæksøvej, hvor der har været et par indbrud i juledagene.

Antallet af tyverier er faldet fra 93 i 2017 til 47 i 2018 - altså nærmest en halvering. En anden klar positiv tendens er er fald i antallet af hærværkssager. Her var der 14 anmeldte sager i 2018 mod 22 året før.

Der er dog en del hærværkssager, der aldrig bliver anmeldt. Typisk er det postkasse-sprængninger og lignende fyrværkeri-skader.

- Det er sjældent, at folk anmelder sådanne skader. Ofte skyldes det, at selvrisikoen er så høj, at det ikke kan betale sig at anmelde skaden til et forsikringsselskab. Folk køber bare en ny postkasse i stedet for, forklarer Viggo Nielsen.

Kriminalstatistik: Tyvene er på tilbagetog, men fulde folk slår på tæven

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce