Kastede håndgranat og skød mod hus: 34-årig dømt til forvaring

I januar 2017 blev en 40-årig mand skudt i benet, da han sad i sin sofa i sit hjem i Hatting. Onsdag blev en 34-årig mand fra Herning idømt en af lovens strengeste straffe - forvaring - for at stå bag skuddet. Arkivfoto

Kastede håndgranat og skød mod hus: 34-årig dømt til forvaring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Retten i Herning har idømt en mand fra Herning en af lovens strengeste straffe for at skyde mod en mand i Hatting og kaste en håndgranat mod bandens Black Armys klubhus i Herning.

Hatting: Den 34-årige Miki Toth fra Herning blev onsdag eftermiddag idømt forvaring for bl.a. at have skudt en 40-årig mand i benene i Hatting i januar 2017.

Miki Toth blev også dømt for at have kastet en håndgranat mod banden Black Armys klubhus i det centrale Herning i december 2016. Da håndgranaten eksploderede spredte den 3000 stålkugler og skadede biler og bygninger i en afstand af 55 meter.

For knap et år siden blev den 34-årige også idømt forvaring. Han ankede sin dom til Vestre Landsret, men landsretten sendte sagen tilbage til byretten. Det skete, da det viste sig, at en af de dommere, der var med til at idømme den 34-årige forvaring, var inhabil. Dommeren havde nemlig tidligere i forløbet været med til at forlænge den nu dømtes varetægtsfængsling med begrundelse, at der var "særlig bestyrket mistanke" om, at han havde begået forbrydelsen.

Og ifølge retsplejeloven må en dommer, der tidligere har vurderet, at der er særlig bestyrket mistanke mod en person i en sag, ikke være med til at afgøre, om vedkommende er skyldig, når sagen kommer for retten.

Derfor måtte sagen altså gå om, men tre nye juridiske dommere og et nyt nævningeting ændrede ikke på dommen. Miki Toth skal i forvaring. Det er en foranstaltning, der bruges, når den dømte anses for at være særligt farlig.

Forvaring
Forvaring er formelt set ikke en straf, men en foranstaltning, der træder i stedet for straf, når den dømte anses for at være særligt farlig.

Som de eneste former for frihedsberøvelse af ikke-sindssyge personer er forvaring sammen med fængsel på livstid uden tidsbegrænsning.

En dom til forvaring forudsætter, at retten finder det nødvendigt med en tidsubestemt foranstaltning frem for straf for at forhindre den dømte i at begå ny farlig kriminalitet.

Efter tre års forvaring - og siden en gang om året - har Kriminalforsorgen pligt til at tage stilling til, om foranstaltningen skal fortsætte. Rigsadvokaten har pligt til at sikre, at en forvaringsdømt ikke sidder længere end nødvendigt, men det er i sidste ende op til retten at bestemme, om den dømte kan prøveudskrives - altså løslades.

Inden der sker prøveudskrivning, vil der i reglen være et længere forløb, hvor den dømte først får ledsaget udgang og siden får lov til at forlade fængslet på egen hånd.

Forvaring forveksles ofte med anbringelse. En af forskellene er, at en anbringelsesdom gives til sindssyge personer og afsones på et sygehus, mens en forvaringsdom afsones i et fængsel.Kilder: Kriminalforsorgen, Retsinformation og Ritzau

Skød fire gange

I byretten har Miki Toth erkendt, at han kastede håndgranaten og skød den 40-årige i benene, men han nægtede, at han havde haft til hensigt at udsætte nogen for fare, selvom håndgranaten blev kastet inde midt i Herning, og en sprængstofekspert har forklaret, at granaten er af en type, der primært bruges til at "lemlæste og dræbe". Den er dødelig på op til 18 meters afstand.

Retsmøderne har ikke kastet lys over, hvorfor den 40-årige mand fra Hatting skulle skydes.

Den dømte har selv forklaret, at skyderiet var en "del af et opgør i det kriminelle miljø".

Den 40-årige sad i sin sofa i sit hjem i Hatting, da Miki Toth skød fire gange ind gennem et vindue. Tre skud ramte den 40-årige i benene. Han mistede meget blod og har fået varige nerveskader og en dropfod. I dag er han ikke i stand til at passe sit arbejde.

Miki Toth ankede - ifølge Herning Folkeblad - på stedet sin dom til landsretten.

Kastede håndgranat og skød mod hus: 34-årig dømt til forvaring

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce