Gudenåen slap for forurening: 400-600 liter ætsende kemikalier flød ud på Horsensvej

I forbindelse med uheldet blev dunke med 16 ton kemikalier spredt over et større område. Heldigvis kom ingen af de ætsende kemikalier ud i vandmiljøet. Foto: Henrik Sandvad

Gudenåen slap for forurening: 400-600 liter ætsende kemikalier flød ud på Horsensvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Cirka 30 reddere fra Falck i Horsens og Brædstrup samt fra Beredskabsstyrelsen kæmpede torsdag for at undgå en forurening af Gudenåen ved Brestenbro, efter en lastbil med 16 ton kemikalier var forulykket på Horsensvej.

Brestenbro: Cirka 400 til 600 liter ætsende kemikalier blev spredt ud på Horsensvej, da en hollandsk lastbil forulykkede torsdag klokken 1.10 med 16 ton kemikalier. Ulykken skete kun få hundrede meter fra Gudenåen, men ingen af de ætsende kemikalier kom ud i vandmiljøet, fortæller indsatslederen ved Sydøstjyllands Brandvæsen, Henning Damgaard.

- Vi har kørt hele indsatsen efter worst case scenario, fordi vi er nødt til at tage alle forholdsregler. Vi har kun få hundrede meter til Gudenåen, så væsken måtte ikke løbe i en sprække eller dræn ud i åen, men det er heldigvis ikke sket, siger Henning Damsgaard.

I normal brug er væskerne ikke skadelige, men det er de, når de er i så koncentreret form, og derfor måtte det ikke komme i vandmiljøet.
Henning Damgaard, indsatsleder Sydøstjyllands Brandvæsen

Rengøringsmidler til landbruget

Lastbilen med de ætsende kemikalier var på vej til DLG i Brædstrup, da sættevognen skred ud i det glatte føre, efter chaufføren havde passeret et helleanlæg.

Allerede fra morgenstunden havde Sydøstjyllands Politi etableret en omkørsel ad Åvej, som løber parallelt med Horsensvej, og det betød, at morgentrafikken forløb uden de store problemer.

Til gengæld kæmpede cirka 30 mand fra Brandvæsenet i Horsens og Brædstrup samt Beredskabsstyrelsen i Herning med at undgå en større forurening.

Lastbilen, som var på vej fra Horsens mod Brædstrup, var fyldt med rengøringsmidler og desinficeringsmidler til landbruget.

- Vi har lavet et estimat, der hedder, at der løb mellem 400 og 600 liter ud af de forskellige typer væsker. Der er to af produkterne, som er ætsende, når de er i så koncentreret form, som de var i på lastbilen. Ellers er der er tale om rengøringsmidler til malkemaskiner og tanke i landbruget. I normal brug er væskerne ikke skadelige, men det er de, når de er i så koncentreret form, og derfor måtte det ikke komme i vandmiljøet, siger Henning Damsgaard.

Vej lukket til midt på eftermiddagen

På grund af de ætsende kemikalier måtte oprydningsmandskabet benytte kemikaliedragter og åndeværn, for at undgå at komme kontakt med de farlige kemikalier.

Alligevel er der ikke tale om en stor miljøforurening, vurderer indsatslederen.

- Vi betragter det ikke som en alvorlig forurening, men man må bare ikke komme i fysisk kontakt med det. Derfor fik vi gravet jorden af for at tage det væske, som var sivet ud i rabatten, og sendt jorden til deponi, fordi det ikke må komme ud i vandmiljøet. Her var frostvejret en hjælp for os i den situation, siger Henning Damsgaard.

På grund af de farlige kemikalier har oprydningsarbejdet taget længere tid end forudset, men omkring klokken 18 mandag var Horsensvej ryddet, så trafikanterne igen kunne køre frit.

Gudenåen slap for forurening: 400-600 liter ætsende kemikalier flød ud på Horsensvej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce