Flyulykken på Endelave: Vidnernes reaktion var forskellen på liv og død

Havarikommissionen offentliggjorde torsdag sin redegørelse om flyulykken på Endelave 3. juni 2018 og roser de lokale for en resolut indsats, da flyet brød i brand. Befolkningens indsats var forskellen på liv og død, lyder det blandt andet. Tre passagerer blev alvoligt kvæstet ved ulykken, mens en fjerde person slap uskadt fra ulykken. Privatfoto

Flyulykken på Endelave: Vidnernes reaktion var forskellen på liv og død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Havarikommissionens redegørelse om flyulykken på Endelave, hvor tre mennesker blev slemt forbrændt i juni sidste år, er netop offentliggjort.

Endelave: Befolkningen på Endelave handlede både resolut og lynhurtigt, da et lille fly 3. juni sidste år forulykkede på øen. Det betød forskel på liv og død.

Det er en af konklusionerne fra Havarikommissionen, der netop har offentliggjort sin redegørelse om ulykken på Endelave, oplyser havariundersøger Flemming Bang Nielsen.

To ambulancefly var fremme inden for 20 minutter, hvilket også var afgørende, fremgår det af redegørelsen.

- Den indsats, der blev gjort fra vidner og lokalbefolkningen, og en meget, meget hurtig responstid fra den officielle rednings-indsats, var tilsammen forskel på fatale skader og alvorlige skader, siger han og roser vidnerne:

- Det er fantastisk, at folk stadig holder hovedet koldt. Der var to personer fra flyet, der decideret var i brand. Den resolutte handling fra folk i nærheden var forskel på liv og død.

Det er fantastisk, at folk stadig holder hovedet koldt. Der var to personer fra flyet, der decideret var i brand. Den resolutte handling af folk i nærheden var forskel på liv og død.
Flemming Bang Nielsen, havariundersøger fra Havarikommissionen

Det skete der

Flyulykken skete kort efter kl. 16 i forbindelse med landingen.

Ifølge Havarikommissionens redegørelse viser en videooptagelse, at flyet ramte jorden kort før landingsbanen.

Hovedhjulet ramte en grøft umiddelbart før landingsbanen. Hjulet kollapsede, flyet drejede til venstre og kom ud af kurs.

Det ramte et parkeret fly på Endelave Flyveplads, gik derefter på næsen og ramte et stort træ og en ladebygning. Herefter brød flyet i brand.

Den 53-årige tyske pilot kom alvorligt til skade og husker ikke meget fra ulykken, oplyser Flemming Bang Nielsen, der har stykket hændelsesforløbet sammen på basis af videooptagelsen og vidnerne.

- Piloten blev svært skadet og kan ikke huske, hvad der skete. Det gør, at vi ikke har alle informationer, men vi har videoen, og den viser sekvensen, siger han.

En 33-årig spansk mand og en 52-årig kvinde blev også hårdt tilskadekomne, mens en 28-årig tysk kvinde, der ligeledes var ombord på flyet, slap uskadt fra ulykken.

Havarikommissionens video

- Det her ender galt

Det er ikke kun Havarikommissionen, der anerkender vidnernes indsats ved flyulykken.

25. oktober sidste år blev Jette Brandt-Hansen og sønnen Frederik Juul Nielsen, Horsens, hædret af Sydøstjyllands Politi.

Mor og søn var de første på Endelave Flyveplads efter ulykken, og de hjalp de tre svært tilskadekomne i de første vigtige minutter, indtil der kom assistance fra øboere og myndigheder.

I et interview med Horsens Folkeblad samme dag satte de ord på, hvordan de oplevede den fatale dag.

- Vi vidste ikke, om han var død. Flyet kunne eksplodere, hvad øjeblik det skulle være, og jeg kan huske, at jeg tænkte: "Det her ender helt galt," lød det blandt andet fra Jette Brandt-Hansen.

Flyulykken på Endelave: Vidnernes reaktion var forskellen på liv og død

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce