Betjent tiltalt for embedsmisbrug: Handel med computer gik galt

En betjent ved Sydøstjyllands Politi er tiltalt for to forhold af embedsmisbrug i en speget sag om en computer, der aldrig blev leveret. Sagen har kørt ved Retten i Horsens i denne uge. Arkivfoto

Betjent tiltalt for embedsmisbrug: Handel med computer gik galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En 46-årig betjent fra Sydøstjyllands Politi, der også har job ved Horsens Kommune, risikerer fængsel for at møde op i politiuniform i en privat sag om køb af en computer, der aldrig dukkede op.

Horsens: Det kan få alvorlige konsekvenser for en 46-årig betjent fra Sydøstjyllands Politi, at han slog en virksomhedsejer op i politiets registre uden - mener statsadvokaten - at have nogen tjenstlig anledning til det.

Betjenten tvang, ifølge statsadvokaten, også ejeren til at indgå en afdragsordning på 6999 kr. for en computer, betjenten havde betalt, men aldrig fået, ved at troppe op i uniform på mandens bopæl og true med at anmelde ham for bedrageri, hvis han ikke betalte.

De to tilfælde af påstået embedsmisbrug fremgår af det anklageskrift, som statsadvokaten i Viborg har rejst mod den 46-årige betjent, der har været suspenderet siden 1. maj.

Betjenten nægter sig skyldig. Han har en noget anden udlægning af hændelserne, der har ført til tiltalen i sagen, som Retten i Horsens netop har behandlet.

Efterfølgende kan jeg godt se, at det var klumpedumpet at møde op i politiskjorte. Det har givet anledning til en frygtelig palaver. Men det var umuligt for mig at forestille mig, at det ville tage sådan en drejning. Jeg har aldrig truet nogen, jeg har været ansat i politiet i 22 år og har siddet i betroede stillinger.
Betjent tiltalt for to tilfælde af embedsmisbrug

Betalte pc forud

Hele sagen er opstået som følge af en sammenblanding af kasketter. Det skyldes, at betjenten - ud over sit fuldtidsjob hos Sydøstjyllands Politi - også arbejder på en institution i Horsens Kommune.

Sidste år gik hans kommunale computer i stykker, og derfor tog han - i egenskab af kommunalt ansat - kontakt til ejeren af et lille firma, som han tidligere havde handlet med i privat regi.

De aftalte, at betjenten købte en computer, der skulle betales forud. Horsens Kommune betalte, og leveringstiden var tre-fire uger.

Men computeren kom aldrig. I stedet modtog betjenten et par dage før levering en sms fra indehaveren, hvor han skrev, at hans firma var gået i betalingsstandsning, og at Skat havde gjort udlæg (beslaglægger værdier, red.), så han kunne ikke levere computeren. Han selv var gået psykisk ned, men han undskyldte og lovede at få styr på sagerne hurtigst muligt.

Tjekkede politiets registre

Betjenten undrede sig over ordlyden og var sikker på, at noget var galt, da Skat ikke kan foretage udlæg i andres ting.

Han ringede derfor til Skat i sin egenskab af kommunalt ansat og spurgte til sagen. Skat bekræftede, at der ikke var gjort udlæg i virksomheden.

Med den viden valgte betjenten sig for at slå ham op i politiets registre. Det er den beslutning, statsadvokaten mener er strafbar.

- Jeg havde mistanke om bedrageri, og havde der ligget andre sigtelser på ham, kunne det gøre mig klogere. Det ville bekræfte min mistanke om, at han havde begået noget kriminelt over for kommunen, forklarede betjenten, der også tjekkede kriminalregisteret og så, at manden tidligere er dømt for bedrageri.

- Det var vigtigt for mig at finde ud af, om kommunen skulle anmelde det eller ej. Jeg har ikke efterforskningskompetence, fordi jeg ville være inhabil. Men jeg mener godt, at jeg kan lave en forundersøgelse, sagde betjenten og tilføjede:

- Der var ikke nogle nye sager, så der var ingen grund til at anmelde ham. Men jeg var rigtig ærgerlig og skuffet, for jeg havde været rigtig glad for at handle med ham.

Firmaejer er psykisk syg

Indehaveren af firmaet er psykisk syg og bor på et socialpsykiatrisk bosted i en nabokommune til Horsens.

Det er herfra, han drev sit firma, og det vidste betjenten godt, da han bestilte computeren. Firmaejeren vidste også godt, at kunden - foruden at arbejde på en kommunal institution i Horsens - var politibetjent.

På et møde på politistationen nogle dage senere talte betjenten med en politikollega fra nabokommunen for at høre, om han kendte manden. Han fortalte om sin oplevelse og om mandens kriminelle historik.

Kollegaen besluttede at opsøge manden på bostedet for at få en kriminalpræventiv samtale med ham. De blev enige om at tage derud sammen, fordi den tiltalte betjent også gerne ville tale med ham.

- Jeg ville gerne have en ordentlig forklaring på, hvad der var op og ned. Hvis jeg har formøblet 6999 kr. af kommunens penge, har jeg også en kommunal chef, jeg skal stå til ansvar for, siger den tiltalte.

Troppede op i uniform

Det var en impulsiv beslutning, da de to politibetjente besluttede sig for at aflægge manden et besøg på hans bopæl.

Begge mødte frem i politiuniformer. Det er det andet forhold, statsadvokaten mener er strafbart.

For ved mødet med de to mænd i politiuniform følte firmaejeren sig truet til at indgå en aftale om afdrag, mener statsadvokaten. Et forhold, den tiltalte betjent pure afviser.

- Han kendte mig og vidste godt, at jeg var politimand. Og jeg var meget tydelig i min udmelding over for ham, da jeg kom derud. Jeg startede med at beklage, at jeg havde politiskjorten på og sagde, at jeg var der som repræsentant for Horsens Kommune og ikke som politimand. Jeg spurgte, om det var okay, og det sagde han ja til.

Kollegaen præsenterede sig til gengæld som betjent og forklarede, at hans ærinde var en kriminalpræventiv samtale.

Afdragsordningen

Den tiltalte betjent fik en snak med manden, der erkendte, at historien om Skats udlæg var løgn.

Han var rendt ind i økonomisk uføre og havde brugt pengene på private gøremål.

Betjenten afviser at have nævnt, at der kunne være tale om bedrageri. Han siger, at manden selv foreslog at lave en afdragsordning og virkede lettet over aftalen. Det hele foregik i en god tone og rolig atmosfære.

Herefter trådte kollegaen frem, roste ham for aftalen med Horsens Kommune og opfordrede ham til at overholde den for at undgå en politianmeldelse.

Et par uger senere modtog den tiltalte betjent det første afdrag på 2000 kr. Han har ikke modtaget yderligere afdrag. Manden med firmaet er ikke blevet meldt til politiet på trods af de manglende betalinger.

Anklageren kræver betjenten idømt en kortere fængselsstraf. Der falder dom i sagen onsdag i næste uge.

Betjent tiltalt for embedsmisbrug: Handel med computer gik galt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce