Anden dag i retten: Vidner fortæller om en hård arbejdsplads med drillerier og vilde pranks

Den 20-årige lærling er ikke den eneste, der mener, at drengestregerne, løjerne, drillerierne gik alt for vidt i det firma, hvor han var lærling. Flere vidner fortalte, at det en gang imellem løb løbsk. Arkivfoto: Jonas Brønd Nielsen

Anden dag i retten: Vidner fortæller om en hård arbejdsplads med drillerier og vilde pranks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vidneforklaringer tegnede onsdag i Retten i Kolding et billede af, at den arbejdsplads, hvor en lærling ifølge anklagemyndigheden er blevet udsat for vold og overgreb, havde en livlig og hård "prank-kultur". En kultur, der er hårdere end i andre håndværkerfirmaer.

Kolding: Der er sket nogle vilde ting på byggepladserne.

Det fortalte en arbejdsmand, der i et halvt år arbejdede i det firma, hvis ansatte ifølge anklageskriftet i en sag ved Retten i Kolding stod bag overgreb mod en lærling, bl.a. på byggepladser i Horsens.

I sagen er fire mænd tiltalt for at udøve grov vold og overgreb mod en 20-årig lærling i firmaet. Ifølge anklageskriftet har en 25-årig mand sammen med en 30-årig mand overfaldet lærlingen på fem forskellige datoer i 2016 på byggepladser og på firmaets lager. Angiveligt har de holdt ham og presset et kosteskaft eller lignende mod endetarmen på ham. Ifølge anklageskriftet deltog to andre mænd i én episode, som blev filmet.

Onsdag vidnede flere mænd, der har arbejdet i firmaet.

En tidligere daglig leder, som var ansat i firmaet i seks år frem til december 2016, fortalte, at han gennem arbejdet har haft noget at gøre med alle de tiltalte og lærlingen.

Han vidste, at tonen kunne være grov, men nogle gange blev det ifølge ham for meget, fortalte han.

- Nogle gange syntes jeg, de gik over stregen. De kunne råbe ad hinanden, når de var presset på tid. Jeg har ikke observeret, at de har brændt hinanden (med en tagbrænder, red.), men jeg har hørt om det. Det er forkasteligt, synes jeg.

Sagen
En 20-årig lærling blev ifølge et anklageskrift udsat for grov vold og overgreb gentagne gange i 2016 i det firma, hvor han var lærlinge. Angiveligt foregik det på byggepladser og på firmaets lager. Fire mænd i firmaet er tiltalt for at stå bag.Der afsiges dom i sagen på mandag.

Det gik over gevind

Arbejdsmanden, som beskrev de ting, der foregik, som vilde, arbejdede i firmaet i 2016 og 2017. Han fortalte, at det var en hård arbejdsplads.

- Det var lidt hårdt til tider. Der er sket nogle vilde ting. Nogle dage har været knap så gode, sagde han.

- Jeg har fået smurt chilikerner i et stykke rugbrød, uden jeg vidste det, så det brændte i munden, og jeg har fået en læderhandske i hovedet, mens jeg kørte bil. Der har været sjove "pranks" (drengestreger, red.), og der har været "pranks", der ikke har været så sjove.

Typisk gik det ud over ham og lærlingen, fortalte han.

- Mange af de ting, jeg har prøvet, er der ikke mange, der ville finde sig i. Det er gået over gevind nogle gange, og jeg har også fået en undskyldning nogle gange.

Han er nu begyndt et nyt sted, hvor han ikke har oplevet drengestreger i samme kaliber.

Voldsommere end andre steder

En ung mand, der var lærling på samme tid som ham, der har meldt håndværkerne til politiet, vidnede også i retten. Han er efterfølgende blevet rådet af 3F til at finde et andet sted at arbejde.

Han har også oplevet, hvad han kalder "drillerier". For eksempel at få en lammer eller stikke en tagbrænder op i nærheden af bagdelen på de andre.

- Det har alle i firmaet gjort, fortalte han i sin vidneforklaring.

I andre firmaer har han også oplevet drillerier, men ikke i samme grad.

- Der har også været drillerier. Men måske ikke så voldsomme som her (firmaet, hvor de tiltalte var ansat, red.). Man så drillerierne som noget, der bare var der. Det er ikke forekommet så tit de andre steder, sagde han.

"Det er bare brutalt"

Den 20-årige lærling fortalte tirsdag i retten, at han fik at vide, at han var uduelig, og at han blev truet med, at han skulle starte sin læretid forfra. Onsdag fortalte hans stedfar, at den 20-årige lærling hjemme fortalte, at han syntes, arbejdet var hårdt psykisk.

Han fortalte ikke om de episoder, der er beskrevet i anklageskriftet i sagen, men stedfaderen kunne mærke, at den 20-årige forandrede sig.

- Han gik fra at være en glad dreng til at være lidt indelukket. Vi havde svært ved at komme ind til ham, fortalte han i retten.

Nogle dage gav lærlingen udtryk for, at han ikke havde lyst til at komme på arbejde.

Da stedfaderen i 2017 så den video, der er optaget af en af episoderne, blev han vred.

- Min reaktion er vrede og skuffelse, og jeg er egentlig lidt frustreret over, at man sender sig 16-årige barn af sted på en lærlingeuddannelse, og så skal han opleve sådan noget her, sagde stedfaderen.

- Jeg har selv været håndværker og gået på byggepladser. Jeg har aldrig set noget lignende. Det har ikke noget med håndværkerhumor at gøre. Det er bare brutalt.

Onsdag blev de sidste vidner i sagen hørt. Mandag afsiges dommen.

Anden dag i retten: Vidner fortæller om en hård arbejdsplads med drillerier og vilde pranks

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce