Vi bruger cookies!

hsfo.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.hsfo.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere


Glutenfrit bageri åbner i en gammel biograf

Laila Finding og Kaj Kjærgaard er indehavere af Nordic Gluten Free Bakery, et nyt glutenfrit bageri i nærheden af Klovborg. Foto: Søren E. Alwan

Glutenfrit bageri åbner i en gammel biograf

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægteparret Laila Finding og Kaj Kjærgaard er bagere og har etableret Nordic Gluten Free Bakery ved Klovborg.

Gluten og cøliaki
Gluten er et protein, der findes i nogle kornsorter, især hvede, rug og byg. Gluten er det stof, der gør æltet dej elastisk.Gluten giver brøddej en stærk elasticitet. Den kuldioxid, der dannes af gæringen, blive indesluttet som små bobler i elastiske membraner, og dejen vil derfor hæve. Under bagningen stivner gluten, og bagværket holder sin form.

Cøliakiere (mennesker, der lider af cøliaki) tåler ikke gluten og er derfor på glutenfri diæt. Cøliaki er ikke en egentlig allergi, men en såkaldt autoimmun sygdom fremkaldt af gluten. Gluten får kroppens immunforsvar til at angribe slimhinden i tyndtarmen, hvilket kan give diarré og manglende fordøjelse af næringsstoffer, som igen giver alvorlige mangelsygdomme på længere sigt. Kilde: Wikipedia

Klovborg: Det er noget af en kunst at bage godt brød helt uden gluten. Men på Sandvadsvej et par kilometer syd for Klovborg er to erfarne bagere ved at starte en produktion af netop glutenfrit bagværk. Parret Laila Finding og Kaj Kjærgaard, der bor i Hjortsvang ved Tørring, har etableret firmaet Nordic Gluten Free Bakery, og de er allerede godt i gang med de første prøvebagninger. Resultaterne tegner lovende, men det varer dog et stykke tid, før der er produkter fra Nordic Gluten Free Bakery på hylderne i butikkerne.

- Vi har fået godkendelsen fra Fødevarestyrelsen, og vi er godt i gang med at udvikle forskellige brødtyper og kager. Næste skridt bliver at få skrevet kontrakter med supermarkeds-kæder, restauranter, hoteller og andre aftagere. Vi regner med, at vi for alvor kommer på markedet i løbet af efteråret, fortæller Laila Finding.

Bageriet er etableret i et tidligere værksted for pakkerimaskiner på Sandvadsvej 30. Det er en ganske særlig ejendom, da den har en fortid som den oprindelige Klovborg Kino. Der er stadig flotte gamle filmplakater og fremviserudstyr og endda filmlærred i bygningen. Men selve industrilokalerne er moderniseret og udstyret med en højteknologisk bageovn og nogle enorme røremaskiner.

Niece blev syg af gluten

45-årige Laila Finding og 59-årige Kaj Kjærgaard har tidligere drevet almindelige bagerier, blandt andet det store bageri Mette Munk A/S i Odense. Men de har længe drømt om at etablere en produktion af glutenfrit brød, og det er der en ganske bestemt årsag til:

- Min niece Tilde, som i dag er 12 år, blev meget syg, da hun var mindre. En overgang frygtede vi, at hun skulle dø. Der gik alt for lang tid, før lægerne fandt ud af, hvad der var galt. Men det var egentlig ret enkelt: Hun kunne ikke tåle gluten. Det indrettede hun sin kost efter, og i dag har hun det godt. Men undervejs fandt vi ud af, at det kan være svært at finde gode glutenfri produkter. Mange af de glutenfri varer, der er på markedet i dag, er af en tvivlsom kvalitet - og de er meget dyre, siger Laila Finding.

Da hun og ægtemanden Kaj droppede den lange køretur til bageriet i Odense og etablerede deres eget firma i Klovborg, tog de udfordringen op og gik i gang med den glutenfri produktion. Og der var virkelig tale om en udfordring:

- Vi skulle nærmest begynde forfra med bagerhåndværket. Gluten medvirker jo til at få brød til at hæve godt, så det er ikke let at fremstille glutenfrit brød med en god struktur, fortæller Laila Finding.

Gluten er et protein, der findes i nogle kornsorter, især hvede, rug og byg. Gluten gør æltet dej elastisk. Men mennesker med sygdommen cøliaki kan ikke tåle gluten.

Jagt på egnede råvarer

Nordic Gluten Free Bakery skal ikke sælge brød direkte til kunderne, men vil fungere som grossist og levere bagværk til danske og udenlandske butikker og restaurationer.

- Brødet skal ligne almindeligt brød - og smage mindst lige så godt. Vi har eksperimenteret meget med forskellige kornsorter - majs, boghvede, tapioca og havre - og vi bruger også andre produkter såsom røde linser, græskar-kerner, hørfrø, solsikkekerner og meget andet. Vi har nærmest arbejdet som detektiver i jagten efter egnede råvarer. Nu er vi nået langt, siger Kaj Kjærgaard.

Han kan blandt andet fremvise nogle rundstykker, der grangiveligt ligner klassiske rundstykker, og han er også ret stolt af nogle runde småkager - såkaldte cookies - med soya-fri chokolade.

- Vi vil bage de klassiske brødtyper - franskbrød, rundstykker og så videre, understreger Kaj Kjærgaard.

Og når nu de er i gang, så bager de også uden laktose (mælkesukker), da der også er en hel del mennesker, der ikke kan tåle laktose.

Sommeren kommer til at gå med flere prøvebagninger, og ikke mindst skal produkterne lanceres på markedet. Men hvis missionen lykkes efter forventning, så satser bager-ægteparret på, at Nordic Gluten Free Bakery bliver en virksomhed med 10 til 12 medarbejdere. Det er et marked med muligheder.