Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Leder af Tørring Institutionen, Helle Povelsen, fortalte om, hvordan børnehaven arbejder med de tosprogede børn. Foto: Michael Svenningsen
 Leder af Tørring Institutionen, Helle Povelsen, fortalte om, hvordan børnehaven arbejder med de tosprogede børn. Foto: Michael Svenningsen

Litauere så på dansk integration

Publiceret: 15.02.2017 06:54
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af Elisabet D. Hyttel
14 ud af 95 børn i Tørring Børnehus har ikke dansk som deres modersmål. Deres forældre er fra Syrien, Polen, Brasilien, Bhutan og mange andre steder.

Tæller man danskerne med, er i alt 12 nationaliteter repræsenteret i Tørring Børnehus.

- Det giver os forskellige udfordringer, men grundlæggende er det meget givende at arbejde med andre kulturer, både for børnene og vores ansatte, siger Helle Povelsen, der er leder af Tørring Institutionen.

Børnehaven og vuggestuen havde forleden besøg af otte litauiske embedsfolk, der skulle blive klogere på, hvordan man i Danmark integrerer flygtninge.

Besøget blev arrangeret i et samarbejde mellem Integrationsprotalen og FNs flygtningshøjkommission, og litauerne besøgte blandt andet sprogskolen i Tørring, Jelling Asylcenter, uledsagede flygtningebørn i Daugård, Vejle Kommunes integrationsafdeling, Tørring Auto og daginstitutioner og skoler i Tørring.

Kulturelle barrierer
Helle Povelsen fortalte om, hvordan pædagogerne arbejder med sprogstimulering og med at overkomme kulturelle vanskeligheder.

- En kulturel barriere er eksempelvis, at vi er ude hver dag uanset vejret. Det er svært at forklare forældre fra eksempelvis Syrien, at det ikke er for koldt til, at deres barn kan være ude, og at det skal have varmt tøj med, fortalte Helle Povelsen.

Der er forskellige kulturer om børneopdragelse, og derfor begynder institutionen altid samarbejdet med forældrene med en tolk.

- Hver familie er unik, og vi tænker ikke, at de skal være lige som os, men samtidigt holder vi fast i, at nu er de på en dansk institution, og det skal forældrene forstå, sagde Helle Povelsen, der undervejs besvarede de litauiske gæsters mange spørgsmål.

Integrationsportalen
Litauernes guide under besøget var Rolf Rolsted.

Han åbnede for et halvt år siden Integrationsportalen, som hjælper kommuner, virksomheder og institutioner med integration. Integrationsportalen udbyder både generelle kurser samt skræddersyede forløb, så derfor er arbejdet med at stykke et program sammen til litauerne meget spændende.

- De har været meget engagerede og spørgende undervejs, så vi har også lært noget, siger Rolf Rolsted.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier