Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 I dag går Horsens og Hedensted kommuner i gang med at rydde op efter den olieforurening, der har ramt kysterne på Endelave og ved Juelsminde. Foto: Emil Fibiger
 I dag går Horsens og Hedensted kommuner i gang med at rydde op efter den olieforurening, der har ramt kysterne på Endelave og ved Juelsminde. Foto: Emil Fibiger

Oprydningen efter olieforurening er i gang på lokale strande

Publiceret: 14.02.2017 09:00 | Senest opdateret: 14.02.2017 09:02
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Tirsdag morgen gik oprydningen på de lokale strande i gang, efter en olieforurening har ramt ved både Juelsminde og på Endelave.

Fredag stødte et portugisisk fragtskib på grund ved Fyns Hoved. I den forbindelse gik der hul på skibets olietank, og det er den olie, der nu skal fjernes fra strandene, hvor det har forurenet ålegræs, sand og fugle.

I mere end to døgn har Sydøstjyllands Brandvæsen sammen med bl.a. Forsvarets Operationscenter holdt øje med forureningen fra skibet og har forsøgt at danne sig et overblik over omfanget og over, hvor olien ville gå i land.

Bl.a har medarbejdere fra Hedensted Kommune og Beredskabsforbundet har overvåget kyststrækningerne på Endelave og ved Juelsminde.

Der er ifølge både brandvæsenet og flere lokale fundet både olieklumper, olieindsmurt ålegræs og fugle, der er fyldt med olie, på strandene.

Alligevel betegner beredskabsdirektør Dennis Ottosen fra Sydøstjyllands Brandvæsen stadig forureningen som forholdsvis lille.

- Det ser klart mere voldsomt ud, end det er. Når ålegræs bliver smurt ind i olie, så kan det hurtigt komme til at fylde meget på stranden, siger han.

Opgaven kommer til at tage tid
I aftes lød meldingen fra brandvæsenet, at omfanget af forureningen nu er slået fast, og derfor kan den egentlige oprydning begynde.

Her til morgen mødtes den lokale beredskabsstab, og den overgav alle oplysninger og ansvaret til kommunerne, som altså nu skal stå for oprydningen.

Det sker bl.a. ved, at medarbejdere fra Horsens og Hedensted kommuner rykker ud på de ramte strande og renser dem for ålegræs, der er smurt ind i olie.

- Medarbejderne skal simpelthen samle ålegræsset sammen og køre det væk, og senere skal det så destrueres, siger Dennis Ottosen.

Han har ikke noget bud på, hvornår oprydningen på strandene kan være færdig.

- Det kan vi først sige noget om, når oprydningen for alvor er kommet i gang. Men det er klart, at det er en opgave, der kommer til at tage noget tid, siger han.

Dennis Ottosen opfordrer borgere til at holde fingrene fra det olieindsmurte ålegræs. Hvis man finder fugle eller andre dyr, der er smurt ind i olie, kan man kontakte politiet på tlf. 114.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier