Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk

Byggeaffald. Horsens bør satse på genbrug

Publiceret: 12.01.2017 06:41
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Torben Busk, Sundgårdsvej 18, Horsens
Bygge- og anlægssektoren producerer næsten en tredjedel af den samlede affaldsmængde i Danmark. Horsens har stolte byggetraditioner. Det vil derfor være naturligt, at man lokalt gør direkte genbrug af byggematerialer til et satsområde.

Vi var ellers på vej. I august 2016 blev der holdt et møde på rådhuset. Grøn Vækst Horsens havde inviteret en række aktører til en dialog om genbrug og genanvendelse af byggematerialer. Siden har der desværre været meget stille. Det burde ellers ligge lige for, at specielt Horsens går i front på dette område.

Med byens kompetencer inden for uddannelse, forskning og kombineret med en meget stor lokal byggesektor bør vi have de bedste forudsætninger for at udvikle forretningsmodeller for genbrug og genanvendelse i byggeriet.

For selv om Danmark allerede genanvender meget, så er der lang igen. Bygge- og anlægssektoren vurderes at være en af de sektorer, som har aller størst potentiale for cirkulær økonomi.

Mange skal inddrages. Arkitekter og ingeniører skal blive knivskarpe til at projektere med genbrug for øje. Leverandører af byggematerialer skal fokusere på at producere uden skadelige stoffer og med henblik på, at materialernes værdi kan bevares, også efter nedrivning. Alle skal være med, både nedbrydningsfirmaer, håndværkere, entreprenører og virksomheder, der beskæftiger sig med energiteknologi.

I Aarhus er boligforeningen Lejerbo i samarbejde med en række aktører gået i gang med et spændende byggeri af 60 boliger, der skal vise, at der kan tjenes penge på at bygge nyt af materialer, hvor 90 pct. kan genanvendes.

Der er ingen tvivl om, at miljømæssig bæredygtighed og økonomisk gevinst kan gå hånd i hånd. Det er bare om at komme i gang.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier