Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Vivian Vang Elgaard har forskellige redskaber, som hun bruger til at få børnene til at åbne op for de mørke følelser. Det kan f.eks. være at tegne eller at bruge særlige kort, som viser ens følelser. Foto: Lars Juul
 I trivselsgrupperne arbejdes der med meget faste rammer for at skabe tryghed. F.eks. bliver møderne indledt med at tænde lys, hvis nogle af børnene har mistet f.eks. en forælder. foto: lars juul
 Vivian Vang Elgaard har forskellige redskaber, som hun bruger til at få børnene til at åbne op for de mørke følelser. Det kan f.eks. være at tegne eller at bruge særlige kort, som viser ens følelser. Foto: Lars Juul

Det er nemmere at være fælles om de triste følelser

Publiceret: 12.01.2017 09:01
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af Rikke Schjøtz Jensen
For børn og unge, som går rundt med en trist og nagende følelse i maven, er det en stor hjælp at få snakket med andre børn og unge, som har samme følelse.

Det oplever Vivian Vang Elgaard, som 1. februar starter nye trivselsgrupper for børn, som af forskellige årsager mistrives.

- Det kan være børn og unge, som har oplevet et dødsfald i familien, er ensomme, mistrives eller bliver mobbet, fortæller Vivian Vang Elgaard, som er uddannet familie- og psykoterapeut.

Hun har hidtil arbejdet med grupper i Aarhus, men er blevet kontaktet af flere, som har vist et behov for samme tilbud i Horsens. Vivian Vang Elgaard er derfor derfor flyttet ind i et praksislokale på Søndergade 46.

- Min oplevelse er, at børn og unge i sorg er et overset område i daginstitutioner og skoler. Hvis man f.eks har mistet et familiemedlem, eller ens forældre er blevet skilt, er det godt at få det legitimeret at være ked af det. Det betyder, at børnene ikke selv skal tackle de svære følelser, forklarer hun.

Meningen er, at det fællesskab, som børnene får i grupperne, skal give dem et pusterum.

Føler sig forkert
Ifølge Vivian Vang Elgaard reagerer børn, som ikke får bearbejdet sorg, på forskellige måder.

Det kan f.eks. være ved at blive aggressive eller indelukkede.

- Mange børn bliver misforstået, og derfor skal vi altid være opmærksomme på de intentioner, de kommer med. Tavshed er det værste, for så vil børnene føle sig mere og mere forkerte, fortæller Vivian Vang Elgaard.

Hun pointerer, at mange unge kæmper med at leve op til de krav, de føler, der bliver stillet til dem.

- De unge lever i en præstationskultur, hvor de er meget på og skal indfri krav. Det kan være svært at finde sin egen identitet i, og nogle unge kommer til at føle sig forkerte, og at de ikke passer ind. Det kan godt være, at de socialt er med, men at de alligevel føler sig lidt som en skygge, forklarer Vivian Vang Elgaard.

Hun understreger, at det selvfølgelig ikke gør livet lettere, hvis man som barn eller ung oveni skal håndtere en form for sorg.

- De børn og unge er meget på overarbejde. F.eks. i en skilsmissefamilie, hvor forældrene har svært ved at tale sammen. Som barn har man ret til at beholde historien om og følelsen af den biologiske familie, men det bliver frataget barnet, når den ene forældre træder ind i en ny familie, fortæller Vivian Vang Elgaard.

Sorgarbejde giver ro
Hendes erfaring er, at børn, som er i sorg af forskellige årsager, godt kan sættes sammen.

- Det vigtigste er at have et rum, hvor man kan dele sin smerte. Vi tager afsæt i, hvad der driller og gør ondt. Hvordan var det f.eks. at sige farvel til mor, da hun døde, eller hvordan føltes det, da mor og far blev skilt, fortæller Vivian Vang Elgaard.

Igennem gruppens arbejde får børnene redskaber med hjem, så de kan få snakket med mor og far om det, der er svært.

- Det giver børnene ro. Hvis ikke, der bliver taget hånd om deres sorg, kan de ende i dårlig trivsel som voksne og få sværere ved at agere. Det kan f.eks. blive svært at gøre en uddannelse færdig, fordi man ikke tror, man er god nok, fortæller Vivian Vang Elgaard.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier