Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Søndergade er i dag lidt forblæst med et firser-udtryk, fra dengang gaden blev renoveret sidst, mener lederen af byplanafdelingen Casper Grønborg, der glæder sig til at byens hovedstrøg får et mere moderne look. Foto: Søren Alwan
 Også Jessensgade og Torvet (billedet) skal have en make-over, men hvordan og hvor meget, der skal ske, er det endnu for tidligt at sige noget om. Foto: Søren Alwan
 Søndergade er i dag lidt forblæst med et firser-udtryk, fra dengang gaden blev renoveret sidst, mener lederen af byplanafdelingen Casper Grønborg, der glæder sig til at byens hovedstrøg får et mere moderne look. Foto: Søren Alwan

For 60 mio. kr. smukkere strøg: Hvordan forvandler man en 80’er-gågade til byens dagligstue?

Publiceret: 08.01.2017 19:10
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
På forhånd står det rimelig klart, at der skal ses på belægning, beplantning og belysning, men derudover er der i princippet frit spil, når det i det kommende års tid skal besluttes, hvordan primært Søndergade, men også Jessensgade og Torvet, får et mere moderne look.

Kommunen regner med at kunne skrabe i alt 60 mio. kr. sammen til opgaven og har netop nedsat en følgegruppe, der til foråret vil sætte rammerne for renoveringen. Rapporten fra gruppen skal danne baggrund for en arkitektkonkurrence mellem tre på forhånd udpegede teams, der vælges i starten af 2017.

Vinderforslaget udpeges efter sommerferien, og det sendes i udbud henover efteråret/vinteren 2017-2018. Selve anlægsarbejdet kan så gå i gang i starten af 2018, når vejret tillader det, og inden jul 2018 skal arbejdet ifølge planen være færdigt.

Følgegruppen består af 15 personer, der alle har en særlig interesse i, at det er attraktivt at besøge byens hovedstrøg. Med på sidelinjen er det anerkendte arkitekfirma Gehl Architects, der også i 2008 gav gode råd til kommunen med en omfattende byrumsplan.

- Vi har holdt det første møde, og selv om der i gruppen givet vil være modsatrettede synspunkter på nogle områder, er jeg overbevist om, at vi nok skal nå frem til fælles fodslag om, hvilken Søndergade vi vil have. Hvordan stemningen skal være, og hvilke aktiviteter vi gerne vil have, siger arkitekt Lene Krogh, der er en af fire repræsentanter for Horsens Kommune i gruppen.

Ikke lys nok
Hverken Lene Krogh eller leder af byplanafdelingen Casper Grønborg ønsker offentligt at spekulere i, hvad gruppen måtte nå frem til om nogle måneder.

- Det vil ikke være rimeligt overfor gruppen, men jeg vil godt sige, at det er oplagt at se på beplantning, den gamle belægning, der stammer fra 1990, og ikke mindst belysningen, som ikke er tidssvarende. Mange borgere klager over, at der ikke er lys nok på Søndergade, og så er der det problem, at det efterhånden er svært at skaffe reservedele til standerne, siger Lene Krogh.

Spørgsmål: - Hvorfor skal Søndergade renoveres?

- Først og fremmest fordi det er et stort ønske fra de handlende og fra en stor del af de borgere, der har deltaget i arbejdet med den midtbystrategi, som byrådet lige har vedtaget. Derudover må man vel sige, at det er naturligt at forny byens rum engang imellem. Ligesom Kongensgade trængte til et løft, gør Søndergade det nok også. Det er i dag et lidt forblæst sted med et slut-firser udtryk, konstaterer Casper Grønborg, der understreger, at Søndergade er et ”enormt vigtigt rum i byen”.

- Den skal gerne ligesom biblioteket fungere som byens dagligstue. Søndergade bliver jo typisk defineret som en gågade, men jeg kunne godt tænke mig at omdøbe den til en ”være-gade”, hvor man har lyst til at opholde sig. Og vi er så heldige, at vi er en by i vækst, så jeg er sikker på, at der også fremover vil være behov for Søndergade, også selv om de handlende er presset af f.eks. nethandel, siger han.

Også Torvet og Jessensgade skal have en make-over. Også her er mandatet åbent, understreger Casper Grønborg.

- Jeg forventer, at der vil blive lavet et samlet udbud, og at arbejdet vil begynde i Søndergade. Vi vil forsøge at lave arbejdet, så vi generer mindst muligt, siger han.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier