Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Arkivfoto fra et rygestopkursus.
 Arkivfoto fra et rygestopkursus.

Spareplan: Der kan ryge 19 mio. kr. fra handicappede, ældre og sundhedstilbud

Publiceret: 06.01.2017 17:01
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Borgere, der vil droppe cigaretterne eller tabe sig, skal fremover selv betale for det.

Og ældre, der får ekstra hjælp til hovedrengøring eller indkøb, må også se sig om efter andre muligheder.

Det er nogle af konsekvenserne af forslaget til en spareplan, som en politisk arbejdsgruppe netop har fremlagt. Gruppen har fem forslag, som i 2019 vil give en besparelse på i alt 19 mio. kr. på området, som har et årligt budget på omkring 660 mio. kr. I øjeblikket er der et merforbrug på 39 mio. kr. på området om året.

Farvel til klippekort
Forløb omkring rygestop, vægttab, stress, depression og overvægt skal droppes. Godt 500 borgere deltager i sådan et forløb om året, og evalueringer viser, at det har en effekt. Derfor kan kommunen godt risikere at få en ekstra regning, erkender formand for den politiske arbejdsgruppe Allan Petersen (DF).

- Det kan godt ske, at vi får en regning senere, men når vi skal finde besparelser, skal det være der, hvor det gør mindst ondt. Hvis folk eksempelvis vil stoppe med at ryge, er der mange private tilbud, siger Allan Petersen.

Et andet forslag er at stoppe den såkaldte klippekortsordning til enlige og svage ældre. Flere end forventet har fået en halv times ekstra hjælp om ugen til eksempelvis til en bustur, til ekstra rengøring eller andre tiltag, og det har gjort ordningen dyrere.

Klippekortet blev indført i 2015, da kommuner fik et særligt tilskud. Det tilskud går fra 2017 ind i bloktilskuddet, og kommunen er derfor ikke forpligtiget til at beholde ordningen.

- Klippekortet er et af de steder, hvor det gør mindst ondt. Selvfølgelig er vi trætte af at beskære ordningen. Vi vil arbejde på, at vi kan bevare dele af den med frivillig hjælp, siger Allan Petersen.

Mere selvhjulpne
Den helt store besparelse på op til 11 mio. kr. vil udvalget finde ved, at ældre og handicappede bliver mere selvhjulpne.

Den såkaldte rehabilitering, som går ud på at genoptræne borgere til selv at klare personlig hygiejne og rengøring, har været i gang i nogle år, og nu skal der gøres endnu mere.

- Vi skal have fokus på, at den opgave bliver grebet rigtig an. Vi har hørt historier om, at ældre har følt sig tvunget, men vi går efter en bedre organisering, så medarbejderne kan gøre det bedre, siger formand for udvalget for social omsorg, Hans Jørgen Hansen (V).

Arbejdsgruppen foreslår også besparelser på 3,4 mio. kr. på administrationen og 1,3 mio. kr. på kostområdet, som har haft et overskud de seneste år. Det får ingen indflydelse på madordningen.

Forslagene skal nu politiske behandles og i høring i seniorrådet, handicaprådet og medarbejderudvalg. Senere ser byrådet på sagen.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier