Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk

Leder. Farvel til flow?

Publiceret: 05.01.2017 06:24
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Tænk engang: Hvad ville reaktionen have været, hvis over en million danskere for 10 år siden havde set deres tv-skærm gå i sort nytårsaften?

Frådende raseri og et kontrolleret folkeoprør er mit bedste bud, for vi skal ikke langt tilbage i historien, før tab af tv-signal repræsenterede den værst tænkelige katastrofe for en vilkårlig husholdning, der nemmere klarede sig uden vand i hanerne, en funktionsdygtig opvaskemaskine eller fjernvarme.

Alle, som kan huske lidt længere end et kvart århundrede tibage, ved, hvad et teknisk uheld over et par minutters varighed på monopolkanalen udløste af telefonstorme på Danmarks Radio og forsidehistorier i formiddags-bladene.

Bare tanken om ikke at kunne tænde for sit fjernsyn udløste en helbredstruende tilstand hos gennemsnitsdanskeren, og gud nåde den formastelige, som kunne drages til ansvar, når Armageddon indfandt sig.

Set i det lys var katastrofens omfang til at overskue, da YouSee mistede forbindelsen til 1,2 millioner tv-kunder lige inden dronningens tale til nationen, en af de efterhånden få tv-begivenheder, som stadig kan samle det meste af Danmark.

Bevares, masser af ærgrelse og mange sure mennesker, men ikke ligefrem optog med fakler og høtyve i gaderne. Faktisk en forbavsende tålmodighed, hvis ikke apati hos tv-kunder, som var tvunget til at søge alternativ sysselsætning i længere end et døgn eller langt forbi både nytårskoncerten fra Wien og skihop-transmissionen fra Garmisch-Partenkirchen.

En shitstorm af bibelske dimensioner på de sociale medier blev det langfra. Hvis det derimod havde været netforbindelsen, som var forsvundet i et døgn for en femtedel af befolkningen, skulle vi bare have set løjer. Forestil dig en verden uden Facebook i 24 timer. Bare ikke realistisk, vel?

Forløbet fortæller en del om samfundet. Ikke bare om vores digitale sårbarhed, hvor overlagte og uoverlagte nedbrud i cybertrafikken bliver noget, vi skal vænne os til i den postanaloge tidsalder. Det er blevet en sag for efterretningstjenesten, og uanset om russerne eller kineserne også denne gang havde en finger med i spillet, er det problemstillinger, vi almindelige mennesker har vanskeligt ved at forholde os til.

Men YouSee-blackouten illustrerer også en ændret status for tv-mediet. Eller mere præcist: Hvordan flow-tv, de løbende tv-programmer, falder i status og betydning.

Ligesom med øvrige medievaner bliver kløften mellem yngre og ældre brugere stadig dybere.

De ældre er fortsat relativt trofaste, de unge er rene anarkister, som stort set aldrig ser tv-programmer ”direkte” (undtagen sport), og som forlængst har henvist den store tv-skærm på væggen til andet eller tredjevalg for levende billeder til fordel for smartphone og tablet.

Det er svært at forestille sig, hvordan sidstnævntes tv-vaner skal ændre sig. Flow er på vej ud, og snitfladen mellem traditionelle tv-kanaler og nichekanaler på nettet bliver stadig mere utydelig. Måske ser de fleste tv via de sociale medier i små tilrettede klip, før vi får set os om. Under alle omstændigheder er tv noget, man hiver ned fra nettet snarere end får ind i huset gennem en kontakt i væggen.

Det er en alvorlig situation for TDC/YouSee og de øvrige selskaber, som lever af at sælge os traditionelle tv-pakker. Nytårsaften udstillede udbydernes sårbare position.

For hvorfor er det lige, vi skal betale for kanaler, vi bruger stadig mindre og holde liv i et anakronistisk system, som tilmed kan bryde sammen på det mest ubelejlige tidspunkt af alle?

Seneste web-tv


  Seneste gallerier