Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Det kører endnu rundt på Give Sygehus, hvor Friklinikken Region Syddanmark holder til. Her var Region Hovedstadens sundhedsudvalg tirsdag på besøg for at studere friklinikken. Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) gav hovedstadens Flemming Pless (S) en rundtur inden mødet.foto: Martin Ravn
 Kan friklinikken overleve en flytning, ville formanden for Region Hovedstadens sundhedsudvalg Flemming Pless vide. Måske - måske ikke, svarede Christian Nielsen. arkivFoto: Michael Svenningsen
 Det kører endnu rundt på Give Sygehus, hvor Friklinikken Region Syddanmark holder til. Her var Region Hovedstadens sundhedsudvalg tirsdag på besøg for at studere friklinikken. Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) gav hovedstadens Flemming Pless (S) en rundtur inden mødet.foto: Martin Ravn

Friklinik blev en øjenåbner for Region Hovedstaden

Publiceret: 04.01.2017 16:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Det er simpelthen en øjenåbner for os. Tænk, at tingene kan gøres på den måde.

Ordene kom fra Ole Stark, der er Venstres medlem af sundhedsudvalget under Region Hovedstaden.

De faldt efter den gennemgang af friklinikken, som klinikchef Christian Nielsen havde givet det østdanske udvalg tirsdag eftermiddag.

Udvalget var på besøg for at hente inspiration til, hvordan man kan få økonomien i hovedstadens sygehusvæsen til at hænge bedre sammen. Rygtet om landets mest effektive sygehus-enhed havde trukket de sjællandske politikere til Give.

Sygehuset er så effektivt, at regionsmedlem Marianne Stendell (S) undrede sig over, at man ikke gjorde alle sygehuse til friklinikker.

- Det kan ikke lade sig gøre, fordi en friklinik skal tage sig af de opgaver, der hober sig op for regionens andre sygehuse. En friklinik skal så at sige sætte skub i de øvrige, der så til gengæld løser en lang række vanskeligere opgaver, forklarede klinikchef Christian Nielsen.

Garantiklinikker
Friklinikken har sat skub i Region Syddanmarks øvrige sygehuse. Det fremgik af det oplæg regionens afdelingschef Helene Vestergaard holdt om regionens arbejde med garantiklinikker.

Her har regionen udpeget en række sygehuse til at løse specifikke opgaver med tidsmæssig garanti for udredning og behandling.

Det fungerer i det store og hele godt. Men der opstår dog ind imellem problemer. De bliver så søgt løst i samarbejde med friklinikken.

Her er man for øjeblikket ved at gøre klar til at håndtere en række operationer inden for urologi.

Interessen for mulighederne i en friklinik optog Region Hovedstadens sundhedsudvalg mest.

- Hvor er knasterne, hvis vi vil gøre noget lignende, spurgte Flemming Pless (S), der er formand for sundhedsudvalget.

Solid opbakning
Der er ifølge klinikchef Christian Nielsen to klare forudsætninger, der skal være til stede, hvis det skal blive en succes.

- Der skal være en solid politisk opbakning, og så skla der være en solid administrativ opbakning fra regionen, sådan som vi har haft det fra Jens Elkjær (nu afgået sundhedsdirektør, red.) lige fra starten, sagde han.

Den politiske og administrative opbakning er ifølge klinikchefen nødvendig, fordi en friklinik skal kunne være fri til at gøre tingene anderledes end på de øvrige sygehuse.

I Give er det anderledes blandt andet en flad ledelsesstruktur, hvor alle indgår i bemandingen.

- Vi har ingen ansatte, der kun deltager i møder. Alle er med i arbejdet og det giver en meget høj grad af fleksibilitet i medarbejderstaben, konstaterede Christian Nielsen blandt andet.

Med til at øge fleksibiliteten er også en høj grad af medbestemmelse hos de ansatte. Der udskrives ingen til at arbejde i weekenderne. Men bliver det nødvendigt at arbejde i en weekend, får de ansatte tilbuddet om at være med.

Det udmønter i så fald højere løn eller afspadsering, der kan samles op til længerevarende ferieperioder. Hvis der mangler weekendarbejdere, kan klinikken trække på et stort korps af vikarer.

Klinikken flyttes
Friklinikken i Give arbejder fortsat, selv om regionens politikere har besluttet at flytte og beskære den. Klinikken skal flyttes til sygehuset i Grindsted, når man er færdig med ombygningen her.

Hvor meget, der skal flyttes, er der ikke truffet beslutning om. Landets største smerteklinik, der i dag holder til i Give, skal flyttes. Men om der også skal flyttes operationer afhænger af, hvordan den nye forkortede behandlingsgaranti kommer til at virke. Og af, hvorvidt garantiklinikkerne kan løfte deres opgaver.

- Kan friklinikken overleve en flytning, spurgte udvalgsformand Flemming Pless.

- Der ved vi ikke. Nogle patienter vil måske flytte med, nogle vil måske ikke. Og patienternes antal bestemmer, konstaterede Christian Nielsen.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier