Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Andreas Hjortdal er fast mand, når der optages. Her er det på Egeskov Slot på Fyn, hvor en del af optagelserne har fundet sted. Foto: Andreas Bastiansen, filmfyn
 Andreas Hjortdal er fast mand, når der optages. Her er det på Egeskov Slot på Fyn, hvor en del af optagelserne har fundet sted. Foto: Andreas Bastiansen, filmfyn

Andreas fra Grædstrup står bag årets store tv-julekalender

Publiceret: 24.11.2016 19:19
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af Henrik C. Sandvad
Når dette års julekalender på DR ”Den anden verden” løber over skærmen fra 1. til 24. december er der én, som kigger ekstra godt med hjemme fra sofaen.

31-årige Andreas Hjortsdal, som havde sine barndoms- og ungdomsår i Grædstrup, har nemlig været producent på dette års julekalender.

Den store produktion med omkring 100 involverede har Andreas Hjortsdal arbejdet på siden marts 2015, og projektet blev den unge filmmager headhuntet til, allerede mens han stadig var studerende på Den Danske Filmskole i København.

- På filmskolen har jeg lavet mange projekter, men det kan ikke rigtig sammenlignes med en stor produktion som denne. Selvfølgelig er mange af processerne ens, men skalaen er noget større. Det har virkelig været spændende og sjovt, men det har til tider også været hårdt. Der har været situationer, hvor jeg har stået på bar bund, fordi det var første gang, men så har jeg heldigvis været omgivet af dygtige og erfarne folk, fortæller Andreas Hjortdal.

Han har tidligere været produktionsassistent for Karoline Leth, som var medproducent på ”Arvingerne”.

Det var netop en anbefaling fra Karoline Leth til DR’s dramachef Piv Bernth, som gjorde, at Andreas Hjortdal kom i betragtning til jobbet som producent på ”Den anden verden”.

Mange bolde i spil
Som producent af årets julekalender har Andreas Hjortsdal haft det økonomiske ansvar for produktionen og for filmproduktionen fra idé til markedsføring.

Endelig har han haft det kreative ansvar i samarbejde med instruktøren Lars Kaalund og manuskriptforfatterne Nikolaj Scherfig og Bo Hr. Hansen.

- Jeg har haft et godt samarbejde med både instruktør og hovedforfatterne, og de har været gode til at lukke mig ind og lytte til de ideer, jeg er kommet med, siger Andreas Hjortsdal.

Tv-produktionen i 24 afsnit har krævet en del arbejdstimer, men også evnen til at kunne jonglere med mange bolde ad gangen.

- Vi har haft 114 optagedage fra sidste november til juni i år, og under produktionen er der mange overlap, hvor manuskriptforfatter stadig skriver, der er optagelser, og serien klippes til. Det er mange processer på én gang, så tit handler det om at holde tungen lige i munden, siger Andreas Hjortdal.

Andreas fik sin interesse for film, da han som ung arbejdede som sælger i Klovborg Kino. Det førte ham senere til filmhøjskolen i Ebeltoft, og efter det ophold var han sikker på, at film skulle blive en levevej.

- Med film har man mulighed for at røre og påvirke folk, så de tager noget med sig og tænker over dens tema, og hvad den fortæller. Derudover kan jeg godt lide at lave noget, som underholder folk. Det kan være noget, som de bliver betaget af, griner eller græder af. Noget der kan sætte gang i vores menneskelige følelser, siger Andreas Hjortdal.

Årets julekalender ”Den Anden Verden” er en dramaserie for de 8-16-årige og deres forældre.

Det er fortælling om tvillingesøstrene Sara og Anna på 14 år, der tager deres første skridt ind i en uforudsigelig voksenverden.

Den store produktion har givet Andreas Hjortsdal en unik erfaring allerede som nyuddannet, som han håber på at kunne udnytte.

- Jeg vil gerne blive i DR og arbejde med forskellige projekter, men ellers er der en spændende filmbranche i København, som også kunne være interessant. Jeg har heldigvis fået en stor produktion og mange minutter på mit cv. Jeg tror på, det nok skal hjælpe mig videre, siger Andreas Hjortdal.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier