Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 - Vi har mange varmekilder, så vi har så mange håndtag at justere på, når der kommer nye regler, siger Claus Kimer Rasmussen fra Tørring Kraftvarmeværk. Arkivfoto
 - Vi har mange varmekilder, så vi har så mange håndtag at justere på, når der kommer nye regler, siger Claus Kimer Rasmussen fra Tørring Kraftvarmeværk. Arkivfoto

Vand og varme skal være billigere

Publiceret: 28.08.2016 16:10
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Af Elisabet D. Hyttel

Annonce

Klik på annoncen for at forstørre den
Vand og varme og el skal være billigere for forbrugerne.

Derfor har regeringen bestilt en konsulentrapport, der skal kigge på, hvordan vandværker, spildevandsselskaber og kraftvarmeværker kan blive mere effektive.

Rapporten når frem til, at man kan effektivisere for i alt 7,1 mia. kr. Problemet er, at der i rapporten er mange uafklarede punkter, mener kraftvarmeværkerne.

- Om vi kan være mere effektive, kommer an på forudsætningerne. Det, fjernvarmebranchen venter på, er nogle klare udmeldinger om, hvad der sker i fremtiden, siger driftsleder Claus Kimer Rasmussen fra Tørring Kraftvarmeværk.

Eksempelvis er gasprisen faldet markant i år, hvilket gør varmen billigere for forbrugerne her og nu. Men i 2019 står et fast bidrag på seks mio. kr. til værket til at forsvinde, og dermed bliver varmen igen dyrere.

- Vi har nogle gaskedler, der skal skiftets snart, men vi ved ikke, hvordan afgiftsniveauet er, om pso-afgiften bliver fjernet, og hvordan markedet udvikler sig. Derfor er det meget svært at svare på, hvilke muligheder vi vil have for at effektivisere, siger Claus Kimer Rasmussen.

Tørring Kraftvarmeværk og de andre værker i kommunen har forsøgt at gardere sig mod de omskiftelige tider ved at have mange forskellige energikilder.

I Tørring har man en varmepumpe via et biomasseanlæg, elsalg fra en gasmotor og solvarme.

I Hedensted bruger man overskudsvarme og skal have solvarme.

I Løsning bruger man overskudsvarme og er ved at bygge et flisværk.

Loven spærrer
Ifølge Juelsminde Vandværk er det lovgivningen, der spærrer for, at vandværkerne kan blive mere effektive.

- Der kan være en god idé i at lægge vandværkerne sammen, som rapporten foreslår. Men vandværkerne har ikke været interesseret, fordi det så betyder, at de ville komme under vandsektorloven. Der er ingen, der vil lægges sammen med os, for så kommer de under loven, siger Peter Wiin, der er formand for Juelsminde Vand.

Vandsektorloven har været udskældt, da den har pålagt vandværkerne mange administrative omkostninger, og dermed ikke gjort vandet billigere, hvilket ellers var intentionen.

- Vi synes ikke, vi kan blive mere effektive, men ved at gå fra eksempelvis 49 vandværker til 15 i kommunen, kan man måske ansætte personale, i stedet for,at vi skal købe os til tingene. Det er vigtigt, at vandværkerne stadigvæk er decentrale, så man kan udnytte de nærmeste kildepladser og ikke skal pumpe vandet over store afstande, siger Peter Wiin.

Med hensyn til sammenlægninger er det vanskeligt for nogle kraftvarmeværker.

- Vi har talt om det, men vi ligger simpelthen for langt væk fra andre værker. Det gør også sagen mere kompleks, at vi har mange varmekilder, siger Claus Kimer Rasmussen.

Både vandværker og varmeværker er skeptiske overfor udmeldingerne om privatisering af værkerne.

- Jeg kan ikke se, hvordan et privat selskab, der måske skal give afkast til aktionærer, kan være billigere end selskaber, der skal hvile i sig selv, siger Claus Kimer Rasmussen.

Både vandværker og kraftvarmeværker peger på, at det forbrugerne betaler mest for, slet ikke er vandet eller varmen, men alle de afgifter, der er lagt på.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier