Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk
 Udsigten fra Knolden, der ligger på Østpassagen 9, forsvinder, hvis der bliver givet tilladelse til byggeri af et stort sommerhus. arkivfoto
 Udsigten fra Knolden, der ligger på Østpassagen 9, forsvinder, hvis der bliver givet tilladelse til byggeri af et stort sommerhus. arkivfoto

Ny forening skal kæmpe mod byggeri af sommerhus

Publiceret: 28.07.2016 19:02
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Grunden på Østpassagen 9 er udlagt til naturområde med offentlig adgang, og sådan skal det blive ved med at være. Det mener medlemmerne af en nydannet forening, der hedder Foreningen Knoldens Venner.

Foreningen vil arbejde for, at politikerne i Odder ikke som ventet vil vedtage en ændring af lokalplanen så der kan bygges et 200 kvm stort sommerhus på grunden

I en pressemeddelelse fra den nye foreningen hedder det, at mange børn, unge og ældre ofte nyder udsigten fra Knolden på Østpassagen ved Rude Strand, og sådan skal det også være i fremtiden.

Udsigt forsvinder
- Formålet med foreningen er at protestere mod den lokalplan, Odder Kommune er i gang med at udarbejde ene og alene med den hensigt at tillade et byggeri af det store sommerhus på grunden, siger Alfred Borg, der er en af stifterne af den nye forening.

Han er kommet i området siden 1960, hvor hans forældre købte sommerhus på Lyngmarksvej 7, der er i nærheden af den omstridte grund.

- For os er Knolden det sted, hvor vi har udsigt over havet og adgang til stranden, siger Alfred Borg.

Foreningen mener, at lokalplan 3029 fra 2013 bør fastholdes, så der ikke bygges på Knolden. Lokalplanen gjorde det soleklart, at området er udlagt til natur.

- Den langsigtede løsning er, at Odder Kommune bliver ejer strandgrunden, der er kendetegnet af betydelige herlighedsværdier til glæde for mange hundrede sommerhusbeboere og andre turister i området, siger Alfred Borg.

- Vi er godt klar over, at kommunen ikke ønsker at stå for den nødvendige pleje af Knolden, så derfor tilbyder Foreningen Knoldens Venner at holde den fri for hybenroser og gyvel, så bl.a. lyng, blåklokke og gul snerre kan trives, fortæller Alfred Borg og siger videre:

Ønsker arealet overdraget
- En løsning kunne være at overdrage arealet til Knoldens Venner som fællesareal, ligesom det sker hos mange grundejerforeninger i forbindelse med udstykninger.

Foreningen Knoldens Venner blev stiftet umiddelbart efter generalforsamlingen den 14. juli 2016 i Rude Strand Grundejerforening. På denne generalforsamling blev det vedtaget, at grundejerforeningens bestyrelse skal protestere mod gennemførelsen af det påtænkte lokalplanforslag om at tillade en bebyggelse på grunden.

- Det skal bl.a. ske dels gennem lobbyarbejde, dels gennem formel protest i høringsfasen, samt i givet fald ved at påklage sagen til Natur- og Miljøklagenævnet med henvisning til, at nævnet tidligere har statueret en praksis, så en kommune ikke kan gennemføre en lokalplan alene med det formål at give en grundejer lov til at bebygge en given grund, når det i øvrigt er i modstrid med hensigten i den lovligt gennemførte lokalplan, fortæller Alfred Borg.

Byggeplaner afvist tre gange
Odder Kommunes miljø- og teknikudvalg har tre gange afvist, at der må bygges på den omstridte grund. Men ændrede i starten af året holdning. Nu må der bygges et 200 kvm. stort sommerhus med dobbelt garage.

Hvis den nye lokalplan endeligt godkendes, kan den nuværende ejer Preben Thuesen få afsluttet handlen af sin grund, der vil indbringe ham 4,2 mio. kr.

Preben Thuesen reagerede ikke, da den nugældende lokalplan var i høring forud for vedtagelsen i 2013, men har siden hen gennem sine advokater sat spørgsmålstegn ved, om kommunen kunne vedtage lokalplanen uden at betale erstatning til grundejeren.

Risikerer erstatning
Baggrunden for det er bl.a., at en embedsmand i Odder Kommune i februar 2011 skrev til Preben Thuesen, at der ikke var noget til hinder for byggeri på grunden. Det har været medvirkenden til, at advokatfirmaet Interlex i Aarhus på vegne af Preben Thuesen har varslet krav om erstatning, hvis man ikke ville tillade byggeri.

Kommunens forvaltning har hentet juridisk bistand, og konklusionen her er, at Odder Kommune ville risikere at skulle betale erstatning på 4,2 mio. kr. samt alle de omkostninger, der er forbundet med en evt retssag. Det fik politikerne i miljø- og teknikudvalget til at ændre holdning.

Seneste web-tv


  Seneste gallerier