Luk vindueVælg abonnement

Tilbage
Åben shoppen i et nyt vindue
Tilbage til artiklen
hsfo.dk

Indre pinsler i det ydre rum

Effektiv, flot og momentvis væmmelig science fiction-film fra en gammel mester

Publiceret: 31.05.2012 06:00
 • Del
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • Email
 • Print
Anmeldt af Casper Hindse, Dagbladenes Bureau

Annonce

Klik på annoncen for at forstørre den


Det kan næsten ikke gå galt.Manden bag to af de mest roste science fiction-film gennem tiderne ("Alien" og "Blade Runner"), Ridley Scott, vender tilbage til sin metier efter årtier med svinkeærinder til andre genrer.Inspirationen til "Prometheus" er hentet i instruktørens første sci-fi-sællert "Alien" fra 1979, og blandt fans har figuren "Space Jockey" siden været kult på trods af sine få store scener.Det har Scott set, og han bruger en lignende figur i "Prometheus" her 33 år senere. Samtidig vil tilbedere af "Alien" også kunne se klare tråde mellem denne og "Prometheus", både hvad angår tematik og provokationer.I "Prometheus" følger vi et hold af forskere, der rejser ud i rummet for at møde menneskehedens skabere. De er dog ikke helt enige om, hvad de ønsker at finde, og det skaber splid undervejs.Meget sigende hedder holdets rumskib Prometheus, hvilket var navnet på en titan, der stjal ilden fra Zeus og gav den til menneskene, og derefter haglede dårligdommene ned over ham. På denne måde indvarsler rumskibets navn da også, at missionen muligvis ikke er den smarteste.For hvor forskerne forventer at møde gudelignende typer, der kan gøre dem klogere på livets opståen, møder de i stedet glubske sataner i et landskab, der i langt højere grad ligner helvede end paradis.For lige så meget som "Prometheus" er en observerende opdagelsesrejse, er den også en variation over gyserfilmsgenren med et mørkt spøgelseshus i det uendelige verdensrum. Hele tiden lurer frygten, og konstant er man som beskuer på vagt.Ikke for sarte sjæleScott og hans stjerneproducere skal dog prise sig lykkelige for, at 3d er blevet opfundet.For filmen har ikke nær så meget nerve og nybrud, som "Alien" eller "Blade Runner" havde. Faktisk er billederne heller ikke nær så stærke som Scotts Oscar-vinder "Gladiator" eller for den sags skyld hans oversete lille perle "A Good Year".Men 3d-effekterne virker til gengæld og tilfører en overdådighed i det golde landskab, som ikke er set lignende.Rummet virker uendeligt stort og rumvæsenerne nærmest uovervindelige. Set i den kontekst minder "Prometheus" om 1940'ernes og 1950'ernes sci-fi-film, hvor man gik mod rumvæsenerne med åbent sind for så at blive tilintetgjort.Her adskiller filmen sig klart fra "Alien" og "Blade Runner", for i "Prometheus" ligger spørgsmålet helt implicit: Var de guder, man har kunnet læse om fra gammel tid, i virkeligheden rumvæsener?Derfor er "Prometheus" også mere klar og ligetil i sit udtryk, men bestemt også mere ulækker end længe set. Kroppe bliver flænset, mennesker bliver ædt indefra, og vi får en kejsersnitsoperation med alt, hvad sig dertil hører. Alt sammen i 3d.Så selvom Ridley Scotts nyeste film er flot håndværk, er den ikke banebrydende.Derimod lægger "Prometheus" sig i slipstrømmen af, hvad mange andre science fiction-film har villet fortælle os tidligere.Nemlig at uanset hvor i rummet, man bevæger sig hen, er rumvæsener blot en projektion af vores egne indre dæmoner. 

Seneste web-tv


  Seneste gallerier
   Jysk Fynske Medier

   Jysk Fynske Medier er en virksomhed dannet ved en fusion mellem Jyske Medier, Fynske Medier og Syddanske Medier. Det nye mediehus er landets tredjestørste med en budgetteret omsætning på 1,6 milliarder kroner og omkring 1325 medarbejdere. Koncernen udgiver 6 dagblade med et læsertal på en gennemsnitlig hverdag på 370.000 og på en gennemsnitlig søndag på 316.000. Hertil kommer 47 ugeaviser med et samlet oplag på mere end 1,1 millioner eksemplarer, ligesom koncernen ejer 3 lokalradioer med et gennemsnitligt ugentligt lyttertal på mere end 500.000. Hertil kommer en bred palet af digitale medier med mere end 1,2 million brugere og mere end 88 millioner sidevisninger. Endelig ejer Jysk Fynske Medier distributionsselskaber, et reklamebureau, et webbureau, grafiske virksomheder, trykkerier, filmselskaber og andre medierelaterede virksomheder.

   Adresse

   Horsens Folkeblad

   Søndergade 47

   DK-8700 Horsens

    

   Tlf: 76272000

   Fax: 75610797

    

   Kontakt os på e-mail

   Alle artikler, fotos, grafik og øvrige illustrationer, der er på denne side, stammer fra Horsens Folkeblad. Horsens Folkeblad har ophavsretten, jf. lov om ophavsret.

   Vilkår for anvendelse af Net-Avis og E-avis | Cookie- og Privatlivspolitik